Jsou íránští demonstranti pitomci?

19. 6. 2009 / Uwe Ladwig

"Když prohlížím fotografie Musávího podporovatelek nesoucích anglicky psané pikety, jejichž textu patrně sotva rozumějí, a za zelenými šátky vidím starostlivě nalíčené obličeje, každopádně chápu, že přesně tohle znovuobjevení tajemství musí na nás západní muže všude konfrontované s plnými mísami masa působit fascinujícím dojmem, takže mnozí hned takřka vypínají mozky," píše Karel Dolejší.

Vážený pane Dolejší, z čeho máte ten dojem, že bych si myslel, že Američané nepodporují íránskou opozici, to já nevím, protože přece jsem jen napsal, že ty pikety asi nebyly poslány poštou z Washingtonu. Že si při tom asi myslíte, že je Musáví z Ameriky osobně podporován jako kritik íránského politického systému, to mě taky irituje, protože já bych se vůbec nedivil, kdyby dost emigrantů z Íránu, kteří žijí v Hamburku, ho nepovažovalo za zachránce svobod, které si přejí pro svou zemi.

Je jasné, že Američané podporovali i nějaké podle nich opoziční aktivisty nejen v Iráku, ale také v Íránu tak, jako Němci podporovali kdysi Lenina a jiné revolucionáře, později například taky španělské a portugalské sociální demokraty v boji proti fašistické vládě. Ale k zapínání a vypínání mozku. ...

Je zajímavé, že jste poznal, že některé demonstrantky jsou "starostlivě nalíčeny", kdybyste se ale zamyslel nad těmi fotografiemi, asi byste pochopil, že ty ženy nechtějí nosit jen kus zelené látky jako přídavek k onomu revolučními gardami vynucovanému, asi ne moc milovanému tristnímu úboru. Těm mladým lidem jde o svobody, na které Musáví nepomýšlí ani ve svých úzkostných snech. (Myslím, že byste to mohl pochopit, kdybyste si vzpomněl na Dubčeka a na rozdíl mezi tím, co zamýšlel v roce 1968 on sám a co mu z toho udělala osvobozená mysl intelektuálů).

Ale to všechno já ještě nějak chápu, ale jak jste přišel na to, že ti Íránci, kteří nosí nápisy "Where is my vote", by nevěděli, co to znamená, to už je drzost, protože vy máte ty lidi za nevzdělané blbce. I vám by asi bylo jasné, kdybyste takovou piketu nesl, i kdyby na ní to heslo bylo napsáno v japonštině, i kdybyste ten jazyk neznal, dobře byste věděl, co ten nápis znamená. Nebo byste se předem nezeptal, co to nesete? Nebo jste tak sklerotický, že byste to hned zase zapomněl? A to v situaci, kdy by vás za to mohli zavřít, a to na dost dlouho, nebo taky zastřelit?

Ne, tihle demonstranti nejsou "jen" zaplaceni Američany. A dost z nich asi nechce "jen", aby se sečetly jejich volební hlasy. Ano, jsem si jistý, že někteří z nich chtějí taky víc než "jen" toho stále ještě velice konzervativního Musávího.

Tak mnoho štěstí při tom zapínání mozku!

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 19.6. 2009