Íránská policie použila proti demonstrantům střelbu. Musáví dál požaduje, aby byly prezidentské volby zrušeny

21. 6. 2009

Kromě vodních děl, slzného plynu a obušků použila íránská policie proti demonstrantům v Teheránu v sobotu podle očitých svědků i střelbu, konstatuje společnost BBC.

Reportér BBC byl svědkem toho, jak byl během potyček jeden muž usmrcen a další zraněni.

Poražený prezidentský kandidát Hosein Musáví opakoval svůj požadavek, aby byly prezidentské volby zrušeny, protože byly zfalšovány.

Americký prezident Barack Obama apeloval na íránskou vládu aby "zastavila veškeré násilné a nespravedlivé akce proti vlastnímu lidu" a dodal, že "svět se dívá". Prezident Obama dodal, že Spojené státy stojí při všech těch, kdo požadují právo na svobodu projevu a shromažďování.

Dodal: "Pokud usiluje íránská vláda o respekt mezinárodního společenství, musí respektovat důstojnost vlastního lidu a vládnout mu prostřednictvím konsensu, nikoliv násilí."

Je nejasné, uvádí dále BBC, zda íránští političtí představitelé podpořili své stoupence, kteří pokračují v demonstracích. V dopise íránské Radě dohližitelů opakuval Musáví svůj požadavek, aby byly prezidentské volby zrušeny. Tvrdí v něm, že volby, které se konaly 12. června, byly zfalšovány už měsíce předem.

Jeden svědek sdělil tiskové kanceláři Reuters, že demonstranti, loajální poraženému kandidátu Musávímu podpálili budovu v jižním Teheránu, kterou používají Ahmadinežádovi stoupenci.

Hlavní zahraničněpolitický korespondent BBC John Simpson na stránkách BBC vzpomíná, že skoro takto začala revoluce r. 1979. Tehdy samozřejmě lidi neměli mobilní telefony a nemohli okamžitě posílat kolem světa záběry toho, co se děje. Mezi demonstranty tehdy také nebylo tolik mladých žen. Nyní, píše Simpson, sledují v Teheránu množství lidí vysílání BBC - je to poznat podle toho, že jeho osobně lidé v teheránských ulicích zastavují.

Stejně jako před třiceti lety se demonstranti skládají z téže směsice vzdělaných, bohatých severoíránských Teheránců a nižší střední vrstvy.

Jsou to často hodně nábožensky založení lidí, kteří spolu navzájem nemají mnoho společného než, že se jim nelíbí, jak jim vláda přikazuje, aby žili, a dále pocit, že je vláda neschopná a zkorumpovaná.

Mnoho lidí v Íránu spekuluje, že nejvyšší duchovní ajatollách Chameneí nechává Ahmadinežáda "obracet se ve větru sem a tam", aniž by si uvědomoval, že se Ahmadinežád stal natolik nepopulárním, že by mohl zlikvidovat celou strukturu islámské moci.

Opačný názor tvrdí, že se naopak umírnění náboženští a političtí vedoucí představitelé snaží systém moci zachránit tím, že se zbaví Chamenejího i Ahmadinežáda.

V ulicí demonstruje proti vládě komplikovaná koalice nejrůznějších zájmů - stejně, jako tomu bylo před třiceti lety.

Podle Johna Simpsona však pouhé demonstrace k vítězství demonstrujících nepovedou.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 19.6. 2009