Omyl BBC

Propaganda: Jak to funguje

21. 6. 2009

Jak uvádí Charting Stocks, na třicet tisíc přístupů na twitteru pochází jen od tří autorů, kteří se označili jako íránští studenti. O jejich zprávách na twitteru napsal ve svém vydání i izraelský deník Jerusalem Post. Anonymní autor na ChartingStocks z toho vyvozuje, že to "nemůže být náhodné", že Jerusalem Post vydal o těchto třech twitterech článek...

BBC se omluvila poté, co si americký server What Really happened všiml, že BBC omylem označila výřez ze snímku Getty Images z demonstrace stoupenců prezidenta Ahmadínežáda jako ho záběr na přívržence jeho soupeře Mír Hosejna Músávího. (Omluva BBC v češtině ZDE.)

Americká Terror Free Tomorrow: The Center for Public Opinion, která prováděla průzkum veřejného mínění v Íránu tři týdny před volbami, přitom ale konstatuje pro Washington Post, že Ahmadínežád měl v hlasování porazit svého soupeře v poměru dvě ku jedné, tedy vlastně razantněji, než to dopadlo podle oficiálních výsledků.

ŠOK│ Ještě ilustrativnější jsou informace, které shromáždil a zveřejnil Paul Craig Roberts, bývalý asistent ministra financí v Reaganově administrativě.

24. ledna 2005 bývalý vysoce postavený zpravodajský úředník řekl Seymouru Hershovi: "Jdeme do íránské kampaně. My deklarovali předem, že válka a špatní lidé, ať se nacházejí kdekoli, jsou naším nepřítelem. Toto bude poslední vítězný výkřik. My dostali čtyři roky, a chceme aby Bush dostál výroku, že vyhraje válku proti terorismu."

24. 1. 2005, Seymour M. Hersh: The Coming Wars - What the Pentagon can now do in secret ZDE

16. května 2007 informoval londýnský The Telegraph o tom, že neokonzervativní jestřáb Bushovy adminsitrativy John Bolton řekl, že "americký vojenský útok na Írán by měl být až 'poslední možností' po ekonomických sankcích a poté, co by snaha podněcovat 'revoluci' měla selhat."

23. května 2007 prohlásili reportéři Brian Ross a Richard Esposito na ABC News: "CIA obdržela tajný prezidentský souhlas k započetí skrytých "černých" operací k destabilizaci íránské vlády. ABC News to potvrdili současní i bývalí úředníci ve zpravodajské komunitě."

23. 5. 2007, ABC News, Brian Ross a Richard Esposito: Bush Authorizes New Covert Action Against Iran ZDE

27. května 2007 The Telegraph nezávisle na tom zveřejnil informaci, že Bush podepsal oficiální dokument, umožňující CIA plánovat propagandu a dezinformační kampaň určenou k destabilizaci a nakonec k převratu v teokratickém systému mulláhů.

29. června 2008 napsal Seymour Hersh v týdeníku The New Yorker: "Loni se podle současných a bývalých vojenských, zpravodajských a kongresových zdrojů na žádost prezidenta Bushe Kongres dohodl na financování hlavní eskalace tajné operace proti Íránu. Tyto operace, pro které prezident hledal až čtyři sta milionů dolarů, byla popsána v dokumentu Presidential Finding , podepsaném Bushem, a jsou určeny k destabilizaci náboženského vedení země."

29. 6. 2008, The New Yorker, Seymour M. Hersh: Preparing the Battlefield - The Bush Administration steps up its secret moves against Iran ZDE

1. července 2008 Gates koncem loňského roku přišel na uzavřené setkání demokratického klubu v Senátu. To byla off-the-record schůze. A tak, s jistotou, Gates mluvil dosti otevřeně. Pokud budeme bombardovat Írán, řekl, ještě naše vnoučata budou bojovat s džihádisty. Jinými slovy, budeme mít co do činění s al-Káidou nebo organizacemi podobného typu během příštích pár desítek let, během generací. .... ...A pokud se historie bude opakovat, což se děje dost často, pak útok na Írán neoslabí vládu v Íránu, naopak ji to posílí. Útok na Írán by nepomohl silám demokracie v Íránu, naopak by je zabil.

1. 7. 2008 Real News Network, Seymour Hersh: Secret war against Iran underway ZDE

2. 7. 2008 Real News Network, Seymour Hersh: The secret war in Iran ZDE
Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 19.6. 2009