Panychida za české předsednictví

19. 6. 2009 / Miloslav Štěrba

Wikipedie: Výraz panychida pochází z řečtiny a označuje v pravoslavné liturgii bohoslužbu za zemřelé.

Česká média bilancují naše předsednictví. Najít pozitiva však znamená nevnímat realitu. Co mohla Evropa očekávat od země, která v bilaterálních vztazích s USA hledala protiváhu solidaritě a ambicím zemí starého kontinentu? (Separátní vyjednávání o zrušení vízové povinnosti.) Jejíž prezident se po celou dobu předsednictví styděl vyvěsit prapor sjednocené Evropy nejen formálně, ale i osobní angažovaností. (Cesta za eurofobním irským Declanem Genleyem.)

Nicméně to byl právě Václav Klaus, který paradoxně nejvíce vyhovoval nárokům Evropanů na respekt k tradičně humanistickým hodnotám kulturně vyspělého kontinentu. Václav Klaus to prokázal svým odmítavým postojem k vyhlášení samostatnosti Kosova (přijetím odvolaného srbského velvyslance), k rozpoutání gruzínské války (Saakašvili přikázal střílet na spící město), ve schopnosti být racionálním mostem při prosazovaném Partnerství EU s Ruskem. A to v době, kdy se ve Strakovce EU překládala jako synonymum komunismu.

Mohl snad přispět k dobré pověsti naší země arogantní Mirek Topolánek? Abych mu nekřivdil. Nebyl v mnoha ohledech jen žákem evropských "titanů", jakými jsou Berlusconi a Sarkozy? Hyperaktivní na počátku plynové krize, posléze uštvaný maratonec. S Entropou a ODS za zády. Barroso se v hodnocení závěrečného summitu snažil nevyslovit jeho jméno.

Státnickou maturitu, bohužel, skládali i další politici. Ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg by mohl být ozdobou loveckých či golfových party, jenže jeho vnímání zahraničně-politických priorit EU nás vrátilo ve vzpomínkách k pověstnému Vasilu Bilakovi, jemuž odborníci rovněž nedoporučovali pouštět se do saka (byl profesí krejčí). Stejně dobrým krejčím by mohl být i stávající předseda Dolní sněmovny Miloslav Vlček, pokud by neopustil žírnou Hanou a nezamířil na Blízký východ. Ne, Vlček není ex-prezident Carter, ale spíše zbloudilý Odysseus. Který za proplutí Scyllou a Charybdou obětoval věrné lodníky -- Kavana a Laštůvku.

A pak tu byl v závětří Václav Havel. Navržený za ikonu Nabucca (LN, 18.6.2009). Čili zcela nepotřebnou variantu přepravy plynu, jestliže se Německo s Ruskem dohodly na Nord Streamu. A tak s "pravdou a láskou", a averzí vůči Rusku, raději utopit v krizové době miliardy ve stavbě napříč nestabilními zeměmi, místo aby v duchu Partnerství jeho země usilovala o normalizaci vztahů s největší evropskou zemí.

Při panychidě se zapalují svíce. Ta česká naštěstí brzy dohoří.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 19.6. 2009