30. 7. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
30. 7. 2002

Nehodlám stále kultivovat Art. cz svoji kritikou, která je vedena nikoliv osobní záští či závistí, jak se mi snaží zástupci této firmy podsunout, ale snahou kriticky korigovat přirozenou profilaci vznikajícího obchodu s uměním. Firma Art.cz nevyužila možnost přiblížit čtenářům to, co velkohubě proklamuje. Svůj názor na tuto internetovou "galerii" jsem bohužel nezměnil a poukazuji v textu na neserióznost společnosti, jejímž jediným odborníkem je Radan Wagner. Nechá-li se ale najmout výtvarný teoretik do služeb čistě komerčního podniku, znamená to pro něho v každém případě diskreditaci pro souběžné působení v nekomerční výtvarné sféře. Takový "odborník" by se všude stal nedůvěryhodným.

29. 7. 2002
Nemohu než vyslovit poctu letošní Letní filmové škole v Uherském Hradišti, organizované péčí jejího ředitele Jiřího Králíka. Ač se koná po osmadvacáté, a pod Králíkovým vedením letos po desáté, mám příležitost účastnit se jí osobně letos poprvé. Je to tu velmi dobré.
29. 7. 2002
Saúdská Arábie je podle informací britského ministerstva zahraničí na pokraji kolapsu a prý hrozí vážné nebezpečí, že tato autoritářská a tajnůstkářská země, která je klíčovým spojencem Západu, podlehne extremistům z organizace al Qaeda, napsal v neděli týdeník Observer.
30. 7. 2002
Ani pozoruhodně vyhýbavé chování britského premiéra nemůže zakrýt skutečnost, že stojí Tony Blair rozkročen nad rozšiřující se strategickou propastí, napsal včera deník Independent a pokračoval: Můžeme spekulovat, že je Blair přesvědčen, že je invaze do Iráku nesprávná. Právě totiž jmenoval nového arcibiskupa canterburského, který ve svém kandidátském manifestu na tento úřad zahrnul odsouzení plánovaného útoku proti Iráku. Na druhé straně však Blair ví, že kdyby se veřejně postavil proti politice amerického prezidenta, oslabilo by to vliv Británie ve světě. A tak Blair vyhýbavě opakuje, že "se nic neděje" a "ještě se o ničem nerozhodlo.
30. 7. 2002
Sledujeme-li pozorně případ Srba, můžeme vypozorovat, že tato komedie byla vypracována dobrým scenáristou. Příběh je lákavý, efektní a zajímavý. Také provokuje české komentátory, tyto nezávislé a samostatné myslitele, vážící spravedlnost a morálku na minuciozních vahách, k vynikajícím výkonům.

Komedie je výborně obsazena: tajemný manipulátor v pozadí, skoro nevinná kráska v roli oběti, v jejíž minulosti lze najít mnoho pikantních podrobností, dav drobných ničemů v záporných rolích, tajné služby, karatelé morálky, v roli antického chóru sbor novinářů (jeden z největších sborů vůbec, kam se hrabe Nabucco), vděčná je postava prezidenta republiky, který hovoří z nemocničního lůžka jako Hamletův otec ze záhrobí. Nechybí ani role zhrzených samic, spravedlivých mstitelů z bulváru, ani vykutálených ničemů z vyšších kruhů.

29. 7. 2002
Americký antropolog a spisovatel Carlos Castaneda ve své knize Příběhy síly o indiánském čaroději donu Juanovi mj. píše, že ve vnímáni neobvyklých životních situací se lidé dělí na tři základní skupiny. První jsou ti, kteří přehlížejí, co se děje nebo co se stalo, a dělají, jako by se nic nestalo; to jsou slepí fanatikové. Pak jsou to ti, kteří všechno přijímají tak, jak to vypadá, a mají pocit, že všechno vědí; to je způsob myšlení zbožných lidí. A za třetí jsou to ti, kteří jsou posedlí událostmi, protože je nedokáží přehlížet, ale přitom je neumějí přijímat celým srdcem (nemohu jim tedy rozumět); to jsou blázni.

Když jsme po propuknutí aféry s objednanou vraždou reportérky MFD Sabiny Slonkové v Britských listech zvažovali, zda tomu vůbec máme věnovat větší pozornost, usoudili jsme, že to příliš zavání uměle vyvolaným skandálem a že tedy bude lepší hledat spíš to, co se za tím vším doopravdy skrývá. Poněvadž je to aféra s lidmi, nejprve bylo nutné zjistit, kdo jsou ti lidé, kteří se objevili jako její první aktéři.

29. 7. 2002

Velmi dobrý zdroj z Pražského hradu mi sdělil v sobotu, že to, že Václav Havel neočekávaně vyjádřil názor, že by měl Kavan rezignovat na některé své funkce, učinil to prý proto, že český prezident získal určité výlučné informace o celém případu "Srba-Slonková". Havel se dověděl o bezostyšné korupční síti, které fungovala přímo Kavanovi pod nosem. Prezident se domnívá, že o její existenci Kavan musel vědět.

Bývalý ministr zahraničních věcí Jan Kavan prý udržoval kontakty s Karlem Srbou i poté, co přišel Srba o svou funkci v kauze "Český dům". Na Hrad se dostaly informace, že se Kavan a Srba po této aféře setkali nejméně dvakrát, a to naposledy v květnu.

26. 7. 2002

Dokončení

Cestovatelka Lucka M. se vrátila z dovolené pěkně naštvaná. Ačkoliv se na cestu po Mexiku dlouho a zodpovědně připravovala, nakonec jí největší nervy připravila česká konzulka Dita Kubíková. (viz zde). Po přepadení autobusu a odcizení peněz a dokladů v městečku Palenque, stát Chiapas (žádná neprobádaná divočina, ale turistická oblast - zeptejte se v místním hotelu, telefon přímo do lokálu je: 0052 934 50925), pro ni téměř nehnuli prstem a navíc:

29. 7. 2002
Mestečko Dobšiná vo východoslovenskom okrese Rožňava, prežíva práve svojich príslovečných "15 minút slávy". Do centra pozornosti médií sa dostáva petíciou proti prisťahovaniu ďalších rómskych obyvateľov, pod ktorú sa podpísala veľká väčšina miestnych občanov. Nepríjemným je spolitizovanie kauzy, ktorého sa chopila ultranacionalistická Pravá Slovenská národná strana. To ale nič nemení na príležitosti zamyslieť sa triezvou mysľou nad tým, nakoľko sú oprávnené tézy určitých ľudí o "latentnom rasizme" v slovenskej spoločnosti.
Ovoce stromů rajských jíme...
26. 7. 2002
V souvislosti s uzavřením vládní koalice ČSSD - KDU-ČSL - US-DEU se v poslední době hovoří o navracení majetku katolické církvi a prolamování hranice restitucí zpětně za 28. únor 1948 spolu s restitucemi rozsáhlých majetků bývalé šlechty. Jedni s obavou, jiní s nadějemi. Naplní se obavy jedněch a naděje druhých? Dědičné výsady i tituly šlechtě zrušil už prezident Masaryk, o hlavní část majetku přišla šlechta znárodněním majetku kolaborantů s nacismem dekrety prezidenta Beneše, definitivní ránu jí zasadil až komunistický režim. Ten se také rozhodl pronásledovat církve a historie Československa let padesátých je těchto perzekucí plná. Stát ovládaný komunistickou stranou ustanovil nad církvemi diskriminační dozor a státní bezpečnost věřící i jejich pastýře bezohledně šikanovala a pronásledovala. Po pádu komunismu se začaly vztahy Československé, Česko-slovenské i České republiky s Vatikánem postupně normalizovat, ale církev nikdy v českých zemích nepožívala té moci a respektu jako např. v sousedním Polsku či Maďarsku. Česká republika byla dosud státem konfesně neutrálním a sekulárním. K věřícím všech vyznání přistupovala neutrálně s plnou svobodou všech náboženských vyznání, svůj právní řád a zákony však nadřazovala nad církevní, kanonické právo, jak je ústavním principem u republik. V České republice dnes neplatí nutnost občanského sňatku, obřad se může uskutečnit i v kostele, modlitebně, či synagoze. Každý pár má ale právo rozvodu manželství a majetkového vypořádání podle civilních zákonů. Mnohoženství se trestá.

Odstavec 9 smlouvy, nyní uzavřené mezi ČR a Vatikánem vylučuje možnost uvažované změny - návrat k povinnému občanskému sňatku (s následným fakultativním obřadem náboženským). Věřící dalších náboženství, včetně např. islámu, budou zcela jistě žádat o ústavní rovnost všech registrovaných náboženství, na kterou mají z ústavy právo - a tedy i smlouvy se svými autoritami.

Dnes je ČR sice jediným státem bývalé střední Evropy, která nemá mezistátní vztahy s Vatikánem upravené, dnes je ČR ale také i nejateističtější zemí Evropy se stále klesajícím počtem věřících...

Změní se tento stav i trendy ve čtvrtek podepsanou, dosud nezveřejněnou a doposud neratifikovanou smlouvou mezi Českou republikou a Vatikánem?

Posuďte sami.

Britské listy svým čtenářům předkládají exkluzivně dosud nepublikovaný text tohoto diplomatického dokumentu, který by teprve měla schvalovat Poslanecká sněmovna na svém dalším zasedání.

Za Českou republiku podle našich interních informací vyjednával definitivní znění textu Radim Palouš. Poslanci ani parlamentní politické kluby doposud ještě text smlouvy neobrdrželi, znění smlouvy nebylo konzultováno.

28. 7. 2002
Karel Čermák
Nedávno mě navštívila mladá žena, která po maturitě v pozici au pair (její slova) strávila půl roku v Londýně. Nejdřív mě vážně pozdravila jaksemáte, pane Čermák, potom prohlásila, že raději vypne mobajl; na otázku, proč se Trafalgar Square jmenuje Trafalgar Square a co to tam stojí za dědka na tom sloupu, odvětila, jestli mi na tom tolik záleží, že by se někde zeptala; a posléze roztomile odhopkala s neodolatelným pozdravem to byla radost potkat vás, díky za váš čas, mějte hezký den. Já řval smíchy, ona šílela po tom, stát se asistentkou, nejspíš od univerzitní až po porodní.

Se souhlasem autora přetiskujeme úvodník Bulletinu advokacie č. 5/02, který vydává Česká advokátní komora.

17. 6. 2002

Nový správce redakčního systému Britských listů Dominik Joe Pantůček nyní energicky dokončuje různé dosud nedodělané funkce redakčního systému, za což mu velmi děkujeme. Právě byl zprovozněn seznam článků podle autorů, zatím od 1. 10. 2001. Klikněte na Autory Britských listů a v seznamu pak u každého jména na uvedený počet článků: zobrazí se vám odkazy na všechny texty, které jednotliví autoři pro BL napsali od loňského října.

23. 7. 2002

Dominik Joe Pantůček zprovoznil chronologický archiv, obsahující jednotlivé články starších vydání Britských listů, viz zde a pravý horní roh stránky BL nad kalendářem (který vám umožňuje, kliknutím na jednotlivá data, také přístup ke starším vydání časopisu).

14. 5. 2002

Hledáme spolupracovníky, kteří by byli ochotni v zájmu nezávislé, investigativní, neúplatné práce ve prospěch české společnosti věnovat Britským listům několik hodin práce týdně, zejména psaním článků o nejrůznějších aspektech života české společnosti, o těch tématech, které se týkají obyčejných lidí (nezajímá nás příliš, co tvrdí politikové a "profesionální" novináři). Usilujeme o získání nezávislých financí z mezinárodních zdrojů, a tak doufáme, že práce případných spolupracovníků bude v dlouhodobější perspektivě honorována.

Pište prosím na tuto . Děkuji.

Šéfredaktor.

21. 1. 2002
Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
30. 7. 2002 Pěkně obsazená komedie Vladimír  Bernard
30. 7. 2002 Další nezákonost policejní inspekce: Poškození nemají právo na informace? Jiří  Kopal
30. 7. 2002 Monitor Jana Paula: Art.cz potvrdila svoji neserióznost Jan  Paul
29. 7. 2002 Kauza Slonková - Srba, ukázka bulvarizace závažných témat v ČR Karel  Mašita
29. 7. 2002 Letní filmová škola: většinou vynikající filmy, trochu chaotická organizace Jan  Čulík
29. 7. 2002 Láska, drogy a pomsta - český scénář podle Colomba Fabiano  Golgo
26. 7. 2002 Ministr obrany kvůli Srbovi vyhodil šéfa vojenské rozvědky Štěpán  Kotrba
26. 7. 2002 DOKUMENT: Smlouva mezi Českou republikou a Vatikánem Štěpán  Kotrba
26. 7. 2002 Jak se Hollywood naučil nedělat si starosti a mít rád bombu Pavel  Barák
25. 7. 2002 Greenpeace publikuje nepravdivé informace Jaroslav  Drobník

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
29. 7. 2002 Podlehne Saúdská Arábie organizaci al Qaeda?   
17. 7. 2002 Fisk: Ani vůči extremistům bychom se neměli vzdávat civilizovaných hodnot   
16. 7. 2002 Bin Laden "se těší dobrému zdraví"   
16. 7. 2002 Vrah amerického novináře odsouzen v Pákistánu k smrti   
10. 7. 2002 Očekávali Talibán, našli však jen hrůzu   
9. 7. 2002 Jak Američané nechytili bin Ladena a nezlikvidovali organizaci al Qaeda   
4. 7. 2002 George W. Bush selhal v globálním měřítku   
3. 7. 2002 Rozpory mezi EU a USA: Evropa zuří, Amerika si jde svou cestou   
3. 7. 2002 Afghánská vláda rozhořčena nad útokem Američanů na svatebčany   
2. 7. 2002 Američané zranili nebo usmrtili až "250 hostů" na svatbě v Afghánistánu   

Školství RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2002 Vysvědčením se nemají děti trápit Pavel  Bráborec
20. 6. 2002 Hledají se odborníci na integraci Romů do českého školství   
13. 6. 2002 Agresivní lidé mají velký strach   
10. 6. 2002 Britský ministr vnitra ustoupil: děti žadatelů o azyl budou nakonec chodit do normálních škol   
4. 6. 2002 O českém biflovacím školství Fabiano  Golgo
29. 5. 2002 Vzbouření v Dolní sněmovně proti vylučování dětí žadatelů o azyl ze školy   
22. 5. 2002 Proč nedodržuje katedra politologie VŠE úřední hodiny pro styk se studenty? Aleš  Žďárek
17. 5. 2002 Učitelia ako ovce Lubomír  Sedláčik
14. 5. 2002 Vstupte svými názory do dnešního pořadu ČT "Bez imunity" o školství Michal  Rusek
10. 5. 2002 Učitelé, pomozte nám s novými internetovými stránkami! Radek  Sárközi

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
22. 7. 2002 Jak dnes žijí ženy v Afghánistánu? Drsně   
16. 7. 2002 Koniec živnosti "plodenie detí" ? Lubomír  Sedláčik
8. 7. 2002 Znásilňování žen jako válečná zbraň   
5. 6. 2002 Pád Berlína v roce 1945 byl obrovskou vlnou sexuálního násilí   
6. 5. 2002 George Bush se spojil s Vatikánem a s muslimskými zeměmi v tažení proti sexuální osvětě   
23. 4. 2002 Policajt ve škodovce: Hospodine, řiď naši ruku! Jan  Čulík
11. 4. 2002 Zkrátila se doba, za kterou se duše dostane do těla? Anna  Wintrová
8. 4. 2002 Tak máme novou miss 2002... Daniela  Pilařová
26. 3. 2002 Další žena v Nigérii odsouzena k ukamenování   
25. 3. 2002 Anarchistky zatčeny za účast na protipotratové demonstraci Štěpán  Kotrba

Odsun sudetských Němců a Benešovy dekrety RSS 2.0      Historie >
22. 7. 2002 Dekrety a EU Bořivoj  Čelovský
15. 7. 2002 Benešovy dekrety: podivná diskuse Jaroslav  Valenta
11. 7. 2002 Edvard Beneš a jeho dekrety - (sudeto)německý problém Hans Henning Hahn, Eva Hahnová
21. 6. 2002 Karma a komunismus Michal  Rusek
13. 6. 2002 Onlinová diskuse BL s historiky ohledně Benešových dekretů   
11. 6. 2002 O vyrovnání s minulostí, pro změnu protektorátní: Rukojmí nelze vraždit Václav  Žák
6. 6. 2002 Předvolební pohled Petra Cibulky: Šibenice pro komunisty Štěpán  Kotrba
5. 6. 2002 KNIHOVNA: Odmítám vinu Čechů vůči Němcům Pavel  Macháček
3. 6. 2002 "Samosegregáciu" tu robil naposledy Konrád Henlein Lubomír  Sedláčik

Volby 2002 RSS 2.0      Historie >
25. 7. 2002 DOKUMENT: Programové prohlášení vlády České republiky   
22. 7. 2002 Volby 2002: Konflikt představ. Tušení stínů. Jiří  Svoboda
22. 7. 2002 S novou sněmovnou nejspíš nuda nebude Karel  Mašita
22. 7. 2002 Volby 2002: Okamžik kouzla zbavený   
15. 7. 2002 Benešovy dekrety: podivná diskuse Jaroslav  Valenta
15. 7. 2002 ODA se prodává Kaslově seznamu Štěpán  Kotrba
15. 7. 2002 DOKUMENT: Analýza volebního nezdaru ODS podle pracovního týmu   
15. 7. 2002 DOKUMENT: Analýza neúspěchu ODS viděná očima V. Klause   
12. 7. 2002 Zaorálek napodruhé aneb výuka v 101hlasém řízení demokracie Štěpán  Kotrba
11. 7. 2002 (Ne)zapomeňme... Martin  Kunštek