15. 7. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Zadržení atentátníka prezidenta Chiraka
15. 7. 2002

Kamarádi si z něho prý dělali legraci. Ale Maxim to myslel vážně: sotva 150 metrů od francouzského prezidenta zvedl v neděli svou karabinu ráže 22 a vystřelil. Dvě rány na francouzského prezidenta zazněly jako prásknutí bičem. Maxime Brunerie, pětadvacetiletý student a člen extremistické skupiny GUD (Groupe union-défense), chtěl údajně "změnit režim". Místo činu: Elysejské pole, Paříž, tradiční oslava svátku 14. července 2002.

Televize zaznamenaly dvě rány, na které v otevřeném vojenském voze Jacques Chirac nehnul ani brvou. Vůz se sunul dál avenue Friedland směrem k Vítěznému oblouku, na nebi letadla vykrojila francouzskou trikolóru. Maxime nestačil své dílo vykonat. Podle svědectví zlikvidovaly další jeho snahy okolojdoucí diváci, kteří mu vyrazili pušku z ruky, do tří minut dorazila policie. Ta rovněž podle dostupných informací zabránila jeho sebevraždě.

Mladík, který po zadržení prohlásil, že chtěl prezidenta opravdu zabít, byl pro "nekoherentnost dalších výroků" umístěn na psychiatrické oddělení policejní prefektury. Podle sdělení sousedů z místa bydliště se jednalo o "tichého a slušného chlapce".

Sloupek

Soudný čtenář ví, že nemá cenu se zabývat slovními výboji na zdejších fórech, chci ale tentokrát udělat výjimku, protože jde, zdá se mi, o zajímavý názorný příklad a o sociologickou zkušenost, která stojí za úvahu, i když jde o většinou o anonymní názory, které jsou kromě toho pro čtenářskou obec BL velkou měrou nereprezentativní.

V první verzi pátečního vydání BL jsem udělal chybu: omylem jsem přeložil do češtiny a vydal jako článek od Fabiana Golga výčet asi dvaceti protikladů v bibli, který Fabiano před časem rozeslal v angličtině pro zajímavost některým svým přátelům, nikoliv jako text pro publikaci. Spěchal jsem, bylo pozdě v noci a neuvědomil jsem si, jak na to posléze Fabiano sám poukázal, že "já samozřejmě takový odborník na bibli sám nejsem."

Na to, že to není text od Fabiana Golga, přišel jeden náš anonymní kritik na zdejších fórech, který vyhledává chyby, jichž se dopustíme, a přikrášluje je, mění je v polopravdy a lži a dává jim pro svou zábavu vždycky tu nejhorší možnou interpretaci.

Tento kritik zjistil, že obdobný seznam rozporů v Bibli existuje na internetu na jedné novozélandské stránce. Obvinil Fabiana Golga, že příslušný text "ukradl", aby se "obohatil" (je tomu jinak: Fabiano píše pro Britské listy zadarmo.) Ukázalo se pak, také, že Fabiano text o rozporech v bibli ani nenašel na zmíněných novozélandských stránkách, přečetl si ho v australském časopise Reason.

Je pozoruhodné a o některých českých čtenářích možná výmluvné, že toto nedopatření vyvolalo na fórech Britských listů skutečnou orgii nenávisti. Fascinující je, jak rychle jsou někteří čtenáři ochotni připsat jiným - iracionálně - ty nejčernější úmysly a odepřít jim to, čemu se v anglosaském prostředí říká "benefit of the doubt" - jestliže nemám důkaz o prohřešku, v civilizovaném prostředí platí presumpce neviny. Chyby a nesrovnalosti mohou mít obrovské množství nejrůznějších příčin - připisovat jim tu nejvíce podvodnickou interpretaci je sice možná zábavné, avšak nepříliš etické. Těmito dezinformačními praktikami se dobře bavili za komunismu estébáci.

Slavný britský novinář Sir Robin Day, autor moderního, průrazného interview, kdysi poukázal na to, že to, zda bude reportérova otázka považována za skandální, může zpětně ovlivnit politik tím, jak na ni reaguje. Jestliže vykřikne politik i na zcela nevinný reportérův dotaz (třeba: "Budete kandidovat ve volbách?") hystericky: "Co si to dovolujete??", reportérova otázka bude posléze vypadat jako drzá nehoráznost. A totéž lze dělat i v případě Britských listů: "Skandál!! Jan Čulík během dne ve vydání opravuje formulace, chyby a překlepy (protože večer všechno nestihne)!! Mění fotografie a texty. Je to šokující!! Jak hluboko dokáží Britské listy ještě klesnout?"

Útoky proti omylu s výčtem rozporů v bibli vyvolaly na fóru BL tak nenávistné vášně, že jim podlehl i jeden autor "pravicového" zaměření, který pro BL občas píše, a vynadal mi, že prý potlačuji pravicové texty. Čtenářům nabídl i analýzu obsahu mé mysli: vysvětlil, na základě jaké zlovolné motivace jsem se prý rozhodl jeho text nepublikovat.

Autor si nepovšiml, že je ten text už několik týdnů vystaven na titulní stránce BL. Omluvil se a omluvu přijímám - příklad je však varováním:

Myslím si, že by si měli lidi ve vlastním zájmu dávat pozor, aby nepropadali emocionální manipulaci a černému hněvu. Ochromuje to schopnost posuzovat realitu.

Pokud má někdo jakékoliv dotazy, připomínky či kritiku k redakční praxi Britských listů, nechť se nás obrátí jmenovitě: veškeré aspekty redakční práce BL čtenářům, kteří se zeptají, vysvětluji. K věcem, z nichž býváme obviňování na Fórech, však dotazy od čtenářů skoro nikdy nechodí. Zdá se tedy, že diskutérům na Fórech nejde o zjištění skutečnosti, ale jen o demonstrativní očerňování tohoto listu. Někteří čtenáři nám píší, že na fórech BL nemohou diskutovat, protože se nechtějí drát mezi tamější hlučnou klaku, někteří autoři by pro BL psali, ale, jak nám sdělili, "nemají potřebu se nechat na fórech skandalizovat skupinkou primitivů".

Ale kde je logika těchto útoků? Je realistické přesvědčení, že šéfredaktor skutečně vydává Britské listy každodenně šest let zadarmo proto, aby jimi obelhával českou společnost? Ale proč by to dělal? Chápu, že šíření nenávisti proti Britským listům má politický význam, protože je některým lidem nepříjemné, že se do českého prostředí dostávají jiné myšlenky, avšak nechápu, že lidem, kteří případně této emocionální sugesci propadnou, nepřijde, že představa zloducha, který schválně už šest let denně vydává zadarmo lživý časopis, je tak trochu spíš z nějakého comicsu.

Možná je načase znovu vysvětlit, o co Britské listy usilují. Nemají náklonnost k žádné ideologii ani politické straně. Mnohokrát jsme vysvětlovali, že jsme tady od toho, abychom do českého prostředí přinášeli kritickou debatu na domácí i zahraniční témata, která české sdělovací prostředky z bojácnosti, případně z jiných důvodů pomíjejí. Programově vybíráme to, co považujeme v domácí i zahraniční veřejné diskusi za zajímavé a o čem se v českých médiích nedočtete. Dobré sdělovací prostředky fungují na principu, že ze zásady podvracejí politický a mediální establishment: vždycky jsou na straně řadového občana proti politickému establishmentu. (To se netýká jen tzv. "levicových" médií, ale všech seriózních sdělovacích prostředků. Sdělovací prostředek, který podlézá mocným, se tím diskredituje.) Tato funkce sdělovacích prostředků je v demokracii nutným korektivem obrovské moci vedoucích představitelů politického a ekonomického establishmentu.

Britské listy jsou (zatím) z velké části jen dílem jediného člověka. Proto se mohou věnovat jen určitým tématům, těm, která v daný okamžik považují za nejdůležitější - těm, o nichž informace v českých sdělovacích prostředích chybějí. Vyplňují programově mezeru v tom, co není: kdyby byl český tisk převážně "levicový", musely by přinášet tzv. "pravicové" argumenty.

Přitom fungují BL na základě filozofie, že lidské poznání skutečnosti je nedokonalé - k pravdě pouze postupně aproximujeme, na základě své osobní zkušenosti a postupného ohledávání světa. Naštěstí mívají lidé rozdílná pojetí skutečnosti a jedním z nejplodnějším způsobů, jak se zbavovat percepčních omylů, je tato různá pojetí konfrontovat: rozbíjet fosilizované, konvenční, nepřemýšlivé pojetí skutečnosti, založené na jediném pohledu na svět.

Všechno, co v Britských listech tedy prezentujeme, je tedy pouze pracovním příspěvkem do diskuse. Je to předložený argument, o němž by čtenáři měli samostatně uvažovat a případně přijít s protiargumenty. Každý inteligentní a nosný protiargument je cenný, protože dokáže poopravit naše nedokonalé vnímání skutečnosti. Britské listy od čtenářů neočekávají, že přijmou to, co se v nich píše, jako jedinou možnou teologii, a budou to vzývat. Chtějí, aby se nad přinášenými argumenty čtenáři zamysleli.

Mnohdy šéfredaktor ani s publikovanými příspěvky nutně nesouhlasí, ale považuje je za zajímavé pro stimulaci diskuse. Britské listy pracují na tomtéž principu jako známé diskuse anglosaských studentů ve školách: "dnes budeme diskutovat o tomto tématu a ty v zájmu diskuse budeš hájit toto stanovisko, ty zase stanovisko opačné, a pak si to vyměníte." Uvědomte si, že vznese-li novinář či univerzitní pracovník veřejně nějakou otázku nebo nějaký argument, neznamená to nutně, že ho zastává, většinou ho prezentuje ke stimulaci debaty, aby se dané téma konfrontací rozdílných názorů osvětlilo.

Na druhé straně je pravda, že nemůžeme některé principy opustit: kritiku mocných, pomoc slabým, prosazování lidských práv bez ohledu na rasové či národnostní předsudky. To jsou totiž základní principy, na nichž vznikla evropská civilizace.

15. 7. 2002
Text analýzy volebního neúspěchu Občanské demokratické strany, kterou zpracoval pětičlenný pracovní tým ODS (ve složení místopředseda ODS Miroslav Beneš, bývalý pražský primátor Jan Koukal a poslanci Hynek Fajmon, Václav Mencl a Martin Říman) a kterou dnes, v pondělí 15. 7. 2002 projedná výkonná rada ODS.
15. 7. 2002
Verze důvodů, které vedly k proapdu ODS ve volbách 2002, jak je viděl Václav Klaus ve svém vystoupení na celostátním setkání předsedů oblastí a regionů ODS .
15. 7. 2002

Občanská demokratická aliance nechce samostatně kandidovat v letošních komunálních volbách. Místo toho se snaží vytvořit jakýsi "pravicový blok" a otevřít svou organizační strukturu včetně sekretariátů "nezávislým" kandidátům. Vtip je v tom, že ti by přestali být "nezávislí" a stali by se naopak velmi závislí na této organizační podpoře. Podle našich informací probíhají intenzivní jednání se "Seznamem zrádců" bývalého primátora Kasla. Jako kdyby lidé kolem něj byli pravicoví...

Kasl byl více sociálním než občanským demokratem, a mimo jiné proto jej Bürgenmeisterova ODS snažila vyštvat. Je vidět, že v pragmatickém posunu na středolevý politický břeh se začíná tvořit fronta...

15. 7. 2002

Dodatečně přinášíme čtenářům BL velmi zajímavý a v podstatě ojedinělý názor Oldřicha Doskočila z Okresního vlastivědného muzea v Litoměřicích, který zaslal Lidovým novinám v červenci 2001, k diskusi (zde, zde, zde, zde, zde a zde) ohledně umístění pomníku Obětem komunismu. Myšlenkově přehledný a především odlišný postoj k důležité otázce však redakce LN neotiskla, což není jistě žádným překvapením. Tyto noviny se již tradičně brání presentovat podstatně jiný pohled, což je samozřejmě vždy ke škodě názorově pluralitně se profilující společnosti. Redakční scénář je vždy stejný: jakoby vyvolat polemickou diskusi, která ovšem v povrchnosti vyšumí do ztracena. Zde je článek Oldřicha Doskočila.

15. 7. 2002
Oldřich Doskočil
Červencová diskuse o památníku obětem komunismu na stránkách LN mě šokovala svojí povrchností a politizujícím podtextem v obou táborech. Až na vzácné výjimky, např. "Proč právě Petřín?" P.Dykasta. Vždyť kde víc než u uměleckého díla bychom měli uvažovat v rovinách filozofické kategorie podstat a ne zpolitizovaných jevů. Zaplétat do toho ještě administrativu mi opravdu připadá poněkud zcestné. A proč se neprojevili čeští filozofové?
15. 7. 2002
" Když se řekne příběh, obvykle si představíme vyprávění probíhající lineárně v prostoru a čase. Příběh však můžeme vnímat nejen jako něco, co je tu k vyprávění, ale i jako cosi, co se zas a znovu děje a utváří na hranici reality a jazyka." V. Strnad , Psychologie dnes 7-8/ 2002.

Přemýšlím o moci jazyka, který je spolutvůrcem příběhu. Člověk, žijící dnešním tempem života, často vnímá příběh jako cosi, co je mu předloženo a někým jiným zkonstruováno. Jako konzument dnešního uspěchaného života, poslouchá cizí příběhy, často je komentuje a sebe jakoby vyjímá. Ovšem pouze částečně. Mediální svět nám totiž tyto příběhy vytváří a každodenně, nenápadně roubuje do naší mysli. Najednou přijde okamžik, pokud dokáži svůj život podrobit sebereflexi, kdy se musím zeptat, čí je to vlastně životní příběh, kdo jej zkonstruoval? Takovým spouštěčem vlastní sebereflexe může být okamžik, kdy se mně, jako člověku v životě něco přihodí. Něco, co nepatří do představy o šťastném životě, něco co mě nutí ke změně , aniž bych ji plánovala.

15. 7. 2002
Ať už bydlíme v rodinném domu či v paneláku, během let jsme často nuceni provádět nejrůznější opravy a úpravy. Autor tohoto článku se však zamýšlí nad jiným aspektem správy bydlení - a totiž nad jeho českou odbornou terminologií, která není dostatečně kodifikována ani zdůvodněna (což je ostatně problém nejen technických českých normotvorných slovníků, ale i těch jazykových).
14. 7. 2002
"Z toho sa nedá nič poriadneho uvariť" ,konštatoval po slovenských voľbách 1998 skúsený bratislavský politik. Sme zvedaví, aké komentáre budú nasledovať teraz, kedy nastáva deň za dňom komplikovanejšia situácia a hrozia celkom prekvapujúce možné scenáre vývoja. Nejde zďaleka len o podvodom a účelovosťou zaváňajúce náhle založenie "trucHZDS" Mečiarovými odpadlíkmi. Čoraz plastickejšie vystupuje na povrch, že čisté ruky nemá vlastne - nikto a už vôbec nie nádejné "strany nových tvárí".
15. 7. 2002
Vážený pane Golgo, je mi líto, že jste se od mých krajanů za poctivé hledání dočkal hlavně výsměchu. České hulvátství je skoro tak příslovečné jako anglická zdvořilost. Stydím se za ty "diskutéry", kterým je všechno předem jasné a diskusi chápou hlavně jako tribunu pro povýšené zesměšňování odlišných názorů. Pokusím se Vám tady odpovědět, i když si nedělám iluze, že Vás nebo kohokoliv přesvědčím. Hlavní problém ve vztahu k Bohu vidím totiž v obecné lidské neochotě uznat nad sebou jakoukoli absolutní autoritu a přijmout z ní pro sebe plynoucí důsledky. Každý chce být sám sobě Bohem a jen sám sobě se muset zodpovídat - to satanské pokušení "budete jako bohové" (Genesis 3,5) je naprosto nejvýstižnější.
12. 7. 2002
Fabiano Golgo cituje z australského časopisu Reason seznam 20 hlavních rozporů v bibli. Kdo tyto otázky přesvědčivě zodpoví, bude mu velmi vděčen: umožní mu totiž, aby se znovu případně stal křesťanem... (Nedopatřením jsme tento text, který Fabiano Golgo rozeslal v angličtině emailem přátelům, včetně šéfredaktora BL, původně publikovali jako jeho článek, přestože nebyl určen k publikaci; Fabianu Golgovi se za přehmat omlouváme. Ale je to zajímavý text. JČ)

15. 7. 2002

Odpověď Fabianu Golgovi

Vážený pane Golgo,
je mi líto, že jste se od mých krajanů za poctivé hledání dočkal hlavně výsměchu. České hulvátství je skoro tak příslovečné jako anglická zdvořilost. Stydím se za ty "diskutéry", kterým je všechno předem jasné a diskusi chápou hlavně jako tribunu pro povýšené zesměšňování odlišných názorů. Pokusím se Vám tady odpovědět, i když si nedělám iluze, že Vás nebo kohokoliv přesvědčím. Hlavní problém ve vztahu k Bohu vidím totiž v obecné lidské neochotě uznat nad sebou jakoukoli absolutní autoritu a přijmout z ní pro sebe plynoucí důsledky. Každý chce být sám sobě Bohem a jen sám sobě se muset zodpovídat - to satanské pokušení "budete jako bohové" (Genesis 3,5) je naprosto nejvýstižnější.
12. 7. 2002
Jeho církev rozhodla, že reverent David H. Benke urazil Pánaboha, bibli a všechny křesťany. "Ponížil" svou víru, konzervativní formu luteránství, na úroveň islámu, spáchal kacířství a porušil dvě boží přikázání, informoval deník New York Times:
Promoce v Bute Hall na Glasgow University
12. 7. 2002

"Celý život jsem vedena přesvědčením, že každý má právo na vědění, ale že vědění, to nejsou jen informace. Pro nás na univerzitách to zahrnuje analýzu, interpretaci a kritické zhodnocení, stejně jako kreativitu. Jak konstatoval jeden americký vědec: Informace jsou v poměru ku vědění asi tolik, kolik je hromada cihel ku mrakodrapu. Mnohým lidem jsou podstrkávány hromady cihel, a tak jim upíráme jejich práva.

Rovnost přístupu ke vzdělání musí znamenat, že má možnost na vysoké škole studovat větší množství lidí a jsem velmi hrdá na to, že Skotsko splnilo cíl, který si předsevzalo, že tu totiž pokračuje celá polovina absolventů škol terciárním vzděláváním. Někteří to možná budou chtít popřít, ale to, že ve Skotsku se neplatí univerzitní školné, s tím asi má něco společného, vzhledem k tomu, že Anglii se podařilo zpřístupnit terciární vzdělání jen třiceti procentům absolventů škol. Nechť Skotsko dlouho a trvale vyvěšuje tuto vlajku demokratického intelektu."

Účastnil jsem se - v akademickém průvodu - v Bute Hall na Glasgow University promoce některých svých studentů. Na začátku ceremonie byl udělen čestný doktorát profesorce Lalage Bownové, do roku 1992 vedoucí katedry Adult and Continuing Education na Glasgow University. Bownová strávila většinu svého života v chudých afrických zemích, kde budovala jejich školské systémy. Je zvykem na Glasgow University, že ten, jemuž je při promocích udělen čestný doktorát, přednese závěrem ceremonie tzv. charge, apel čerstvě promovaným absolventům, aby v dalším životě prosazovali a hájili hodnoty Glasgow University. Nebyl jsem sám, jemuž se tento energický projev staré paní velmi líbil. Po ceremonii jsem ji vyhledal v univerzitních cloisters (nádvoří) u skleničky šampaňského, kterou po promoci univerzita častuje veškeré přítomné na ceremonii, a požádal jsem ji o její projev pro Britské listy. Zde je (JČ):

9. 7. 2002

Omlouváme se, že stále není z technických důvodů zprovozněno vyhledávání na tomto serveru. Na věci se pracuje. Prosíme, používejte zatím vyhledávače www.google.com. Zvolte "Pokročilé vyhledávání" a omezte hledání na domény www.bĺisty.cz (BL od 1. 10. 2001 do dneška), popř. na www.britskelisty.cz (BL od července 1996 do 30.9.2001). Děkujeme za strpení.

17. 6. 2002

Nový správce redakčního systému Britských listů Dominik Joe Pantůček nyní energicky dokončuje různé dosud nedodělané funkce redakčního systému, za což mu velmi děkujeme. Právě byl zprovozněn seznam článků podle autorů, zatím od 1. 10. 2001. Klikněte na Autory Britských listů a v seznamu pak u každého jména na uvedený počet článků: zobrazí se vám odkazy na všechny texty, které jednotliví autoři pro BL napsali od loňského října.

14. 5. 2002

Hledáme spolupracovníky, kteří by byli ochotni v zájmu nezávislé, investigativní, neúplatné práce ve prospěch české společnosti věnovat Britským listům několik hodin práce týdně, zejména psaním článků o nejrůznějších aspektech života české společnosti, o těch tématech, které se týkají obyčejných lidí (nezajímá nás příliš, co tvrdí politikové a "profesionální" novináři). Usilujeme o získání nezávislých financí z mezinárodních zdrojů, a tak doufáme, že práce případných spolupracovníků bude v dlouhodobější perspektivě honorována.

Pište prosím na tuto . Děkuji.

Šéfredaktor.

21. 1. 2002
Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
15. 7. 2002 Pokus o atentát na prezidenta Chiraca Josef  Brož
15. 7. 2002 Monitor Jana Paula: Názor Oldřicha Doskočila na umístění Zoubkova pomníku Lidové noviny nepřipustily Jan  Paul
15. 7. 2002 Na rozdíl od utopií jsou heterotopie reálnými místy Oldřich  Doskočil
15. 7. 2002 "Vnější kontaktní zateplovací systémy" - ano, či ne? Jiří  Šmikmátor
15. 7. 2002 "BL podvracejí naše názory, takže jejich šéfredaktor musí být podvodník" Jan  Čulík
12. 7. 2002 Nejvyšší pravda   
12. 7. 2002 Lalage Bown: Usilujme ve školství o rovnost příležitostí   
12. 7. 2002 Monitor Jana Paula: "Neberte nám našeho Viewegha!" Jan  Paul
11. 7. 2002 Edvard Beneš a jeho dekrety - (sudeto)německý problém Hans Henning Hahn, Eva Hahnová

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2002 Očekávali Talibán, našli však jen hrůzu   
9. 7. 2002 Jak Američané nechytili bin Ladena a nezlikvidovali organizaci al Qaeda   
4. 7. 2002 George W. Bush selhal v globálním měřítku   
3. 7. 2002 Rozpory mezi EU a USA: Evropa zuří, Amerika si jde svou cestou   
3. 7. 2002 Afghánská vláda rozhořčena nad útokem Američanů na svatebčany   
2. 7. 2002 Američané zranili nebo usmrtili až "250 hostů" na svatbě v Afghánistánu   
1. 7. 2002 Je větším zločinem zabíjet lidi úmyslně anebo je systematicky usmrcovat slepě?   
21. 6. 2002 7.   Postmoderní sociální konflikt Martin  Hekrdla
18. 6. 2002 Splněný sen "mladého" Havla - konec NATO v Praze Miroslav  Polreich
18. 6. 2002 Hrozbu nukleárního konfliktu nelze podceňovat Vladimír  Koníček

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
8. 7. 2002 Znásilňování žen jako válečná zbraň   
5. 6. 2002 Pád Berlína v roce 1945 byl obrovskou vlnou sexuálního násilí   
6. 5. 2002 George Bush se spojil s Vatikánem a s muslimskými zeměmi v tažení proti sexuální osvětě   
23. 4. 2002 Policajt ve škodovce: Hospodine, řiď naši ruku! Jan  Čulík
11. 4. 2002 Zkrátila se doba, za kterou se duše dostane do těla? Anna  Wintrová
8. 4. 2002 Tak máme novou miss 2002... Daniela  Pilařová
26. 3. 2002 Další žena v Nigérii odsouzena k ukamenování   
25. 3. 2002 Anarchistky zatčeny za účast na protipotratové demonstraci Štěpán  Kotrba
22. 3. 2002 Náboženství a demokracie Dominik  Lukeš
19. 3. 2002 Znásilněná nigerijská žena má být ukamenována k smrti   

Školství RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2002 Vysvědčením se nemají děti trápit Pavel  Bráborec
20. 6. 2002 Hledají se odborníci na integraci Romů do českého školství   
13. 6. 2002 Agresivní lidé mají velký strach   
10. 6. 2002 Britský ministr vnitra ustoupil: děti žadatelů o azyl budou nakonec chodit do normálních škol   
4. 6. 2002 O českém biflovacím školství Fabiano  Golgo
29. 5. 2002 Vzbouření v Dolní sněmovně proti vylučování dětí žadatelů o azyl ze školy   
22. 5. 2002 Proč nedodržuje katedra politologie VŠE úřední hodiny pro styk se studenty? Aleš  Žďárek
17. 5. 2002 Učitelia ako ovce Lubomír  Sedláčik
14. 5. 2002 Vstupte svými názory do dnešního pořadu ČT "Bez imunity" o školství Michal  Rusek
10. 5. 2002 Učitelé, pomozte nám s novými internetovými stránkami! Radek  Sárközi

Volby 2002 RSS 2.0      Historie >
15. 7. 2002 Benešovy dekrety: podivná diskuse Jaroslav  Valenta
15. 7. 2002 ODA se prodává Kaslově seznamu Štěpán  Kotrba
15. 7. 2002 DOKUMENT: Analýza volebního nezdaru ODS podle pracovního týmu   
15. 7. 2002 DOKUMENT: Analýza neúspěchu ODS viděná očima V. Klause   
12. 7. 2002 Zaorálek napodruhé aneb výuka v 101hlasém řízení demokracie Štěpán  Kotrba
11. 7. 2002 (Ne)zapomeňme... Martin  Kunštek
11. 7. 2002 Doživotí dealerům drog - všech? Štěpán  Kotrba
4. 7. 2002 Patří majetek katolické církvi nebo katolická církev majetku? Martin  Martínek
28. 6. 2002 Zatčený aktivista: Nejste strana občanská ani demokratická! Otakar  van Gemund
28. 6. 2002 Klausův telefonát voličům lze z psychologického hlediska pochválit Daniela  Pilařová

Odsun sudetských Němců a Benešovy dekrety RSS 2.0      Historie >
15. 7. 2002 Benešovy dekrety: podivná diskuse Jaroslav  Valenta
11. 7. 2002 Edvard Beneš a jeho dekrety - (sudeto)německý problém Hans Henning Hahn, Eva Hahnová
21. 6. 2002 Karma a komunismus Michal  Rusek
13. 6. 2002 Onlinová diskuse BL s historiky ohledně Benešových dekretů   
11. 6. 2002 O vyrovnání s minulostí, pro změnu protektorátní: Rukojmí nelze vraždit Václav  Žák
6. 6. 2002 Předvolební pohled Petra Cibulky: Šibenice pro komunisty Štěpán  Kotrba
5. 6. 2002 KNIHOVNA: Odmítám vinu Čechů vůči Němcům Pavel  Macháček
3. 6. 2002 "Samosegregáciu" tu robil naposledy Konrád Henlein Lubomír  Sedláčik
21. 5. 2002 Nad českými novinami: Klaus, Marvanová, komunistický komentátor, vraždy a PR Jan  Čulík