Izoluje se Británie od světa v důsledku krize ve výuce cizích jazyků?

2. 9. 2010

To je v posledních dnech v Británii aktuální téma, poté, co vyšlo před čtrnácti dny najevo, že výuka cizích jazyků na britských středních školách dále poklesla a univerzity v rámci své "modernizace" ruší katedry cizích jazyků.

Na toto téma se konala v anglickém Sheffieldu ve dnech 1. a 2. září interdisciplinární konference, které se účastnili univerzitní učitelé z Británie, kteří vyučují středo a východoevropské jazyky, arabštinu, japonštinu a čínštinu. Hlavní referáty přednesli Sir John Boyd, bývalý britský diplomat (mj. dlouholetý britský velvyslanec v Číně), profesor James Dickins z University v Leeds, profesorka Anne Pauwels z londýnské Školy orientálních a afrických studií a Jan Čulík z Glasgow University.

Ve svém příspěvku, nazvaném Britain: Overcoming isolation in international discourse se zabýval Jan Čulík celou řadou případů, kdy v důsledku neznalosti češtiny a domácího kontextu britský tisk interpretoval události, odehrávající se v ČR, naprosto opačně, než jaký mají význam. Zmínil se v této souvislosti o rebelii v České televizi na rozhraní let 2000 - 2001, kterou britská média, pokud si jí povšimla, interpretovala jako "boj za demokracii" - BBC si vůbec nevšimla, že rebelie se vzedmula proti jmenování dlouholetého zaměstnance BBC, který do ČT plánoval zavést principy profesionality BBC; o široce publikované zprávě, že nové české poslankyně vydaly "erotický kalendář", což některá anglosaská média paradoxně interpretovala jako "vzrůst vlivu žen v české politice" (ve skutečnosti ve vládě žádné ženy vůbec nejsou), vyzval výzkumníky z vnějšího světa, aby podrobněji analyzovaly příčiny zuřivého klimaskeptismu v České republice a středoevropských zemích vůbec, a ptal se, zda britské vládě nevadí, že premiér z ODS (ODS je partnerem britských konzervativců v poslaneckém klubu v Evropské unii) jmenoval do funkce poradce pro lidská práva Romana Jocha, který pohrdá demokracií. Čulík připomněl, jakým způsobem klip "Přemluv bábu" byl typickou českou verzí amerického klipu komičky Sarah Silvermannové a že je tato změna důkazem, že české prostředí přijme jen takové hodnoty, které už v něm existují, ostatní odfiltruje. Závěrem pohovořil o tom, jak západní média po zrušení Bushova projektu výstavby amerického radaru v Brdech drtivou většinou informovala, že Češi jsou zrušením tohoto projektu "zklamáni", zatímco realita je zcela jiná, jak dokazuje např. film Klusáka a Remundy Český sen, promítnutí tohoto klipu, které vyvolávalo salvy smíchu v sále, zakončilo Čulíkovo vystoupení v Sheffieldu.

Čulíkův příspěvek, přednesený na konferenci v Sheffieldu, je ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 2.9. 2010