Německá vládní koalice je na pokraji kolapsu

19. 6. 2010

Německá pravostředová vládní koalice je rozhádaná. Vládní jednání jsou jen hašteřením. Angela Merkelová, kdysi oslavovaná evropská politička, je nyní terčem ostré kritiky. Německá vládní koalice mezi křesťanskými demokraty Merkelové (CDU), bavorskou stranou křesťanského sociálního svazu (CSU) a propodnikatelskými svobodnými demokraty (FDP) se stala obětí konfliktů, které Merkelová neumí vyřešit. Hádky se soustřeďují na daně, na finanční trhy, na zdravotnictví, na energetiku a na budoucnost armády. Jsou to klíčová témata, o nichž o samého počátku vládní koalice odmítá kompromisy a Merkelová nenabízí žádné řešení.

Situace se zvlášť pro Merkelovou zhoršila začátkem letošního roku, kdy Merkelová zaváhala a nechtělo se jí zachránit Řecko. Kritikové v EU a v USA Merkelovou obvinili z nerozhodnosti, zatímco Němci zuřili, že po mnoha letech utahování opasků mají zachraňovat Řecko, zemi známou chronickým plýtváním. Dalším problémem pro Merkelovou se stalo, když tento měsíc oznámila balík škrtů ve výší 80 euro na příští čtyři roky. Balík škrtů vyvolal po celém Německu kritiku a kritizoval ho i francouzský prezident Sarkozy, který říká otevřeně, že Merkelové škrty potlačí hospodářský růst. Merkelová také rozhněvala své koaliční partnery FDP tím, že zrušila hlavní pilíř svého volebního programu, totiž daňové škrty.

Minulý týden protestovalo v ulicích německých měst 20 000 demonstrantů proti "sociálně nespravedlivým" škrtům. Protesty mohou sílit.

Ale největším problémem pro Merkelou zřejmě bude volba nového německého prezidenta. Merkelová podporuje Christiana Wulffa, avšak daleko populárnější je kandidát, kterého navrhla opozice, totiž Joachim Gauck, a několik koaličních partnerů souhlasilo, že pro něho budou hlasovat. pokud bude německým prezidentem zvolem Gauck, východoněmecký protestantský pastor, mohlo by to být koncem vlády Angely Merkelové.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 18.6. 2010