Uzavřená společnost a její nepřátelé aneb Návrat konstruktivní kritiky

16. 6. 2010 / Karel Dolejší

Podle klasického výměru sira Karla Poppera nespočívá hlavní otázka demokracie v tom, kdo vládne - zda jsou to například vznešení, odpovědní, podřimující a nebradavičnatí - nýbrž v tom, zda lze špatnou vládu odvolat, nebo nikoliv. Na poněkud pozapomenutou koncepci jsem si vzpomněl při čtení zprávy, podle níž uzavřená koaliční trojčlenka chce do budoucna zkomplikovat možnost odvolání vlády a podmínit ji tím, že kdo vládu odvolá, musí současně okamžitě sestavit novou.

Je už zřejmé, čím se bude argumentovat: "Paroubek" způsobil pád Topolánkovy vlády, ale mimořádné volby se konaly až za rok, mezitím vládnout nechtěl. Na démona Paroubka budou jistě naloženy ještě mnohé těžké hříchy - osobně jsem například přesvědčen, že nadměrným odpařováním potu před kamerami způsobil letošní povodně - nicméně neradno zapomínat, že odmelčákování voleb do sněmovny až na jaro 2010 mezi jeho zásluhy rozhodně nepatří. Kromě toho v mezidobí země vládu měla, a ať už si o ní myslíme cokoliv, byla rozhodně lepší než její předchůdkyně.

Přidržíme-li se předpotopního Poppera, koaliční návrh znamená vlastně omezení demokracie ve jménu "imidže" na finančních trzích, které by odvolání vlády mohly nedejbože považovat za známku politické nestability. Od vlády "rozpočtové odpovědnosti" věru asi nelze čekat nic jiného, takže údiv není namístě. Spíše je otázka, jak bude pokus o svržení vlády nakonec vlastně definován.

Jestliže Ferda Vonásek v restauraci U vystřelenýho voka pronese na adresu vlády výrok, který za účelem ochrany čistoty jazyka Britské listy nemohou publikovat, znamená to, že ho nějaký Bretschneider bude nutit, aby se okamžitě odebral do Strakovky, nebo - v případě, že by se mu pozdě v noci a po osmém pivu nechtělo - do Ruzyně? Jakou legitimitu by měla Vonáskova vláda nastolená jen a pouze v důsledku toho, že dotyčný usiloval o pád vlády předchozí? Na druhou stranu se ovšem věci obrovsky zjednodušují: K čemu pak vlastně ještě pořádat nějaké volby?

Minulý režim od všech svých soudruhů systematicky vyžadoval, aby každá případná kritika byla "konstruktivní", čti nekazila vládnoucím trávení při odpolední siestě. Pomalu zřejmě dospíváme do stádia, kdy bude povoleno pouze "konstruktivní" odvolávání vlády, žádné jiné. Vládu tedy bude moci svrhnout pouze ten, kdo touží po nerušené odpolední siestě, nikoliv třeba občané hrubě nespokojení s její prací a hromadně se obracející na své poslance s požadavkem, aby okamžitě přestali podporovat vládní legislativní návrhy...

Ale o tohle přece uzavřené společnosti připravující výše zmíněný odpovědný návrh ani v nejmenším nejde - nebo snad vážně myslíte, že by...?

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 16.6. 2010