Izrael zmírní blokádu Gazy

18. 6. 2010

Izraelská vláda se snaží neutralizovat rostoucí mezinárodní kritiku poté, co izraelská armáda po přepadu lodi v mezinárodních vodách usmrtila devět aktivistů z humanitárního konvoje určeného pro Gazu zmírněním blokády Gazy.

Izraelský premiér Binyamin Netanyahu vydal prohlášení, že Izrael rozšíří počet výrobků, které dovolí dovážet do Gazy, včetně stavebního materiálu. Námořní blokáda nebude zrušena.

Izrael má od nynějška povolit dovoz jakýchkoliv potravin do Gazy. Dosud Izrael dovoz většiny potravin do Gazy zakazoval a seznam zakázaných potravin se neustále měnil.

Organizace Hamas zmírnění charakterizovala jako "Potěmkinovu vesnici".

Zahraničně politická mluvčí EU Catherine Ashtonová označila izraelské rozhodnutí za "krok správným směrem" a dodala: "Izrael musí zajistit, aby do Gazy mohlo plynout ještě daleko větší množství zboží, aby si lidé mohli znovu postavit své domy, školy a infrastrukturu a aby mohli normálně žít."

Humanitární organizace Oxfam rozhodnutí přivítala, ale charakterizovala ho jako nedostatečné. Podle Oxfamu je naléhavě zapotřebí "zrušit blokádu Gazy". "Jen úplné otevření všech přechodů lidem i zboží, včetně vývozu, umožní lidem v Gaze obnovit svou ekonomiku a uniknout z chudoby, kterou vyvolala blokáda," konstatuje Oxfam. "Mezinárodní komunita musí požadovat zrušení blokády."

Gisha, izraelská humanitární organizace, zpochybnila efektivnost blokády. "Nepotřebujeme kosmetické změny. Potřebujeme politiku, která uznává právo obyvatel Gazy nejen konzumovat, ale i vyrábět a cestovat."

Organizace Save the Children UK zdůraznila, že Gazanům musí být povoleno cestovat ven z Gazy. "Co si mají počít nemocné děti v Gaze? Rodinné podniky, sady a pole byly zničeny léty konfliktu a třemi roky přísné blokády."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 18.6. 2010