Čína podpořila zadlužené Řecko

16. 6. 2010

Těžce zadlužené řecké ekonomice se dostalo neočekávané podpory z Číny. Čína totiž uzavřela s Řeckem kontrakt v hodnotě mnoha miliard euro na podporu spolupráce v loďařství, v turistice a v telekomunikacích. Kontrakt byl uzavřen těsně poté, co ratingová agentura Moody snížila hodnocení úvěrové důvěryhodnosti Řecka na nulu. Čínský vicepremiér Zhang Dejiang pochválil úsilí Athén vyřešit řeckou krizi a vyjádřil Řecku podporu. Konstatoval, že podle jeho názoru se Řecko z krize brzo vymaní. Dodal, že čínská vláda bude podporovat čínské podnikatele, aby cestovali do Řecka a chopili se tam podnikatelských příležitostí.

Řečtí činitelé konstatovali, že 14 podepsaných dohod se rovná největším jednorázovým investicím Číny v Evropě. Čína považuje Řecko za "perfektní bránu" do evropy a čínské výrobky jsou na řeckém poloostrově v posledních letech široce k dispozici.

Čínská stavební společnost BCEGI postaví za 100 milionů euro hotel a nákupní středisko. Čínská telekomunikační firma Huawei Technologies podepsala kontrakt na spolupráci s řeckým telekomem oTE. Čtyři potravinářské firmy budou dovážet do Číny řecký olivový olej. Číňané také uvažují o koupi podílu ve ztrátových řeckých železnicích, které řecká vláda chce zprivatizovat. a vybudovat letiště na Krétě, logistické centrum u Athén a námořní zábavní park.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 16.6. 2010