Voskovec a Werich nebyli "klasiky marxismu-leninismu"

18. 6. 2010

S Miroslavem Štěrbou jsme generační souputníci a profesně i (částečně) kolegové. Jeho poslední text vyjadřuje hodně i z mých vnitřních pocitů a názorů. Já mám navíc v aprobaci ještě hudební výchovu i hudební vzdělání z konzervatoře. To předesílám pouze proto, že nemohu přejít jednu věc, kde je autor buď méně informovaný, nebo došlo k nějakému mě nepochopitelnému nedorozumění, zdůrazňuje čtenář Jindřich Bešťák. Miroslav Štěrba píše , že:

"Léta jsem trávil diskusemi o potřebě demokratizace společnosti, a vnitřně jsem zůstával přesvědčení o správnosti budování společnosti založené na kolektivním vlastnictví výrobních prostředků, která přece nenechá "pálit obilí v peci, aby zdražil chleba." Jak zpívali čeští klasici marxismu-lenismu.

Jím zmíněný úryvek textu písně pochází z dílny Osvobozeného divadla, autorů V+W a Jaroslava Ježka. Jedná se o blues "Svět na ruby" ze hry "Balada z hadrů". Jistě si to snadno dáte do historického kontextu. Bylo by však naprosté faux pas a absurdita nehodná dvojice V + W i úrovně Štěrbových názorů, ponechat tento výrok bez odezvy.

Navíc jsem se zrovna znovu vrátil k dopisům Jiřího Voskovce a Jana Wericha. Nedávno jsem četl dopis Jiřího Voskovce Ferdinandu Peroutkovi z roku 1950. Obšírně mu zde vysvětluje svůj osobnostní a myšlenkový vývoj, který byl vždy kulturně prozápadní, nejprve více frankofonní, zejména před válkou jistě také mladicky spontánně levicový, ale nikdy, opravdu nikdy ani stínem -- komunistický!

Jakkoli byl Jan Werich vcelku dost jiná, prudší nátura s expresivnějším slovním a divadelním výrazem, tak komunista jistě NE. To by nenapsal.... nenapadá mě nikdo tak obskurní.

Jiří Voskovec to ovšem neměl jednoduché ani v USA, kde musel mnohokrát a únavně před různými komisemi (pro neamerickou činnost?) také vysvětlovat, že není východní špion, že není komunista. Mimochodem, podobnost s 90. léty u nás čistě náhodná?

"Je to divný svět, divné věci, když je pro lidi třeba pálit laciné žito v peci, aby zdražil chleba......"

Na marxák jsme v 60. letech měli pedagogy, které po prověrkách po roce 1968 vyhodili. Takže asi nemám ty nejlepší základy a fakt si nevzpomínám na jediného českého "klasika marxismu-leninismu".

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 18.6. 2010