Jak vznikl drát

20. 11. 2009

Víte, jak vznikl drát? To Holanďan a Skot našli kousek plíšku a začali se o něj přetahovat. Tak tento vtip mi byl vyprávěn okamžitě poté, co jsem se do Nizozemska přestěhovala, píše Lucie Bottaro.

Nizozemci jsou spořivý národ - v zimě topí minimálně a doma chodí raději ve svetru, čtyřčlená rodina si k večeři zakoupí přesně čtyři řízky po 100 gramech, paní domu návštěvě při kávě (na večeře se moc nezve) nabídne z krabice každému po jedné sušence a krabici opět zavře a uklidí, orientují se s přehledem v balíčcích mobilních operátorů... Koneckonců i slovo goedkoop, které se skládá ze slov goed - dobrý, koop - koupě, znamená levný.

Pozn. JČ: Ano, to mohu potvrdit z vlastní zkušenosti. V Beneluxu vládne napětí mezi katolickými Belgičany a protestantskými Holanďany. Pořádají-li Belgičané mejdan, přivezou náklaďák piv a jídla; pořádají-li něco takového Holanďani, dají vám jednu sušenku a sklenici vody.

Nejsem si vůbec jista, jestli důvodem pro zavádění poplatků, kterak zaznělo v poznámce pana Ladwiga, je skutečně snaha snížit počet automobilů na silnicích, když Nizozemci už teď v rámci úspory času a peněz jezdí na kolech a jedním autem, mají-li rodina, přátelé či dokonce sousedé společnou cestu.

Osobně si myslím, že pokud by to politici v Nizozemsku mysleli s životním prostředím vážně, tak by přestali stavět stále nové a nové silnice (už teď je tato země hustě prošpikovaná křížem krážem komunikacemi všeho druhu) a snížili by ceny jízdného vlaků a autobusů, které jsou vskutku přemrštěné. Však oni by si to Nizozemci dobře spočítali...

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 20.11. 2009