VIRTUÁLNÍ SYMBOLY A ABSENCE VEŘEJNÉHO ZÁJMU

Marjanovič se vzteká, že nedostane radar

20. 11. 2009 / Jan Čulík

Američtí politikové se musejí soukromě asi hodně smát, když se setkávají se světa poněkud neznalými pražskými novináři. Nejprve musel vysvětlovat Zbigniew Brzezinski, která bije, angličtinu zoufale lámajícímu panu Kubalovi z ČT ZDE, teď se podobné lekce dostalo Teodoru Marjanovičovi z MFD, který se vztekal před americkou náměstkyní ministryně zahraničních věcí, že nedostane radar, že mu sebrali hračku. (Pan Marjanovič má výhodu před panem Kubalem, že nebyl zveřejněn audiozáznam rozhovoru, takže nevíme, jak mluvil anglicky on.)

Výchozí bod obou rozhovorů je ale úplně stejný: ubohoučce primitivní vnímání světa ze sebestředného a omezeného úhlu pohledu pražských mediálních propagandistů. Léta upozorňujeme, že naplňovat projekt americké protiraketové obrany vlastním, interně českým semantickým obsahem typu "Kdo je pro radar, je skutečný demokrat, a kdo je proti radaru, je komunista a nemá rád Ameriku" (Marjanovič zřejmě této hlouposti opravdu věří!) je cesta do pekla. Teď to českým "novinářům" opakují pro názornost, pomalu a jasně, i sami američtí politikové:

Marjanovič: Asi bych vám měl vysvětlit, proč se vás takhle pořád dopodrobna ptám. Protože v téhle zemi se o radaru živě mluvilo a v zásadě to byl střet mezi proamericky naladěnou částí společnosti a těmi, kteří vůči USA necítí nějaké velké nadšení. Ten střet teď nemá jasný výsledek, protože Obama rozhodl původní plán smést ze stolu a o novém nic pořádného nevíme. Ale jeden výsledek tu přece je. Vítězný povyk v Moskvě.

Tauscherová: To je ale naprosto pomýlená interpretace. My jsme vás neopustili, ani Poláky ne. Pro nový plán jsme se rozhodli kvůli tomu, že je lepší a adekvátnější. Zvyšujeme bezpečnost, a to rychleji.

Marjanovič: A odměňujete Rusy za jejich hrozné chování.

Tauscherová: Je totální chyba se na to tak dívat. Víte, my Rusy nepovažujeme za strategickou hrozbu. Chceme, aby v jednání s nimi přestaly zaznívat bojovné tóny. To je v zájmu všech.

Zdroj: ZDE

Na jiném místě upozorňuje Miloslav Štěrba, že pojmu "zájem všech" Marjanovič zjevně nerozumí. Já bych dodal, že to vyplývá i z toho, že celý rozhovor hrubě porušuje zásady novinářské profesionality - totiž nestrannosti. Marjanovič se neptá jako objektivní pozorovatel, ale jako aktivista, prosazující určitou agendu a hysterčící, že se mu to nedaří. A nedaří se mu ji prosazovat proto, že v zahraniční politice nerozumí ničemu.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 20.11. 2009