University of California zvýší studijní poplatky o třetinu, studenti protestují

20. 11. 2009

KD│ University of California hodlá zvýšit poplatky za studium o 32%. Finanční výbor univerzity schválil zvýšení poplatků za bakalářské a magisterské studium poměrem hlasů 10:1, přičemž proti hlasoval pouze studentský zástupce Jesse Bernal. Během včerejška probíhalo jednání celého univerzitního boardu, které mělo zvýšení definitivně potvrdit - přičemž některé obory, jako právo nebo medicína, čeká ještě výraznější navýšení. Plán okamžitě vyvolal rozhořčené protesty studentů a odborových aktivistů v areálu losangeleské univerzity (UCLA), při nichž policie pozatýkala 14 lidí. Protesty ale proběhly i v některých jiných kalifornských kampusech, napsal Larry Gordon pro Los Angeles Times.

Univerzitní úřady tísněné z jedné strany škrty ve státních výdajích na vzdělání a z druhé protesty studentů ve středu 18. listopadu odsouhlasily dvoufázové zvýšení studijních poplatů, které by napříště zdražilo vysokoškolské vzdělání o více než 2 500 dolarů, neboli o 32%.

Pokud bude opatření schváleno celým boardem, jak se očekává, pak základní roční náklady na studium stoupnou na 10 302 dolarů, což je třikrát více než před deseti lety. Po započtení nákladů na ubytování v kampusu a na učebnice tato částka dále vzroste zhruba na 16 000 dolarů. University of California provozuje celkem 10 kampusů, na nichž studuje 229 100 studentů.

Board argumentuje, že protesty jsou špatně nasměrované a měly by se obracet na státní, nikoliv univerzitní úřady; studenti zase tvrdí, že kalifornský rozpočet na příští rok dosud nebyl schválen, a žádají odložení platnosti opatření do doby, kdy bude skutečně jasné, jak je to se státními výdaji na vzdělání v roce 2010.

Jednání boardu bylo třikrát přerušeno vyvoláváním hesel proti zvyšování poplatků a zpěvem písně "We Shall Overcame", což vedlo ke zmíněným 14 zatčením. Před budovou se zhruba 500 studentů a odborových aktivistů střetlo s těžkooděnci kampusové policie. Podle policejních zdrojů několik studentů a někteří policisté utrpěli lehká zranění.

"Poplatky budou tak vysoké, že si lidé nebudou moci dovolit zde studovat," vysvětlila důvody protestů studentka práv Kenia Acevedo, která se zúčastnila shromáždění.

Poplatky už byly letos jednou zvýšeny a toto zvyšování se ukazuje být součástí celostátního trendu. Recese snížila daňové výnosy a státy se snaží přesunout větší část nákladů na studium na samotné studenty.

Sliby finační pomoci zjevně frustrované studenty nikterak neuklidňují. V jednom okamžiku účastníci protestů na UCLA zaútočili na dveře místnosti, v níž zasedal board, a někteří vrhali na policisty klacky, plastové lahve nebo hadry namočené v octě. Policie dvakrát použila elektrošokové zbraně v oslepujícím režimu. Přesto vně budovy nedošlo k žádnému zatčení, narozdíl od dění uvnitř budovy.

Kritikové tvrdí, že univerzita by měla nejprvě přijmout opatření na omezení nadměrných a plýtvavých výdajů, seškrtat nejvyšší platy a využít větší část příjmů ze ziskových medicínských center na pomoc ostatním programům.

Celý článek v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 20.11. 2009