POZNÁMKA NA OKRAJ:

Doprava a ochrana životního prostředí, neboli O příkladném plánu Nizozemců

19. 11. 2009 / Uwe Ladwig

V budoucnosti už Nizozemci nebudou platit daně z vlastnictví motorových vozidel, ale poplatek za jimi uježděné kilometry. Politici tím chtějí něco podniknout proti dnešním dopravním zácpám, ale taky pro ochranu životního prostředí.

Zatím se ve většině zemí platí daně za vlastnictví motorových vozidel nezávisle na tom, jestli se s tím vozidlem jezdí hodně, málo, nebo vůbec ne. Politici teď přišli na to, že poplatky za uježděné kilometry by mohly přimět řidiče, aby si rozmysleli, zda budou svá auta používat, a kdy s nimi vyjedou a jakou cestou pojedou. Aby se to mohlo uskutečnit už v přespříštím roce, budou všechna auta vybavena systémem GPS. Poplatek má zpočátku být asi 3 centy za kilometr. Do r. 2018 se má zvýšit na 6,5 centu a může se zvyšovat také podle času jízdy a druhu trasy.

Už se samozřejmě ozvali lidé, kteří se obávají, že by s tím byla spojena nepřípustná kontrola pohybu obyvatelstva, ale já si myslím, že takový systém poplatků by opravdu mohl přimět lidi, aby se zamysleli, zda skutečně musejí všude jezdit autem, zda nemohou jet s někým společně v jednom voze, který má stejnou cestu, a zda se vydávat na cestu v době, kdy jsou ve špičce zacpané vozovky. Ale co vy? Myslíte si, že by to bylo moc kontroly?

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 19.11. 2009