LIBERECKÁ ŠKOLNÍ DVACÍTKA:

Články Ladislava Žáka mě velice pobouřily

19. 11. 2009

Píšu v reakci na aktuální dva články pana L. Žáka, publikované na stránkách Britských listů ZDE ZDE , o události konané 13.11.2009 na libereckém Gymnáziu a SOŠPg v Jeronýmově ulici, ozvala se studentka Šárka Svinková. Články mě velice pobouřily, jelikož zde byla studentská oslava 20. výročí demokracie přetvořena v cosi úplně jiného. Chtěla bych uvést na pravou míru celou akci a opravit naprosto mylné informace, které se k výše zmíněnému autorovi dostaly, či si je snad sám vymyslel.

Jsem studentka oktávy Gymnázia a SOŠPg v Jeronýmově ulici v Liberci, a zároveň jeden ze zakladatelů a nyní členů studentské rady ( "školního senátu"). Jak pan Žák mylně uvedl ve svém članku, tuto akci nezorganizoval nikdo z profesorů gymnázia, ale právě tato rada. Nutno podotknout, že tato rada je ryze studentská a zasedání se profesoři neúčastní. Celá akce tedy vznikla z iniciativy studentů.

Dále, jak bylo také nesprávně napsáno, účast na oslavách dvaceti let demokracie rozhodně povinná nebyla, nikdo studenty nevyhnal ze školy ani je nikdo nenutil tvořit lidský obrazec či zvonit klíči. Klíče, kterými studenti zvonili, patřili jim, tedy je nikde nefasovali. Představa fasování klíčů v "šatnách" (na škole šatny jako takové nejsou, studenti používají uzamykatelné skříňky) mi připadá nejenže dosti komická, dále ovšem nerealizovatelná - gymnázium navštěvuje přes 600 studentů, a já si nedokážu představit, kde by škola vzala 600 svazků klíčů, aby je pak mohla studentům rozdávat.

V jediné věci má pan Žák pravdu: akce opravdu byla požehnána vedením.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 19.11. 2009