Nesměli jsme Václavu Havlovi připomenout nesplněné sliby

20. 11. 2009

tisková zpráva strany Moravané

Brno 19.11.2009

Absurdní drama jako vystřižené z Havlových her, tak ve čtvrtek vyvrcholily oslavy Sametové revoluce v Brně. V divadle Husa na provázku se konal poslední díl opakovaně kritizovaného pořadu Úsvit v Čechách - kabinet Havel, a to za účasti jmenovaného exprezidenta. Zatímco uvnitř se hromadně intelektualizovalo o demokracii, před divadlem policie doručovala zákaz demonstrace straně Moravané, která přišla Havlovi připomenout nesplněné sliby. Taková je inventura demokracie po 20 letech - deset metrů vzdušnou čarou od Havla se zakazují poklidné demonstrace, aby rektální alpinisté vůči jeho excelenci nebyli rušeni ve svých cituplných projevech.

Dlužno podotknout, že demonstrace byla řádně ohlášena, nikoho nerušila, její účastníci se chovali poklidně, nicméně jim byl deset minut po zahájení (15:10) doručen příslušníkem policie ČR zákaz demonstrace úřadem Městské části Brno-střed. Pro pobavení je třeba dodat, že zatímco strana Moravané po nezbytném legitimování jejích představitelů výzvy k rozpuštění akce uposlechla, neučinilo tak zhruba dvacet občanů-sympatizantů, kteří prostranství odmítli opustit, stejně tak se odmítli nechat odvést na služebnu policie k prokázání totožnosti, a tak nakonec strážci zákona s posměchem okolostojících odešli.

Připomínáme - Federální shromáždění ČSFR odsoudilo zrušení moravské samosprávy jako akt nespravedlivý, poplatný totalitní praxi. Za 13 let Havlova prezidentování se na centralizmu nic neubralo, naopak demokratura Čéska nakonec zavedla stejné kraje, jaké v 50. letech zavedli Gottwaldovi bolševici.

Naše krédo je toto: Nechtěli jste nám vrátit samosprávu, vezmeme si samostatnost.

Za stranu Moravané

Jiří Novotný

předseda

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 20.11. 2009