Nebyl ten květen plný horečného spěchu?

29. 5. 2009 / Miloš Dokulil

Symbolicky zpravidla až májové šeříky začaly letos kvést už během druhé poloviny dubna. Mnohé události ve světě i doma jevily známky podobného spěchu, ne-li neklidu.

Zkusím ten stručný přehled květnových událostí začít tématikou, která bývá tradičně standardní -- u klimatu. Mnozí mají stále za to, že můžeme zůstávat stále klidní; že dokonce v dlouhodobějším cyklu místo oteplování hrozí ochlazování. Naprotitomu bychom zřejmě neměli jenom mávat rukou nad zatím evidentními znaky oteplování v posledním desetiletí. Když kdysi dávno vzrostla průměrná teplota na Zemi o celých 6° C, vymřelo 95 % všech druhů. Asi bychom neměli být přehnaně úzkostliví. Jenže zatím nemáme ani 50 %-ní záruku, že se v dohledné době klima bude stabilizovat. Nezdá se, že zatím světová politická reprezentace toto téma dost účinně nastolila. --- Pokud bylo na světě roku 2007 6, 3 miliard lidí a spotřebovali energie odpovídající 10 gigatunám ropy, pro rok 2050 a předpovídaných zatím 9,5 miliard obyvatel by to bylo 22 gigatun (22 miliard tun, tedy tři tuny na osobu); o ovzduší zatím nemluvě. Dokonce se očekává, že přibude v absolutních číslech chronicky podvyživených lidí, i když do roku 2008 jejich počet začal klesat. O zrovna tak chronickém nedostatku nezávadné vody a vláhy v zemědělství některých oblastí také nemluvě. Jenom v Africe nyní žije na 400 milionů lidí pod úrovní 1 dolar denně, 75 % Afričanů žije ze zemědělství, jehož produkce se o10 % snížila (zatímco globálně naopak +25 %!).

Obdobně se dlouhá léta zdálo, jako kdyby lidstvo nemohla ohrozit žádná pandemie, i když jisté obavy se objevily s ptačí chřipkou roku 1997, a nato s vážným akutním respiračním syndromem (SARS). Již neblaze proslulá španělská chřipka z konce 1. světové války připravila o život až 50 milionů lidí a snížila HDP snad o 4,8 %. Světová banka odhadla možné náklady na velkou pandemii na 3 biliony dolarů. Když teď vypukla "mexická" chřipka, poměrně rychle se dostala světově pod kontrolu. Zatím jen stovka lidí přišla takto o život. Přesto egyptská vláda považovala za žádoucí vybít na vlastním území všechny vepře (až tři sta tisíc kusů), chovaných tam vesměs koptickými křesťany. (Zprávy o neúčinnosti Tamiflu vůči H1 -- zveřejněné mj. v Time -- šíře na veřejnost nepronikly.)

Sice už loni začala ekonomická recese, ale jako kdybychom ji měli jaksi "pod kontrolou" (jako tu chřipku?). Pro Evropskou unii ještě v lednu 2009 zněla ale předpověď na tento rok optimističtěji než teď v květnu. V květnu nově stanovená čísla pro rok 2009 v EU předvídají HDP o 4 % nižší než loni. Rok 2010 má v HDP zůstat ještě minusový (--0,1 %). Na druhé straně některé známky naznačují jistý optimismus (např. Dow Jonesův průmyslový ukazatel; do dubna se zvedl o 1 ½ tisíce bodů, na 8000).V USA již na počátku dubna byla nezaměstnanost nižší, než se předtím čekalo; počátkem května byla na úrovni 8,9 %. Přesto americký autoprůmysl zatím namáhavě hledá restrukturační plán obnovy. O firmu Opel (zatím pod střechou GM) se kupodivu uchází italský Fiat. (GM měla 2008 roční produkci aut skoro 8 ½ milionu, zatímco Fiat jen zhruba 2 miliony! Přitom další existence GM vzhledem k jeho bankrotu je nejistá.) Některé americké banky zaznamenaly za 1. čtvrtletí již profit, i Bank of America (4,2 miliard čistého zisku!). Administrativa USA teď zvažuje vytvoření centrálního orgánu pro kontrolu bankovního průmyslu. Také chce zamezit daňové úniky.

Právě v květnu také se odpočítalo prvních sto dní Obamova prezidentství. Nelze přehlédnout, že se Obamovi podařilo přetáhnout do demokratického tábora senátora Spectera, takže v Senátu by mohli teď mít demokraté ústavní většinu (60 hlasů ze sta). Problematičtěji to dopadlo s některými původními sliby týkajícími se Guantánama, i když fotografie dokládající ne zrovna korektní formy tamního vyšetřování zveřejněny byly. Když se prezident objevil na univerzitě Notre Dame (17/5), jakmile šlo o potraty, už měl problém s tím, co asi mohou být "fair zamýšlená slova". Určitě překvapil, když na uprázdněné místo v Nejvyšším soudu nominoval právničku Sotomayor(ovou), která by se po schválení stala třetí ženou a první původem Latinoameričankou v tomto úřadě. Světová veřejnost hodnotila kladně Obamův postoj vůči pirátství u somálských břehů. Zdá se, že největším zahraničně-politickým problémem -- nejen pro USA -- je teď KLDR a Afghánistán.

V Evropě se objevilo nejméně dvakrát v čelných titulcích jméno italského premiéra Berlusconiho. Jeho manželka Veronica Lario projevila nelibost nad tím, že se její manžel nápadně obklopuje atraktivními ženami; dokonce čtyři takové si vybral jako kandidátky do Evropského parlamentu. Berlusconi jí vzkázal, že za tyhle řeči bude pykat. Ona naopak prostřednictvím médií oznámila, že se s ním rozvede. Berlusconi má také zřejmě vroubek u veřejnosti za to, že v zemětřesením postižené oblasti (L'Aquila) se nejdříve opravují hotely nebo blízké letiště (nepostižené tou kalamitou), zatímco lidé stále nouzově bydlí ve stanech (což má být -- také podle premiérových slov -- jen zkušenost s "kampingovým víkendem").

Velká Británie se také postarala o nemalou aféru. Členové parlamentu a další státní funkcionáři si nechávali proplácet nemalé částky na účely, které vůbec nesouvisely s jejich veřejnou funkcí. Sice poměrně malou částkou, ale i premiér Brown platil ze státních zdrojů úklid v bytě svého bratra. Více bije do očí, že poslanec za Sinn Féin (čti "šin fejn"), ačkoli svou neúčastí na zasedáních parlamentu vyjadřoval jistý svůj protest proti instituci, přesto nárokoval za pět let "cestovného" sumu představující v přepočtu na dolary ¾ miliardy! Ze své funkce kvůli těmto nešvarům odstoupil dokonce "mluvčí" (fakticky předseda) Dolní sněmovny Michael Martin (19/5). Předtím se to stalo jen jednou, ještě v 17. století.

V Rusku vzbudilo pozornost, že byla propuštěna z vězení Světlana Bachmina, právnička, která předtím pracovala pro Michaila Chodorkovského (porodila nedávno i třetí dítě). Kupodivu došlo k nečekanému setkání prezidenta Medvěděva s bývalým prezidentem ještě SSSR Gorbačovem a Dmitrijem Muratovem, nezávislým vydavatelem listu Novaja Gazeta. Medvěděv se také vyjádřil, že by měl být vysoko nastavený práh pro vstup do Dumy snížen ze zatím 7 % hlasů někam mezi 5 až 7 %. Za první čtvrtletí v Rusku poklesl HDP o 9,5 %.

Čína může slavit jeden další triumf: našlo se 290 km legendární čínské zdi. V Číně za 1. čtvrtletí přibylo 32,6 miliard dolarů, i když její obchodní přebytky celkově poklesly o 45 %; přitom má Čína ve svých rezervách v zahraničních měnách plných 79 % v dolarech! I když mimo Čínu bylo připomínáno 20. výročí masakru na náměstí Tiananmen, USA si prostřednictvím svých oficiálních hostí v Číně ukládá rezervovanost. Mluvčí Kongresu Nancy Pelosi(ová) předem výslovně odmítla, že by v Číně nějak hodlala debatovat o lidských právech v hostitelské zemi.

Na Srí Lance již skončily 26 let trvající krvavé boje s tamilskými povstalci. Vítězství nad nimi bylo oznámeno 19. května, s poukazem na to, že byl také zabit vůdce povstalců Velupillai Prabhakaran. Nikdo zatím neví, kolik ta poslední ofenzíva stála civilních obětí. Nejméně dvě stě tisíc lidí ztratilo teď střechu nad hlavou.

Koncem měsíce května (a počínaje 25/5) začala severní Korea (KLDR) se svými testy jak atomových bomb, tak raket krátkého doletu. Zatím ani Čína, ani Rusko severokorejský režim nepodpořily. Jižní Korea a USA vyhlásily nutnost kontroly severokorejských plavidel, aby nedošlo k dalšímu šíření atomové výzbroje. KLDR zatím vypověděla staré příměří mezi oběma korejskými státy (z roku 1953). Napětí v oblasti trvá.

Jiným takovým potenciálním ohniskem konfliktů jsou mnohaleté spory mezi Izraelem a Palestinci. Problémem tu stále zůstává, jak by na tomto historicky citlivém území mohly v klidu žít dvě etnika, když v obou zřejmě převládá jen vzájemná nedůvěra. Po návštěvě premiéra Izraele Netanjahua v USA prezident Obama sice naznačil, že je v zájmu Izraele, aby vznikl palestinský stát, poněvadž jinak lze stěží tlumit na mezinárodním poli radikalismus Íránu; jenže Netanjahu zřejmě tomuto plánu nakloněn není. Obě strany mají svá ultimáta, od nichž nemíní ustoupit. Problémem nejsou jen "bezpečné" hranice a statut Jeruzaléma. Prezident Palestinské samosprávy Abbás rovněž očekává pomoc USA v této citlivé věci. Nemalou roli tu hrají také stále se rozšiřující sídliště Izraelců na území Západního břehu. Šestimetrová zeď mezi oběma teritorii, i když snížila rizika sebevražedných útoků na izraelském území, rovněž jsou dokladem zatím stěží trvale řešitelné situace.

S napětím byly v Indii očekávány parlamentní volby. Ty tam trvají celý měsíc, v pěti časově následných fázích. Je účelné si připomenout, že k dispozici je 543 křesel, přičemž voličů je 714 milionů! Přitom 40 % obyvatel je pod 18 let, 70 % pod 35 let. Málokdo očekával, že Kongres tak výrazně zvítězí nad svým největším konkurentem, Bháratiya Janata Party [čti "džanata"], nad stranou, která klade důraz na nacionalismus (160 milionů muslimů musíme ve státě jen "trpět"). Výrazně tentokrát poklesly volební zisky komunistů.

V oblasti vědy nejdříve vzbudila pozornost oprava Hubbleova tleskopu na jeho oběžné dráze, a nato vypuštění dvou speciálních sond s názvy "Herschel" a "Planck", s úkolem zkoumat blíže podmínky, jaké mohly existovat na počátku existence našeho Vesmíru. Jedinečný objev se podařil paleologům; objevili zatím nejstarší fosílii předka člověka a dalších primátů, starou neuvěřitelných 47 milionů let. Ještě neuvěřitelnější je to, v jakém zachovalém stavu kostra byla -- na 95 % úplná. Dostala název Ida. Měla dokonce zachovány zbytky stravy. Nález (Messel, SRN) byl zveřejněn teprve po dvouletém diskrétním a detailním zkoumání nalezených pozůstatků. --- Jen jakoby na okraj: V USA bylo zjištěno, že 8 % dětí trpí návykem na video-hry do té míry, že je z toho závislost.

Jen tři dny po sobě z české politiky: 6/5: Prezident Klaus vyjádřil své zklamání nad tím, že Senát ČR schválil Lisabonskou smlouvu. -- 7/5: Ještě v premiérské funkci M. Topolánek vyjádřil nemalé uspokojení nad tím, že na adresu dotačních ekonomických opatření USA pronesl, že "to je cesta do pekel". -- 8/5: Přímo ve státní svátek vznikla "úřednická" vláda ČR, vedená Janem Fischerem.

Prezident Klaus chce vyčkat s rozhodnutím, zda připojí svůj podpis pod Lisabonskou smlouvu; teprve podle toho, jaký bude vynesen verdikt o ní Ústavním soudem. Topolánkova vláda ho zklamala "tím, jak začala hrát zelenou kartu. Ta vláda mě zásadně zklamala chováním vůči Evropské unii," prohlásil Klaus. --- V ČR se mj. spekuluje, zda výrazný lidovecký politik M. Kalousek založí novou stranu (údajně "Top 09").

Ve SR vypukla aféra kolem údajného převodu půl miliardy korun na pochybný účet do zahraničí arcibiskupem J. Sokolem (tč. v důchodu). Tamtéž se dostal opět do titulků médií J. Slota pro své nemálo jadrné výroky na adresu jedné policistky (27/5).

Květen bývá tradičně slaven také jako Den vítězství (po 2. světové válce). V Rusku se nadále slaví až 9. května; ještě padlo toho dne šest set sovětských vojáků ve Slezsku. Méně známé je, že během jara 1940 bylo postupně zavražděno 6.295 polských vojáků, držených naposled jako zajatci v klášteře osady Mednoje. (Tomu předcházelo na 22 tisíc katyňských obětí ještě v předjaří.) --- Jako zaokrouhlené výročí by zřejmě měl být připomenut masakr tří římských legií (i s konsulem Varem) v Teutoburgském lese roku 9 n.l.; takže uplynula už dvě tisíciletí od tohoto germánského triumfu pod vedením Arminia.

Určitě tady nesmíme zapomenout na sira Nicholase Wintona a jím zachráněných 667 židovských dětí ze smrtelných kleští ještě těsně před začátkem války z již obsazené ČSR. Právě 19. května teď oslavil 100 let svého života. Náhoda před 21 lety způsobila, že se vůbec tento zcela ojedinělý případ nakonec znovu mohl dostat do povědomí lidí.

Také bychom si měli připomenout jiné hrdinství, českých parašutistů, kteří z Anglie přišli splnit nesnadný úkol -- zlikvidovat říšského protektora Heydricha. Teprve po 67 letech byl zřízen konečně pomník k 27/5, kdy k atentátu došlo. Zároveň symbolicky bylo připomenuto také 293 bezprostředních dalších obětí následné perzekuce.

Dvousetleté výročí připadá na 31. květen, kdy 77-letý zemřel jako "otec symfonie", nebo "otec smyčcového kvarteta" Franz Joseph Haydn. Naopak zase 20. května před 210 lety se narodil světově významný romanopisec Honoré de Balzac [balzak].

Neměli bychom zapomenout ani na Madeleine Albright(ovou), 15. května 1937 narozenou jako Maria Jana Korbelová v Praze. Stala se první ženou ve funkci ministra zahraničí USA.

POZNÁMKA: Výše napsaný text si neosobuje být kompletním, ne-li optimálně strukturovaným. Navazuje na zatím rozmanitě pro BL vytvořené přehledy za tři předchozí měsíce, tj. únor až duben:

Kam kráčíš,Střední Evropo?

Březen -- za kamna vlezem?

Duben? Ještě tam budem!

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 29.5. 2009