Vajíčkový "názor"

Je schvalování trestného činu trestným činem, když tak činí politik?

28. 5. 2009 / Štěpán Kotrba

Stanislav Penc byl kandidátem Bursíkovy Strany zelených. Nadějí nové, zelené, k lidem vstřícné, humanistický orientované politiky. Pomáhal do Parlamentu lidem, kteří se tam nakonec dostali. Jak se tam pak chovali, vědí dnes všichni - ať již se to týká schvalování válek a hlasování o radarů, nebo i prosazování ekologických zákonů. Penc mlčel. Dnes ovšem píše a mailem rozesílá dopis, ve kterém píše, že Paroubek si za vajíčkové útoky na mítinky ČSSD vlastně může sám.

Podle zeleného politika a chovatelé koz nejde o kámen nebo o klacek, takže nejde vlastně o nic. Podle Pence nejde ani o zneužití policejní mašinérie proti lidem. Ovšem ti, kteří si přišli před volbami vyslechnout, co jim nabízí politici sociální demokracie, vidí od vajec pokálené obleky, převrácené židle či nebezpečně kluzký chodník trochu jinak. A vidí i nečinnost policie trochu jinak. Zneužití policie může být i v tom, když policie nekoná i když konat má a soud konstatuje, že "politik jako veřejně činná osoba má menší ochranu".

"Naléhavě Vás žádám, abyste mi zajistil právo hodit vejce, až se zde zase sejde nějaká světová elita typu pana Bushe, G7 atp. Tady je moje občanská svoboda arogantně pošlapávána kordony těžkooděnců. Nějak mi není jasné, proč Vám tohle nevadilo a nevadí. Zajistěte moje občanské právo, pane aktivisto!", reaguje na Pencův agitační mail Jaroslav Polák z Institutu pro hematologii a krevní transfúzi v Praze.

"Jo, a ještě když meditujete nad ČSSD ve smyslu, že není standardní. Zkuste se zamyslet, jestli standardní evropští zelení podporují stavení základen, či zavádění tržně fanatického konceptu rovné daně či spolulikvidují veřejné zdravotnictví. Najděte mi jedinou zelenou stranu na západ od našich hranic. Až to provedete, tak si klidně kritizujte své oponenty. Já už pomalu začínám litovat, že jsem podepsal Několik vět a další a aktivně se účastnil odporu proti bývalému režimu," dodává Polák.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 28.5. 2009