Obama: Je v americkém bezpečnostním zájmu, aby Izrael přestal budovat na palestinském území své osady

29. 5. 2009

Stále se zhoršující vztahy mezi Spojenými státy a Izraelem dosáhly ve čtvrtek rekordního ochlazení, když židovský stát odmítl požadavek prezidenta Obamy, aby ukončil budování svých osad na Západním břehu. Obama reagoval obviněním, že neústupnost Izraele ohrožuje americkou bezpečnost.

Kontroverze, která vznikla, než se Obama setkal s palestinským vedoucím představitelem Mahmudem Abbasem, odráží obrovský posun v americké politice na Blízkém východě. Amerika přestala nekriticky plnit každé izraelské přání a nutí ho, aby začal jednat o vytvoření palestinského státu a přestal zmocňovat se pozemků na okupovaných územích.

Na nepříjemné schůzce s izraelským premiérem Binjaminem Netanyahuem minulou středu Obama požadoval, aby Izrael zastavil rozšiřování osad na Západním břehu a v okupovaném Východním Jeruzalémě, kde už nyní žije skoro půl milionu Izraelců. Podle Obamy je to hlavní překážka vytvoření nezávislého palestinského státu.

Ve čtvrtek se vyjádřil mluvčí izraelské vlády Mark Regev, že Netanyahu bude ignorovat požadavky Spojených států a bude i nadále stavět své osady na okupovaných územích.

Obama reagoval ostrým odmítnutím tohoto prohlášení tím, že o několik hodin později, po setkání s Abbasem, znovu zdůraznil, že požaduje, aby Izrael výstavbu svých osad okamžitě zastavil. Obama zdůraznil, že "zastavení výstavby izraelských osad a zajištění, aby vznikl realistický palestinský stát" je v dlouhodobém bezpečnostním zájmu Izraele i Spojených států.

Obama zdůraznil, že nebude požadovat "umělý" časový plán pro vytvoření palestinského státu, avšak dodal, že je to naléhavá věc. Apeloval také na Palestince, aby přestali vyvolávat protiizraelské nálady.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 29.5. 2009