CIA se bude "víc snažit naučit se jazyky"

30. 5. 2009

Pět let poté, co americká vláda Komise pro vyšetřování 11. září kritizovala CIA, že její zaměstnanci neumějí žádné jazyky, zahájila v pátek CIA "ambiciozní program", jehož cílem je zdvojnásobit počet svých analytiků, znalých cizích jazyků, které jsou důležité v "boji proti nepřátelům Ameriky", píše Washington Post.

Nová iniciativa šéfa CIA Leona Panetty je podle listu přiznáním, že CIA získává jen pomalu zaměstnance znalé arabštiny, perštiny a urdu.

"Aby byla CIA schopná shromažďovat výzvědné informace a pochopit složitý svět, musí mít více pracovníků, kteří čtou v cizích jazycích, hovoří cizími jazyky a rozumějí jim," konstatoval Panetta v memorandu, rozeslaném zaměstnancům CIA.

Panetta zveřejnil plány, v jejich rámci se má zaměstnat více agentů znalých cizích jazyků. Tisíce současných zaměstnanců CIA budou rekvalifikovány, budou navštěvovat kurzy na interní "univerzitě CIA". CIA bude poskytovat svým zaměstnancům večerní kurzy a kurzy na internetu a umožní novým zaměstnancům studovat cizí jazyky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 29.5. 2009