Proč pasáček koz Penc v roce 2000 ani nemek?

29. 5. 2009

Nevím, jestli jsem jediný, kdo si ještě z médií pamatuje jeden z prvních vaječných incidentů z roku 2000. Možná ano, protože v tisku se nyní v souvislosti s novou vaječnou kauzou o něm nic nedočteme, píše Petr Pospíšil.

Dva mladí anarchisté tehdy s výkřikem "Máš na rukou krev" hodili vejce na americkou ministryni zahraničních věcí Madelaine Albrightovou. Ta měla na Masarykově universitě převzít jakousi cenu za přínos pro diplomacii. Ani jeden pán ji vejcem nezasáhl, byli tvrdě zpacifikováni ochrankou, zatčeni a obviněni z trestného činu výtržnictví. Po necelých dvou letech byli odsouzeni k podmíněnému trestu (a to ještě jen proto, že v minulosti nebyli trestáni).

I když to byl politický protest (vzhledem k angažování Albrightové v balkánských událostech), v médiích byli oba pánové označováni za výtržníky, zločince až teroristy. Dokonce tehdy byly články o tom, jaké závažné zdravotní následky by hozené vejce mohlo způsobit apod. Nikdo se nepozastavil nad tím, že trestní stíhání za neúspěšný hod vejcem je dost tvrdé.

Ani pan Penc, chovatel koz a celoživotní profesionální aktivista, kterého je je jinak slyšet při mnoha mediálně zajímavých kauzách, tehdy ani nemekl.

Nyní se již od počátku vaječné kauzy objevují v médiích články a názory komentátorů, že jde o svobodný protest, za házení vajec oproti roku 2000 nebyl nikdo obviněn apod.

K aféře se vyjadřují i další aktivisté, jejichž sláva vyprchávala již v 90. letech - například Šiklová a Gál. Opět je vaječná kanonáda oprávněná a oběti si o ni prý sami koledovaly. Nevzpomínám si, že by po útoku v roce 2000 podpořili zmíněné dva anarchistické vajíčkáře. Jak by také vzhledem ke svému zaměření mohli, že? Najednou tedy jde o oprávněný politický protest. Naopak, útok z roku 2000 odsoudil tehdejší prezident Havel se slovy : "Kdo není schopen přemýšlet o vážných problémech dnešní civilizace včetně globalizace, tomu nezbývá než vzít vajíčko a po někom ho házet." Milost, o kterou jej tehdy prosil senátor za ČSSD Coufal, "vaječným teroristům" neudělil.

Musím říci, že mě tito mnozí mektalové dost pobavili znovu jasně ukázali, že jejich angažovanost a lidskoprávní aktivismus je většinou jen pro někoho.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 29.5. 2009