25. 7. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
25. 7. 2008

Krutý úsměv budoucnosti: mediální scénářování alternativ vývoje a možná realita

Ruský tisk dokázal v minulých dnech předvést, jak může v dnešním globálním světě vypadat asymetrická hrozba bez toho, aniž by byla vyvíjena jakákoliv nová technologie. Systematické podvržení věrohodných informací strategického charakteru a rozehrání "výrokové eskalace" hypotetické konfliktní situace patří do vybavení první části studené války v 50. letech minulého století, kdy jak americká, tak i ruská strana neměly dostatek věrohodných informací o potenciálu, technologiích i konkrétních rozhodnutích velení "druhé strany". Obě dvě strany měly strach. A tak se vývoj "odezíral" z úvodníků tisku a každou zmínku v technickém magazínu pro dospívající chlapce Popular Mechanic vyhodnocoval na druhé straně železné opony štáb vojenských expertů a inženýrů vývojových středisek. Nemálo "aktivních opatření" té doby mělo charakter cíleného matení protivníka a vyčerpávání jeho analytických, vědeckých a vývojových kapacit. Vznikaly prototypy fantaskních strojů (VTOL, autogyry, rozličné kombinace letadel a vrtulníků, pilotované rakety, částicové zbraně), z nichž jen mizivé procento našlo konkrétní uplatnění.

Stejnou cestou šel kdysi i Saddám Hussajn a nyní íránský prezident v úsilí o získání pozice regionální mocnosti pro své země. Nebezpečná hra... . A stejnou cestou se vydává i ruská generalita, rozvíjející celou paletu taktických kroků, ukazujících alternativní scénář vývoje "polsko-české krize" ještě dříve, než se začne s konkrétními objednávkami nových strategických zbraní a jejich rozmisťování, ať už to bude v Kaliningradu či jinde.

◄ Jedno z nejhorších letadel světa: Lockheed XFV-1 Salmon amerického námořnictva s zdvojeným turbovrtulovým motorem Allison XT40-A-16 s výkonem 5,023 MW., dokončen v roce 1953, první start 16. června 1954. Na žádost dodavatelů byly program v roce 1955 zrušen.

Už jsem se dozvěděli, že asymetrickým krokem může být tankování ruských strategických bombardérů na Kubě nebo ve Venezuele, obnovení centrály SIGINT v Karibiku v Lourdes, základna s radarem včasné výstrahy a střelami ve Venezuele, rakety krátkého doletu Iskander- M či systém S-400/S-500 v Kaliningradu či jinde v dosahu Polska a Česka. Namíření strategických raket dlouhého doletu na Česko je hloupé, vzhledem k tomu, že si Rusové koupili už skoro celé Karlovy Vary.

Podívejme se na jednu z dalších možností, které mají dnes Rusové ve hře - manévrující pseudobalistické střely krátkého, středního i dalekého doletu se samostatně manévrujícími návratovými kontejnery a se samostatně manévrujícími hlavicemi. Princip ne příliš složitý na realizaci a implementaci na kterýkoliv ze stávajících systémů, nicméně znehodnocující jakoukoliv obranu, postavenou na bleskurychlém výpočtu poměrně triviální balistické křivky a navedení protiraket na místo hypotetického střetu.

Pokud jsou raketa, návratový kontejner i hlavice vybaveny pasivním přehledovým radarem pro detekci odpálených protiraket, inteligentním řízením s předem přednastavenými typy reakcí, samostatným manévrováním (směrovky, trysky) a samostatným inerciálním naváděcím systémem, je prakticky nemožné takto se pohybující objekty v rychlostech převyšujících 3,5-6,5 M zachytit, odhadnout jejich dráhu a zamířit na ně protiraketu, vyvíjející rychlost 6,5 M a kontejner EKV/MKV, urychlený boosterem na 25 M. Vzhledem k miniaturizaci řídící elektroniky a rychlosti výpočtů procesorů snižuje takto prováděné manévrování efektivitu Národní raketové obrany k nule. Projekt byl vyvíjen proti známým hrozbám strategických balistických střel používající stále principy reaktivního pohonu známé z dob Ciolkovského. Jenže dnes jsme o sto let dál. I v kosmických technologiích.

Dovolím si spekulaci: předpokládám celospektrální nerozeznatelnost ostrých cílů od klamných, u všech použití "stealth" nátěrů, vlastního manévrování, byť různě cíleného a komunikaci s daty přehledového radaru. Předpokládám i klamné rušení na několika frekvencích či vytváření fantómů odhazovacími koutovými odražeči v návratové platformě. A kdyby náhodou i startovní moduly či návratová platforma obsahovaly i po vyčerpání své funkce vlastní manévrovací pohon a navádění na nějaký konkrétní cíl, zmatek obrany by byl dokonalý. Vzhledem k tomu, že hlavic se na platformu vejde čtyři až dvanáct, každá by se k cíli přibližovala po své vlastní pseudobalistické dráze rychlostí 6,5 M, nedovedu si představit účinnost obrany ani na úrovni 10%.

Jediným účinným systémem zůstává TMD (Theatre Missile Defence - raketová obrana bojiště) sestřelující hlavice v terminální fázi - ať už systémy PAC (Patriot), Arrow či výkonnými chemickými lasery. Pro ně má smysl mít x-band radar také, neboť jen na této vlnové délce je možno rozeznat i stealth hlavice s patřičným rozlišením, oddělit je od klamných cílů a řídit palbu proti skutečnému nebezpečí s patřičnou citlivostí. To je ale jiný radar, než EBR a to jsou rakety a další prostředky, které nemohou mít dvojí užití. Patrioty nemění strategickou rovnováhu v Evropě, ani jinde ve světě. Pro obranu proti raketám krátkého a středního doletu bohatě postačují a jsou přiměřenou míru bezpečnosti, je-li pravda, že se máme bránit proti "darebáckým státům" či autonomním skupinám teroristů třetího světa s jednou nebo několika raketami. Pseudobalistické střely krátkého doletu Iskander, či pseudobalistické návratové moduly a hlavice raket dlouhého doletu RS‑12M1/M2 Topol-M či Bulava, kterými nyní hrozí Rusko, nelze likvidovat pomocí EKV už jen proto, že nejsou nikdy tam, kde je obrana potřebuje mít...

PAC-3 či podobné systémy lze zničit použitím kazetových hlavic či raket se submunicí. Tyto se rozdělují do řady komponentů (cca 30 - 50 ks) již 15 - 20 km před zjištěnou pozicí Patriotů. Následně letí již každá část sama. Systém je, pokud vím dávno ve výzbroji, a je schopen "vygumovat" až 25 ha najednou, dopad lze obrazně připodobnit k úderu obrovské paličky na maso..., konstatuje čtenář Martin Míček z Dobřečova, obsluhující v minulosti české SS-23.. Proti tomuto způsobu útoku prakticky neexistuje obrana (může být kombinován i s mnoha variantami termobarických hlavic). Pokud by tedy byly k obraně PRO rozmístěny baterie PATRIOT, bude to znamenat pouze řádový nárůst počtu mrtvých na naší straně - proto i v článku z 30.5. uváděl riziko pro desetitisíce obyvatel. Ostatně i obsluha PATRIOTU střílí jinak, když ví, že další (spíše ale již ta první) "várka" letí přímo na ně... S ohledem na známý dostřel PAC - 3 není třeba je ani hledat, stačí prostě vygumovat příslušný prostor. Ani THAAD na tom není moc lépe... Stejně tak potopit "bakelitové" křižníky AEGIS (Ticonderoga, Long Beach) není až tak velký problém... Rizikové prostory v oceánu či moři lze zaminovat právě prostřednictvím raket dokonce i na dálku. Lze tak rychle a operativně vytvářet jen velmi obtížně prostupné "baráže" s kombinacemi různých typů min. USA ruskému vojenskoprůmyslovému komplexu přímo ženou vodu na mlýn a Evropa se tak opět stává rukojmím...

zdroj autor

Dalším řešením jsou stealth nadzvukové ramjet/scramjet křižující střely . Rusové mají v ramjet pohonu daleko větší zkušenosti, než USA. Už během 2. světové války byly pod křídla letadla Polikarpov I-153 namontované dva ramjety Merkulov DM-2. Dokonce existovaly i mezikontinentální střely s náporovým pohonem Mjasiščev M-40 Buran a Lavočkin La-350 Burja. A to se psal rok 1957, resepektive 1960... Ve stejnou doby vznikaly projekty Tupolev OKB-156 KR (křídlatá raketa) s rychlostí 20 000 km/h a doletem 12000 km. Vývojové centrum MKB Raduga začal testy nadzvukového ramjet/scramjet stroje v roce 1973. V roce 1989 byl k dipozici prototyp experimentální nadzvukové řízené střely X-55. Nová zbraň měla minimální trvalou rychlost Mach 5 s motorem, který hořel 57 minut (!) a dosah 3000 km pro doručení dvou nukleárních nebo konvenčních hlavic. Projekt byl přejmenován na X-90 GELA (Kh-90, NATO Koala). X-101 je podobný v pojetí konstrukce i pohonu, dolet se zvětšil na 5500 km. V roce 1992 byl testovací objekt vypálen z Tu -160 a Tu-142, který je schopen nést dvě střely X-90. V roce 1995 byl X-90 vystaven na MAKS . V říjnu 1999 X-101 i X-55 úspěšně dokončily všechny fáze testování a započala sériová výroba. Rychlost od M2 do M5, dostup od 7000 do 27000 metrů, dolet 3000 km. Pokračování? Jako první větev soustavy experimentů s nepolapitelnými střelami těleso GLL‑31 s dvěma vodíkovými scramjety a raketovým motorem na tuhé palivo z řízené střely 40N6, používané v protilietadlové kompletu S-300PMU Favorit a S-400 Triumf . Rychlsotní limit Mach 10. Prototypy byly představeny na MAKS 2001 a MAKS 2003.

Scramjet varianta Topol-M Prvý test tohoto prostředku se uskutečnil v roce 2001. Střela Topol běžným způsobem odstartovala ze základny v Plesecku a na vrcholu své dráhy (prakticky ve vesmíru) uvolnila "hlavici". Ta však po znovuvstoupení do atmosféry nepokračovala po balistické dráze, ale spustila scramjet a letěla několik set kilometrů ve výšce asi 33 km, až zasáhla cíl na poloostrově Kamčatka. Od sté doby se uskutečnila řada testů, takže se o projektu dnes hovoří jako o hypersonické hlavici Topol-.M. Zatím poslední známý test se uskutečnil v listopadu 2005, kdy "hypersonická hlavice" letěla vo vyšších vrstvách atmosféry fantastickou rychlostí 4800 m/s, tedy více jak Mach 14 . Tento projekt už je ve výzbroji.

◄ Projekt Raduga Meteorit-M2 jako pokračování řady 3M25N Meteorit-N, 3M25 Meteorit-M a 3M25A Meteorit-A. Pokračovat může i projekt Beriev P-100 z roku 1961, s tehdejší rychlostí 4000 km/h. či Tu-123 (DBR-1 Jestřáb)., Tu-243 nebo Tu-130 DP (dostup 80-100 km, dolet 12000 km, 20000 km/h) či Tu-136 Zvězda (28500 km/h, dolet 4000 km, dostup 95 km - obdoba amerického projektu X-20 Dyna Soar)

▲►Igla jako poslední stupeň klasické rakety s rychlostí 8 Mach v 20 km až 18 Mach v 40-70 km a pokračování projektu z 50. let Cholod. ►

Rusové se nikdy nezastavili před technologickými výzvami a i jejich půlstoletí staré projekty ukazují svými parametry doposud jinde nedosažené hodnoty. Tyto "hyperrychlé" nosiče zkrátí reakční dobu protivníka na nesmyslný čas, za který nebude schopen zaměřit a odstartovat protirakety ani zajistit jinou obranu. Strategická rovnováha se dá obnovit různě.. Vyvíjet útočné prostředky je vždy lepší a jednodušší,m než vyvíjet odpovídající obranu. V asymetrické válce se vyhrát nedá. Zkoušet to je zločin. Mrtví američtí vojáci v Iráku vědí, že hromada výbušniny z hnojiva v starém náklaďáku či vyřazený a zrezlý dělostřelecký granát zabíjejí stejně spolehlivě, jako nejmodernější americké zbraně. Jenom stojí tisícinu toho, co laserem řízená a "chirurgicky přesná" bomba, která jejich protivníkům kdysi z výšky pěti kilometrů zabila přátele či rodiče.

                 
Obsah vydání       25. 7. 2008
26. 7. 2008 Kohoutovy a Jasného Zářijové noci: pozoruhodně zralý a promyšlený film Jan  Čulík
26. 7. 2008 Letošní Letní filmová škola jako sociologický materiál pro studium české společnosti Jan  Čulík
27. 7. 2008 LFŠ a Jiří Králík Boris  Cvek
26. 7. 2008 Výrok dne (včerejšího): Armáda USA chce napochodovat do Polska
26. 7. 2008 Baracku Obamovi o Íránu
26. 7. 2008 Platnost smlouvy o omezení strategických raket vyprší v příštím roce a USA ji nemají v úmyslu prodloužit
26. 7. 2008 Strašný let Ruska? Miloslav  Štěrba
26. 7. 2008 Space War: Naše nynější krize William S. Lind
26. 7. 2008 Posilní sa závislosť EÚ od Gazpromu?
25. 7. 2008 Výsledek policejního šetření a Vstupenka do bezdomoví Jan  Kadubec
25. 7. 2008 Mezi právem a spravedlností je stále větší propast Štěpán  Kotrba
25. 7. 2008 Občanskoprávní spor Věra  Říhová
25. 7. 2008 RIA Novosti: Rusko může na protiraketovou obranu v Evropě odpovědět raketami na oběžné dráze Karel  Dolejší
25. 7. 2008 Krutý úsměv budoucnosti: mediální scénářování alternativ vývoje a možná realita Štěpán  Kotrba
25. 7. 2008 Skotská nacionalistická strana překvapivě vyhrála nad labouristy v bezpečném labouristickém okrsku
25. 7. 2008 Proč máme armádu, když vařit a zabíjet je rozdíl Miroslav  Polreich
25. 7. 2008 Trapný Schwarzenberg zapomenutý ve střižně České televize Lubomír  Lédl
25. 7. 2008 Co se stane, když otočíte vypínačem? Mirek  Topolánek
25. 7. 2008 Co by měla podle závěrů Pačesovy komise dělat vláda?
25. 7. 2008 Komu posloužil Kubice? Jiří  Paroubek
25. 7. 2008 Výrok dne: Pornokomix za milión, no nekupte to
25. 7. 2008 Výrok dne: americký kosmonaut se seznámil s informacemi o UFO
25. 7. 2008 Schwarzenberg prý není vlastizrádce, dí státní zástupkyně Ivona Horská
25. 7. 2008 Ministerstvo zahraničí připouští v odborném materálu umístění amerických raket v Česku, připouští i 13,5 km ochranné zóny Štěpán  Kotrba
25. 7. 2008 Ufff, to jsme si oddechli.... Chávez ani Castro Rusy nepozvali...
25. 7. 2008 CDI: Program "okamžitého globálního úderu" je pochybený a jeho realizace zvýší riziko jaderné války Karel  Dolejší
25. 7. 2008 Ktarak se darebácký stát mění v přítele z nejvěrnějších
25. 7. 2008 Zpráva dne: V novozélandském Aucklandu studenti vypsali odměnu za zatčení Riceové
25. 7. 2008 Režisér pořadu České televize Kosmopolis Koula se brání: Neožrali jsme se
25. 7. 2008 Obama triumfoval v Berlíně - není to ale pro domácí americkou politiku kontraproduktivní?
24. 7. 2008 Šéf amerického onkologického ústavu varuje před užíváním mobilních telefonů
25. 7. 2008 Aktuální Nesmrtelnost Milana Kundery Hana  Tomšů
25. 7. 2008 Zákaz tašek z umělé hmoty, aneb O životním prostředí a o pohodlnosti Uwe  Ladwig
25. 7. 2008 444. karikatura Michaela Marčáka v Britských listech
25. 7. 2008 Vysoké ceny v ČR se zdaleka netýkají pouze supermarketů a samoobsluh
25. 7. 2008 Český lid je uvědomělý a ví, že kapitalisté musejí vydělávat
25. 7. 2008 Sako levné v Nizozemí, drahé v Praze
24. 7. 2008 Drahota v ČR a láce v Evropě III.
24. 7. 2008 Lidl je "levný", ale ne v ČR
24. 7. 2008 Drahota v ČR a láce v Evropě II.
25. 7. 2008 Hysterie v Britských listech
24. 7. 2008 Sluneční energie ze Sahary by mohla zásobit elektřinou celou Evropu, konstatuje Evropská unie
24. 7. 2008 Rada Českého rozhlasu opět škodí Českému rozhlasu Štěpán  Kotrba
25. 7. 2008 Úmysl a efekt
25. 7. 2008 Zrození "liberálního fašismu" ve Francii Miloslav  Štěrba
24. 7. 2008 Americký generál varuje před tankováním na Kubě, Chávez nabízí Rusům prostor pro základny Štěpán  Kotrba
24. 7. 2008 Velkohubé žádosti o granty a voliči zelených Štěpán  Kotrba
23. 7. 2008 Immanuel Wallerstein: Zabrala v Iráku "vlna"? Immanuel  Wallerstein
24. 7. 2008 Obecní noviny: zkušenost nejen zlínská Miloslav  Štěrba
24. 7. 2008 Jak říci "ANO", anebo "NE", jde-li o účast na olympiádě? Miloš  Dokulil
24. 7. 2008 Příspěvek k politické kultuře Stanislav A. Hošek
23. 7. 2008 Snažíme se rychle dohnat Evropu, svět i zdravý rozum Olga Anna Sedláčková
19. 7. 2008 Hospodaření OSBL za červen 2008

Ruská zahraniční politika RSS 2.0      Historie >
26. 7. 2008 Posilní sa závislosť EÚ od Gazpromu?   
25. 7. 2008 Krutý úsměv budoucnosti: mediální scénářování alternativ vývoje a možná realita Štěpán  Kotrba
22. 7. 2008 Druhá karibská krize anebo PSYOPS? Štěpán  Kotrba
14. 7. 2008 Bude odpovědí Ruska na radar v Česku rozvinutí systémů Iskander u Kaliningradu?   
9. 6. 2008 Medvěděv se začíná prosazovat v SNS   
23. 5. 2008 První kroky ruského prezidenta Medvědova v zahraniční politice   
7. 4. 2008 O čem se bavili Putin s Bushem? O radaru? Ne. O podmořském tunelu mezi USA a Ruskem Štěpán  Kotrba
12. 3. 2008 Ruská demokracia Peter  Nedoroščík
11. 3. 2008 Čo čaká Rusko Peter  Stupavský
4. 3. 2008 Jak je to s rezervními fondy Ruska   
3. 3. 2008 Rusko a Srbsko podepsaly dohodu o jižní větvi plynovodu   
26. 2. 2008 Rusové přicházejí! Oskar  Krejčí
28. 1. 2008 Nová ruská energetická stratégia Vladimir Petrovič Radjuhin
23. 1. 2008 Jestli se Rusko otočí východním směrem, bude to naše prohra, ne prohra Moskvy Oskar  Krejčí
5. 1. 2008 Čínsko - indická výzva Západu   

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
25. 7. 2008 Ministerstvo zahraničí připouští v odborném materálu umístění amerických raket v Česku, připouští i 13,5 km ochranné zóny Štěpán  Kotrba
25. 7. 2008 Krutý úsměv budoucnosti: mediální scénářování alternativ vývoje a možná realita Štěpán  Kotrba
25. 7. 2008 RIA Novosti: Rusko může na protiraketovou obranu v Evropě odpovědět raketami na oběžné dráze Karel  Dolejší
23. 7. 2008 Slabí jedinci v čele Československa a České republiky Petr  Nachtmann
22. 7. 2008 Jistě, paní ministryně: argumentační agónie Vlasty Parkanové Radek  Batelka
22. 7. 2008 BASIC: Osud íránského raketového programu závisí na mezinárodních kontrolních režimech   
22. 7. 2008 Mluvčí MO ČR: Nedokážu odpovědět   
20. 7. 2008 Test protiraketové obrany: Šaškárna pro české publikum Jakub  Rolčík
18. 7. 2008 USA, Rusko. Proč pořád "s někým"? Ondřej  Šlechta
18. 7. 2008 Zůstal věren své smečce... Jan  Neoral
16. 7. 2008 Ruský prezident Medvěděv obnovil napětí s USA ohledně raketové obrany   
15. 7. 2008 Co by mělo Rusko dělat proti americké raketové obraně v Evropě   
11. 7. 2008 Radar je správný krok: Pohádky MF Dnes Jakub  Rolčík
11. 7. 2008 "Jsme otevřeni konstruktivní debatě, ale v případě vybudování základny v ČR zajistíme vlastní bezpečnost vojenskými prostředky"   
11. 7. 2008 Russia on the signing of the Czech-US treaty on missile defence   

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
25. 7. 2008 Ministerstvo zahraničí připouští v odborném materálu umístění amerických raket v Česku, připouští i 13,5 km ochranné zóny Štěpán  Kotrba
25. 7. 2008 Krutý úsměv budoucnosti: mediální scénářování alternativ vývoje a možná realita Štěpán  Kotrba
22. 7. 2008 Druhá karibská krize anebo PSYOPS? Štěpán  Kotrba
14. 7. 2008 Mnoho řečí, ale otázka "Proč radar?" stále nezodpovězena Lubomír  Peške
14. 7. 2008 Bude odpovědí Ruska na radar v Česku rozvinutí systémů Iskander u Kaliningradu?   
10. 7. 2008 "Speciální schopnosti" raket Šaháb Štěpán  Kotrba
9. 7. 2008 Missile defense deal Štěpán  Kotrba
8. 7. 2008 Opakuji, že jste lhář, pane Topolánku, a ohrožujete občany -- a tady je další důkaz Jan  Neoral
7. 7. 2008 Kvůli radaru 20 hektarů lesa padne, 85 hektarů prořídne, přiznal Bursík Štěpán  Kotrba
2. 7. 2008 KSČM: Budeme hlasovat proti smlouvě o umístění amerického radaru v Brdech Vojtěch  Filip
28. 6. 2008 Paroubek: Nepronesený projev k radaru na jednání parlamentu Jiří  Paroubek
24. 6. 2008 Uhradí česká vláda škody na majetku občanů? Radar v Brdech již sráží ceny nemovitostí Petr  Nachtmann
9. 6. 2008 Topolánek přestřelil: NE radaru a americké základně řeklo 68% občanů   
2. 6. 2008 EXKLUZIVNÍ DOKUMENT: Vládní zdůvodnění smlouvy o radaru Štěpán  Kotrba
30. 5. 2008 Americký radar nám položí svět k nohám (anebo vzhůru nohama) Jiří  Tutter

Ruská varování před studenou válkou a asymetrické odpovědi RSS 2.0      Historie >
26. 7. 2008 Posilní sa závislosť EÚ od Gazpromu?   
25. 7. 2008 Krutý úsměv budoucnosti: mediální scénářování alternativ vývoje a možná realita Štěpán  Kotrba
22. 7. 2008 Druhá karibská krize anebo PSYOPS? Štěpán  Kotrba
14. 7. 2008 Bude odpovědí Ruska na radar v Česku rozvinutí systémů Iskander u Kaliningradu?   
23. 5. 2008 První kroky ruského prezidenta Medvědova v zahraniční politice   
23. 5. 2008 Tak za prvé: Koncept lidských práv jako obušku byl nahrazen právy ropnými Štěpán  Kotrba
28. 4. 2008 Brave New World Štěpán  Kotrba
18. 3. 2008 Těžba ropy v Rusku - méně je více   
3. 3. 2008 Rusko a Srbsko podepsaly dohodu o jižní větvi plynovodu   
25. 2. 2008 „Medvědi“ na obloze po šesti měsících Jaroslav  Kuba
28. 1. 2008 Nová ruská energetická stratégia Vladimir Petrovič Radjuhin
25. 1. 2008 Nabucco je mrtvé, Rusko posiluje pozici dominantního dodavatele plynu a ropy pro Evropu Jiří G. Müller
23. 1. 2008 Jestli se Rusko otočí východním směrem, bude to naše prohra, ne prohra Moskvy Oskar  Krejčí
5. 1. 2008 Čínsko - indická výzva Západu   
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich