19. 10. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
19. 10. 2004

Vy britští pitomci!

Jo, a vyčistěte si svý zatracený zuby, vy špinavý zvířata.

Minulý týden přišel deník Guardian s návrhem, aby jeho čtenáři napsali osobní dopis občanům v nerozhodném volebním okrsku ve státě Ohio, proč mají "v zájmu" světa hlasovat v nadcházejících amerických prezidentských volbách tak či onak. Za první tři dny si vyžádalo adresu amerického voliče ze stránek deníku Guardian 11 000 osob. Návrh také vyvolal množství, často značně zuřivých amerických reakcí, z nichž několik citujeme (přiznáváme, že květnatost vyjadřování některých pisatelů je opravdu obtížné převádět do češtiny). (Zajímavě se v těch reakcích projevuje, že mnozí Američané mají stále ještě, po všech těch staletích, vůči Britům tak trochu komplex méněcennosti - přestože Britské impérium už dávno neexistuje):

Milí vynikající, milující přátelé ze zahraničí,

My lidé z Ohia jsme úplně vobyčejný lidi a zasahování do vlastních záležitostí teda moc nemáme rádi, i když je to vod lidí, který vobdivujeme a který to myslej upřímně. Jsme hodně uzavřená společnost. V mém městě Springfield mám pocit, že jsou někteří lidé, kteří považují i obyvatele nedalekých měst Columbus či Dayton za "cizince". Už vůbec nemluvě o někom, kdo skutečně žije v zahraničí.

Vám nedochází, že Američané absolutně serou na to, co si vo nás myslí Evropané? Každej email, kterej někdo dostane vod nějakýho arogantního Angličana, kterej nám bude chtít nařizovat, abysme NEVOLILI George Bushe, bude mít přesně vopačnej dopad, vy zbabělí, slabošský kreténi se žlutejma zubama. Mně je to naprosto u prdele, jestli budou mít naše prezidentské volby nějakej dopad na váš bezcennej ubohej život. Vopravdu teda. Jestli chcete mít pořádný volby na vašem zasraným ostrůvku se špatným jídlem a žlutejma zubama, tak vy kreténi nemáte zaprodávat svou suverenitu do Bruselu a do Berlína. Jo, a vyčistěte si svý zatracený zuby, vy špinavý zvířata.

Správně! Chtěl bych vám poděkovat z Kalifornie za vaše úsilí a za váš zájem. Tohle opravdu jsou velmi důležité volby. Je tu v USA tolik lidí, kteří si jsou opravdu vědomi, jak velký dopad má situace v Americe na celý svět. Mně osobně hrozně vadí smrt nevinných lidí. To nejlepší, co mohou Američané světu ukázat, je nehlasovat pro Bushe jako prezidenta. Děkuju vám, že se snažíte se v našem světě angažovat.

Hele: vypadněte z americké volební politiky. Jinak vám pošleme do redakce jednotku amerických mariňáků, sbalíme vás a šup s váma do zálivu Guantánamo, kde se můžete podělit o místo s osamělejma pastýřema z Talibánu.

VAŠE ZASRANÝ RUCE PRYČ VOD NAŠICH VOLEB! HELE, VY SRÁČI, UŽ JSTE ZAPOMNĚLI NA REVOLUČNÍ VÁLKU? ZAPOMNĚLI JSTE NA VÁLKU V ROCE 1812? NECHTĚLI JSME VÁS TADY ANI VAŠI POLITIKU. PROTO JSME VÁS VYKOPLI. A JESTLI NECHCE 47 PROCENT Z VÁS PREZIDENTA BUSHE, NO TAK TO TEDA MÁTE VOPRAVDU BLBÝ.

HRDÝ AMERIČAN, KTERÝ BUDE HLASOVAT PRO BUSHE!

Je to tedy ostuda, že se snažíte takhle zneužívat občany z Ohia. Americké prezidentské volby nejsou jen o zahraniční politice, je to taky o zdravotnictví, o daních, o školství, o dopravě, o přírodních zdrojích a o spoustě dalších otázek, které nemají na lidi v Británii vůbec žádný vliv.

Žijeme v globalizovaném, provázaném světě. Jestliže uzavře Čína své hranice americkým výrobkům, americké firmy, jejich majitelé i zaměstnanci, to silně pocítí. Meli by tedy američtí občané mít právo přímo zasahovat do politiky v Číně? Ne - Američané musejí požadovat, aby jejich vlastní volení zástupci o těchto otázkách jednali se svými čínskými protějšky. Britové mají v americké politice stejný hlas - prostřednictvím vašich vlastních volených zástupců máte k dispozici množství diplomatických, hospodářských a vojenských nástrojů. Vy hlasujete pro své politiky a my hlasujeme pro své. Vaším problémem jsou vaši politikové, nikoliv naši.

Opravdoví Američané se nezajímají vo vaše zbabělé názory, šíření při vašem pití čaje. Chcete-li zachraňovat svět, dělejte si to ve svém vlastním trapném domově.

Děkujeme, děkujeme, děkujeme! To je senzační nápad! Jsem americkým občanem, který se skutečně bojí, že se Bush a jeho Klan dostanou zpět k moci. Potřebujeme veškerou pomoc na to, jak se zbavit těchto maniaků.

Zrovna jsem si přečetl váš absurdní návrh, jímž se snažíte angažovat své čtenáře v nadcházejících amerických prezidentských volbách. Tedy, alespoň doufám, že je to satira. Nic víc nezhorší situaci Demokratů v Ohiu, než když budou lézt arogantní Angličani po Clark County a přesvědčovat lidi, jak mají hlasovat. Prosím vás, představte si, jak by to dopadlo, kdyby deník Washington Post poslal lidi z Ohia, aby dělali totéž v Oxfordshiru. Říkám to jako Demokrat a jako někdo, kdo strávil posledních několik let v Británii. Prosím, chovejte se racionálně a zbavte se této ničivé arogance.

Rád čtu vaše noviny a souhlasím s vaší politikou, ale tohle jste opravdu přehnali. Váš plán, bude-li realizován, STRAŠNĚ POŠKODÍ protibushovskou opozici. Nemůžeme si dovolit, aby to bylo jakkoliv spojováno s Johnem Kerrym či kýmkoliv jiným. Ale stane se to - a tisk toho těsně před volbami drastickým způsobem zneužije.

Moji milí, milovaní Britové,

Dověděl jsem se, že Guardian sponzoruje službu, v jejímž rámci mají britští občané psát Američanům a radit jim, jak mají volit. Díky Bohu! Byl jsem ztracen v moři zmatku a vy jste mou lucernou naděje!

Prosím, pomozte mi a reagujte na tento můj email radou. Uvědomte si, že jsem anglofil, takže nepíšu konfrontačně. Taky prosím mějte na mysli, že jsem jenom Američan. To znamená, že nejsem moc chytrý. Znamená to, že nemám kulturní zázemí a nemám smysl pro historii. A taky to znamená, že jsem skoro negramotný, tak, prosím, nepoužívejte příliš složitá slova.

Děkuji vám, milí přátelé, že mě osvítíte!

Hele, Anglie, Skotsko a Walesi,

Starejte se vo sebe. Nepotřebujeme nějaký slabošský Anglány, aby nám zasahovali do našich prezidentskejch voleb. Kdyby nebylo Ameriky, tak dneska všichni mluvíte německy. A kdyby tehdá měla Amerika za prezidenta někoho, jako je Kerry, tak byste dneska všichni mašírovali vojenským krokem kolem Buckinghamského paláce. NECHCEME VÁS TU! Ať už chcete podporovat kohokoliv, VYPADNĚTE!

Chci vás tímto informovat, že jsem to předal CIA a FBI.

AMERIČTÍ DAŇOVÍ POPLATNÍCI VYDALI TRILIONY DOLARŮ NA OCHRANU NÁRODŮ EVROPSKÉ UNIE A CO ZA TO DOSTÁVÁME OPLÁTKOU. ZRADU, ZRADU, ZRADU. BYL JSEM VE VAŠÍ ZEMI, ZEMI SVÝCH PŘEDKŮ, A VÍM, PROČ ODTAMTUD ODEŠLI.

PŘEJU VÁM, ABYSTE POTŘEBOVALI V ÚSTECH MŮSTEK. PRÝ TO U VÁS TRVÁ 18 MĚSÍCŮ, NEŽ SE NA VÁS DOSTANE VE ZDRAVOTNICTVÍ ŘADA. PŘEJI HEZKÝ DEN.

Nestrkejte nos do našich věcí. Pokud se dobře pamatuju, vyrazili jsme vás z naší země v roce 1776. Nepotřebujeme rady od neschopných idiotů ohledně toho, koho máme v naší zemi volit. Jděte do prdele, kreténi!!!!

Milí britští přátelé,

myslím, že jste přišli se zajímavým nápadem, jak podpořit mezinárodním způsobem úsilí obyčejných občanů, ale velmi pochybuji, že lidi v městě Springfield ovlivní dopisy ze země, kterou pravděpodobně ani nedokáží najít na mapě. Přeju vám úspěch s vaší kampaní, ale varuju vás, že příliš mnoho nedosáhnete.

Vy radikální levičáci jste horší než Taliban. Jen se na sebe podívejte.

P.S. Kdy si k vám šílencům přidáte i Michaela Moora?

Dopisy v angličtině ZDE

                 
Obsah vydání       19. 10. 2004
19. 10. 2004 Vy britští pitomci!
19. 10. 2004 Teroristickým útokům z 11. září mohlo být zabráněno Mojmír  Babáček
19. 10. 2004 Stromy života i smrti Václav  Dušek
19. 10. 2004 Proč má myslivost v ČR velkou tradici? Bohumil  Kartous
19. 10. 2004 "Evropě chybí vize a vizionáři" Ondřej  Chrást
19. 10. 2004 Kolik je vlastně těch Romů? Ivan  Veselý
19. 10. 2004 Odkud Romové skutečně přišli? Petr  Lhotka
19. 10. 2004 Jakou plánuje britská vláda budoucnost pro BBC
19. 10. 2004 Šok ze sprostého chování Míla  Leach
19. 10. 2004 Zelená Evropa: tmavozelený západ, světlezelený jih, šedozelený východ Pavel  Pečínka
19. 10. 2004 Němečtí křesťanští demokraté ztrácejí přízeň voličů Radek  Vogl
19. 10. 2004 Jak řekl Stanislav Gross Jaroslav  Doležal
19. 10. 2004 Kerry zvíťazí ...ak by hlasoval celý svet
19. 10. 2004 Michael  Marčák
19. 10. 2004 Projekty Světového sociálního fóra na Síti Štěpán  Kotrba
19. 10. 2004 Londýn: "Jiná cesta je možná"
19. 10. 2004 Svetlá a tiene čínskej revolúcie Peter  Greguš
19. 10. 2004 Pax Americana I. Peter  Nedoroščík
18. 10. 2004 Budou mít některé děti tři rodiče?
19. 10. 2004 Soumrak sociálního státu a jeho důsledky na cestě do vysněného ráje Jaroslav  Ungerman
19. 10. 2004 100% Dastych free Štěpán  Kotrba
19. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 2. - 4. října 2004
19. 10. 2004 Konzumuji, tedy jsem? Michael  Blail
19. 10. 2004 SRN: Zaměstnanci Opelu protestují, odbory ustupují, extremisté odrazují investory
18. 10. 2004 Británie a Evropa jsou posedlé protiamerickou psychózou
18. 10. 2004 Jak můžete nazývat Boha "nejvýš dobrotivým", jestliže vytváří přírodní a jiné katastrofy, nebo dovoluje jejich vznik? Miloš  Kaláb
15. 10. 2004 Británie propustila velvyslance, který poukazoval na porušování lidských práv v Uzbekistánu
18. 10. 2004 Amerika aneb totalitarismus v politice Bohuslav  Maléř
18. 10. 2004 V noci do Carrefouru? Rozmyslete si to! Richard  Kába
18. 10. 2004 Věčně nespokojený druhý Bohumil  Kartous
18. 10. 2004 "Hrozba organizovaného terorismu je mýtus, kteří vytvářejí politikové"
16. 10. 2004 "Školství má nyní úplně novou roli"
10. 10. 2004 Hospodaření OSBL za září 2004
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
22. 11. 2003 Adresy redakce
17. 6. 2004 Provizorní umístění starých archivů

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
19. 10. 2004 Teroristickým útokům z 11. září mohlo být zabráněno Mojmír  Babáček
19. 10. 2004 Stromy života i smrti Václav  Dušek
19. 10. 2004 Vy britští pitomci!   
18. 10. 2004 Amerika aneb totalitarismus v politice Bohuslav  Maléř
18. 10. 2004 Věčně nespokojený druhý Bohumil  Kartous
18. 10. 2004 "Lov je odměnou za péči o zvěř" Radek  Batelka
15. 10. 2004 Bourání mýtů Irena  Zítková
15. 10. 2004 Vlastenec musí být připraven hájit svou zemi proti její vládě   
15. 10. 2004 Británie propustila velvyslance, který poukazoval na porušování lidských práv v Uzbekistánu   
14. 10. 2004 Che Guevara: revolucionář jako komerční artikl Bohumil  Kartous
14. 10. 2004 Ochrana klimatu či těžba uhlí? Boření obcí nebo nezaměstnanost? Linda  Nová
14. 10. 2004 Věznění bez soudu způsobuje vážné psychické poruchy   
14. 10. 2004 Jak se "extremně levicový protiamerický britský deník" snaží ovlivnit americké prezidentské volby   
14. 10. 2004 Je "objev" masových hrobů v Iráku americkou předvolební manipulací?   
13. 10. 2004 Násilí a běsnění Václav  Dušek

Bush versus Kerry: volby 2004 RSS 2.0      Historie >
19. 10. 2004 Vy britští pitomci!   
15. 10. 2004 Svět by hlasoval pro Kerryho   
14. 10. 2004 Jak se "extremně levicový protiamerický britský deník" snaží ovlivnit americké prezidentské volby   
7. 10. 2004 Pastor Bush   
5. 10. 2004 Vyhraje prezidentské volby Kerry nebo Bush?   
23. 9. 2004 Měli bychom mít také právo hlasovat v amerických volbách   
8. 9. 2004 Na George Bushe útočí jen snobové   
8. 9. 2004 Bush versus Kerry: příliš malé rozdíly Oskar  Krejčí
30. 8. 2004 "Bush vyhraje, protože jeho tým účinně používá pomluvy"   
26. 8. 2004 Jsou dnes Američané daleko konzervativnější než dříve?   
10. 8. 2004 John Kerry sa začína vyfarbovať Adrian Peter Pressburg
6. 8. 2004 Kerry nepotrebuje alebo nechce protivojnových aktivistov   
3. 8. 2004 Zprávy na TV Nova: Potvrzení existence paralelních světů Bohumil  Kartous
2. 8. 2004 John Kerry potvrdil svoji šanci stát se americkým prezidentem Radek  Vogl
27. 7. 2004 USA: Demokraté rozhodují o možném prezidentovi Radek  Vogl