3. 9. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
3. 9. 2002
Najednou se vyskytl Kerim Chatty, Švéd, který prý plánoval narazit s letadlem do nějakého amerického velvyslanectví v Evropě - tvrdí to švédská vojenská rozvědka. Anebo to neplánoval - to zase tvrdí švédská policie. Chatty měl čtyři společníky, anebo jednal sám (to tvrdí zase jiné zdroje). K tomuto zmatku přidaly CIA, FBI a Scotland Yard další drobné dodatky. A kde je Osama bin Laden? Podle deníku Financial Times tvrdí jeden neidentifikováný člen vysokých pákistánských kruhů, že "Osama byl značně nemocen, když došlo k loňským útokům, a tak určitě nepřežil útoky na Toru Boru". - Tak to je výborné, konstatoval komentátor deníku Guardian - Osama je tedy mrtev. Anebo je v Pákistánu, jak zase tvrdí afghánská rozvědka. Existuje o tom přesvědčivý důkaz? To ne, konstatuje generál Tommy Franks, na základě informací od CIA a od americké vojenské rozvědky. Možná, že je bin Laden kdekoliv. Ale to nevadí, protože "zlikvidujeme jeho teroristický aparát", tvrdí generál Dan MacNeill na základě informací jiných výzvědných pracovníků. Potíž je, argumentuje Guardian, že tyto informace si naprosto navzájem protiřečí. Když vyšetřovali američtí novináři Woodward a Bernstein aféru Watergate a Richarda Nixona, museli být - za starých dobrých časů - dokazatelné informace ze dvou spolehlůivých zdrojů. To se dneska už nepožaduje. Bylo by záhodno, kdyby byl identifikován alespoň jeden zdroj všech těchto informací:
3. 9. 2002
Erodo, Kay Kay, Visumzi a Panjy byly v době ekologického summitu v Rio de Janeiru v roce 1992 čtyři neznámé děti z třetího světa, které se tehdy narodily. OSN si je vybrala ke studiu podmínek v třetím světě jako individuální případy. Historie případů těchto dětí za posledních deset let, do letošního summitu v Johannesburgu, ilustruje, že se zřejmě v drastické situaci mnoha lidí v třetím světě nynějším summitem v Johannesburgu nezmění nic. (Další podrobnosti jsou v angličtině. např. zde.)
3. 9. 2002

V pondělí večer se v pražské koleji Kajetánka konala beseda semináře zahraničních bohemistů s některými českými spisovateli. Na dotaz Britských listů odpověděl Michal Viewegh, že nemá cenu s nimi diskutovat, protože jsou nenávistné. (Publikovaly mj. tuto kritiku od Jana Paula a odmítavou reakci na Paulův postoj od Martina Pilaře.) Dál diskuse s Michalem Vieweghem probíhala v nevzrušeném duchu; snažili jsme se především zjistit, co je podle jeho názoru důvodem jeho pozoruhodného komerčního úspěchu u českého publika - jeho poslední knihy vycházejí v nákladu nejméně 60 000 výtisků. Viewegh přiznal, že do určité míry je součástí úspěchů jeho knih i profesionální komerční marketing, avšak poukázal na to, že píše už od začátku osmdesátých let a že jeho prvotiny byly za komunismu zakázány, takže když mu konečně vyšla první knížka, Názory na vraždu (1990), zdaleka to nebyla prvotina. Hlouběji se však o podstatě úspěchu jeho knih nehovořilo.

Další část diskuse byla věnována nedávnému oznámení českého ministerstva kultury, že se rozhodlo přestat financovat české literární časopisy a dát finanční rezervy, které k tomu původně chtěl Pavel Dostál použít, na povodně. Hovořilo se trochu nezaostřeně o tom, zda je či není správné dotovat literární časopisy s nákladem kolem 2000 výtisků, zda by měly být přístupnější nebo zda by měly či neměly vycházet jen na internetu. Celkově vznikal dojem, že současná česká literatura (kromě Viewegha) je v české společnosti odstrčena kamsi do kouta - ani studenti bohemistiky v ČR prý "nevědí", že existují časopisy jako Host a Tvar či Literární noviny a nečtou je ani desetitisíce českých středoškolských profesorů české literatury. Jim Naughton z Oxfordské univerzity namítl, že je ale zapotřebí, aby literární časopisy něčím oslovovaly veřejnost. Vyjádřil optimistický názor, s nímž někteří domácí přítomní nesouhlasili, že pokud je literárních časopisů zapotřebí, vždycky se nějak prosadí. Bývalý šéfredaktor Literárních novin Vladimír Karfík konstatoval, že literárních časopisů je potřeba, aby prostě byly k dispozici určité myšlenky. Představa, že stačí si vyměňovat soukromě texty jen mezi několika málo zainteresovanými osobami, nestačí.

3. 9. 2002

Jan Čulík, šéfredaktor Britských listů, se tento týden účastní v Praze a v Brně pravidelného výročního semináře, který pro zahraniční bohemisty pořádá Obec spisovatelů. Proto budou zřejmě Britské listy tento týden vycházet v trochu méně rozsáhlé verzi.

3. 9. 2002
Emotivní článek nazvaný "Povodňové pojišťovnictví: Kupte redaktorům kalkulačku!" polemizuje s MFDnes, resp. názorem tam citovaného nejmenovaného ekonoma na pomoc státu poškozeným při povodních, a to diferencovaně, jinak pojištěným, jinak nepojištěným.

Nehodlám nikterak verifikovat výpočty předkládané denním tiskem ani autorem článku (i když tam asi nebyly zakalkulovány náklady na průběžně uhrazované pojistné). Předpokládám, že jsou správné. Nejsou však o podstatě, jsou o jejím bagatelizování, jsou dokonce o odvádění pozornosti od ní. Diskuse k tomuto tématu, která se neobyčejně rychle a důvodně vzedmula, v sobě totiž skrývá odvěký souboj lehkomyslných pohodářů a pedantických neurotiků. Ve vážnější rovině to však je o dodržování pravidel, o úctě k právu, o jistotě občana při jeho jednání a zodpovědném rozhodování.

FOTOREPORTÁŽ ze Zálezlic
2. 9. 2002
MFDnes objevila nespravedlnost, kterou podle ní činí ministerstvo pro místní rozvoj na občanech, kteří byli pojištěni proti povodním, a nyní jsou penalizováni za svou zodpovědnost.

Uvádí názor jednoho nejmenovaného ekonoma, který tvrdí, že "Je to naprosto zvrácený přístup. Stát tím dává jasně najevo, že pojišťovat se pro případ katastrof nemá smysl, že nejlepší pojišťovnou je nakonec stát," uvedl ekonom, který si nepřál být jmenován.

Dotyčný ekonom má štěstí, že se nenechal jmenovat. Po několika prostých výpočtech je zřejmé, že nemá pravdu, že pojistit se má smysl a že ti, kteří jsou pojištěni, jsou v podstatné výhodě proti těm, kteří se nepojistili.

Reakce na článek MfDnes "Stát penalizuje pojištěné vlastníky domů

2. 9. 2002
Kontroverzný zákon o postavení etnických Maďarov, žijúcich mimo územia Maďarskej republiky, spôsobil pred časom ostrú diplomatickú roztržku a ochladenie vzťahov Budapešti najmä so Slovenskom a Rumunskom. Nacionalistickú vlnu sa snažil - nakoniec neúspešne - využiť pre svoj volebný úspech najmä vtedajší premiér MR, Viktor Orbán. Od skončenia jeho funkčného obdobia spor len zišiel zo zreteľa médií, no na podstate veci, teda zasahovaní do vnútorných záležitostí susedov, nezmenilo ani nové vedenie Maďarska nič. Ani po nátlaku zo strany orgánov Európskej únie.
3. 9. 2002
Současná vláda se rozhodla, že škody, které způsobily nedávné povodně, nebudou hradit všichni občané této země stejnou měrou, ale že neúměrně zatíží určitou část obyvatel. Na jedné straně si vybrala schopné zaměstnance s vysokými příjmy a požaduje od nich vyšší daně, na druhé straně sáhla na peníze státním zaměstnancům, kteří mají příjmy podprůměrné. Chceme se proti tomuto postupu důrazně ohradit a žádáme po vládě, aby splnila své předchozí sliby.
2. 9. 2002
Otřesnou předvolební propagandu Vladimíra Železného otiskl v posledním čísle týdeník Mladý svět. "Rozhovor" redaktora Radka Živčice s ředitelem Novy je plýtváním slov a času. Před volbami do Senátu se však hodí sebepitomější oslavný text a toho si je stratég Železný zatraceně dobře vědom.
2. 9. 2002
Jedním z prvních kroků nové ministryně školství Petry Buzkové bylo uzavření dodatku smlouvy o školení ICT koordinátorů s generálním dodavatelem Projektu III SIPVZ, konsorciem AutoCont On Line - Český Telecom (dále jen GD), který obsahuje změnu ve financování, kdy platby za školení bude hradit přímo MŠMT a ne školy. Podle Petry Buzkové tak budou prostředky využity efektivněji. Smlouvu o školení uzavřelo MŠMT s GD 24. dubna 2002, poté co přidělilo GD výuku správců sítí v rámci Projektu I bez výběrového řízení, které podle bývalého ministra Eduarda Zemana resort nevypsal kvůli časovým prodlevám projektu a zákon je nevyžadoval. Postup Petry Buzkové je prvoplánově sympatický, snížila se cena zakázky a odstranily se některé pro školy nevýhodné pasáže, na druhou stranu však šlo možná o cílený manévr o zneprůhlednění celého systému školení a odstranění možnosti ředitelů a zřizovatelů škol kontrolovat objem vynaložených prostředků, protože smlouva s cenami, jak už je v kraji zvykem, nebyla dosud zveřejněna. V okamžiku platby přímo MŠMT by pro ředitele i účastníky s největší pravděpodobností zůstávala cena jednotlivých školení utajena. Takže první krok nové ministryně je spíše šlápnutím do klubka zmijí.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 9. 2002 Kalkulaček netřeba Josef  Trnka
3. 9. 2002 Michal Viewegh kritizoval "nenávistné Britské listy" Jan  Čulík
2. 9. 2002 Medáci byli vyhnáni ze Střešovic   
2. 9. 2002 Železný má deset životů a jednoho Živčice Filip  Rožánek
2. 9. 2002 Klubko zmijí
aneb zneprůhlednění veřejné zakázky MŠMT na školení ICT koordinátorů
Jan  Wagner
30. 8. 2002 Děti propadají kouření nesmírně rychle   
29. 8. 2002 Dobrá zpráva - Spolana začala komunikovat
Špatná zpráva - prozatím velmi kuse
Štěpán  Kotrba
29. 8. 2002 Tisková zpráva Spolany nadále zamlžuje, co bylo obsahem kontejnerů u Štěpánského mostu Štěpán  Kotrba
29. 8. 2002 FBI - nebezpečná instituce?   
29. 8. 2002 Povodňové škody? Ať je zaplatí ti chudší! Dalibor  Žůrek

Povodně a změna klimatu RSS 2.0      Historie >
3. 9. 2002 O vodě vyháněné a o krátkozrakosti Jaromír S. Morávek
2. 9. 2002 Povodeň u Spolany? Normální soutok Vltavy a Labe Jiří  Šoler
2. 9. 2002 Povodňové pojišťovnictví: Kupte redaktorům kalkulačku! Dalibor  Žůrek
30. 8. 2002 Poslanče Šplíchale, odmítám vaši kritiku novinářů Jiří  Kolařík
29. 8. 2002 Spolana: Vedení by šlo sedět, kdyby přišla jen stoletá voda, řekl Papež Štěpán  Kotrba, Radek Mokrý
29. 8. 2002 Povodňové škody? Ať je zaplatí ti chudší! Dalibor  Žůrek
29. 8. 2002 Tisková zpráva Spolany nadále zamlžuje, co bylo obsahem kontejnerů u Štěpánského mostu Štěpán  Kotrba
29. 8. 2002 Dobrá zpráva - Spolana začala komunikovat
Špatná zpráva - prozatím velmi kuse
Štěpán  Kotrba
28. 8. 2002 Spolana: Kapacita porušených skladů je 800 tun kapalného chlóru Štěpán  Kotrba

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
3. 9. 2002 "Anonymní zpravodajští důstojníci nás všechny připravují na válku"   
27. 8. 2002 James Baker varuje před invazí do Iráku   
23. 8. 2002 USA: "Šéfové al Qaedy se skrývají v Iráku"   
23. 8. 2002 Tajná moderní křižácká výprava Miloš  Kaláb
19. 8. 2002 Fisk: "Bush lživě obviňuje celý arabský svět"   
12. 8. 2002 Pokrytectví levice: proč zapomínají i anglikánští biskupové na oběti Saddamova režimu?   
8. 8. 2002 Zlikvidujme Saddáma Husajna   
8. 8. 2002 Zapomenutým Afgáncům nabízí OSN nové peklo   
8. 8. 2002 Jak odstranit Saddáma Husajna: britská média jsou nejednotná   
6. 8. 2002 OSN nezveřejní zprávu o americkém masakru Afghánců   

Školství RSS 2.0      Historie >
3. 9. 2002 Učitelé, zvedněte hlavu! Výzva k vyhlášení stávky   
2. 9. 2002 Klubko zmijí
aneb zneprůhlednění veřejné zakázky MŠMT na školení ICT koordinátorů
Jan  Wagner
30. 8. 2002 Učitelé nemohou hradit škody po povodních ze svých platů Radek  Sárközi
8. 8. 2002 Kritické myšlení   
3. 7. 2002 Vysvědčením se nemají děti trápit Pavel  Bráborec
20. 6. 2002 Hledají se odborníci na integraci Romů do českého školství   
13. 6. 2002 Agresivní lidé mají velký strach   
10. 6. 2002 Britský ministr vnitra ustoupil: děti žadatelů o azyl budou nakonec chodit do normálních škol   
4. 6. 2002 O českém biflovacím školství Fabiano  Golgo
29. 5. 2002 Vzbouření v Dolní sněmovně proti vylučování dětí žadatelů o azyl ze školy   

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
28. 8. 2002 Postavení žen Vojtěch  Polák
19. 8. 2002 Velká Británie: Velký růst domácího násilí - a co v ČR?   
18. 8. 2002 Domácí násilí: jak se tento problém snaží řešit v Británii   
15. 8. 2002 "Správná ženská má vydržet trochu bolesti."   
22. 7. 2002 Jak dnes žijí ženy v Afghánistánu? Drsně   
16. 7. 2002 Koniec živnosti "plodenie detí" ? Lubomír  Sedláčik
8. 7. 2002 Znásilňování žen jako válečná zbraň   
5. 6. 2002 Pád Berlína v roce 1945 byl obrovskou vlnou sexuálního násilí   
6. 5. 2002 George Bush se spojil s Vatikánem a s muslimskými zeměmi v tažení proti sexuální osvětě   
23. 4. 2002 Policajt ve škodovce: Hospodine, řiď naši ruku! Jan  Čulík

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
23. 8. 2002 Monitor Jana Paula: Česká televize se lepšila postupně Jan  Paul
22. 8. 2002 Digitální média veřejné služby II - příprava digitální televize Zdeněk  Duspiva
15. 8. 2002 Tragický Klepetko Filip  Rožánek
15. 8. 2002 Dobrá Markéta Fialová   
14. 8. 2002 Monitor Jana Paula: Povodňový pragocentrismus České televize? Jan  Paul
14. 8. 2002 ČT, povodně a Praha: rekapitulace Jan  Paul
1. 8. 2002 Jiří Balvín není právoplatným generálním ředitelem České televize Karel  Mašita
1. 8. 2002 Jiří Balvín není právoplatným generálním ředitelem České televize Karel  Mašita
3. 7. 2002 Rasismus v Čechách: Lidé s menšinovou sexuální orientací opět ostrouhali Daniela  Pilařová
3. 7. 2002 Hovory pana Jakla s panem Táchou v hospodě U magistra Kelleyho 13. ledna 2001 Radek  Mokrý