Velké množství nizozemských studentů a profesorů vyjde do ulic

21. 1. 2011

Tisková zpráva European Students' Union

Velké demonstrace v Haagu se tento pátek zúčastní stovky profesorů a odhadem 10-20 tisíc studentů. Demonstrace je zaměřena proti plánovaným škrtům v rozpočtu nizozemského vysokého školství. Evropská studentská unie (The European Students Union, ESU) demonstraci organizovanou jedním ze svých nizozemských členů, LSVb, velmi podporuje.

ESU vyzývá všechny členy Evropského prostoru vysokoškolského vzdělávání (European Higher Education Area, EHEA), národní ministry školství a národní studentské unie, aby LSVb vyjádřili poskytli podporu.

Nizozemská vláda hodlá v rozpočtu vysokoškolského vzdělávání seškrtat přes miliardu eur. Tyto škrty ve vzdělání budou největší v zemi od 80. let. Nizozemská vláda má v úmyslu dosáhnout těchto škrtů ořezáním studentských grantů pro graduované studenty. Má také schválen nový zákon, který bude studenty a instituce vyššího vzdělávání nutit, aby platili poplatek 3 000 eur, pokud student k dokončení studia potřebuje více než minimální množství času stanoveného curriculem.

Vláda předloží zákon parlamentu v únoru. Zákon vstoupí v platnost v září 2011 a bude uplatňován retroaktivně na současné studenty. Instituce očekávají, že je toto opatření přinutí propustit tisíce učitelů.

Demonstraci podporují nizozemské instituce vyššího vzdělávání, učitelé a profesoři, ale také politické organizace mládeže. LSVb již na zvláštní stránce sebrala přes čtvrt milionu podpisů pod vyjádření solidarity v boji proti plánovaným škrtům. V očekávání únorového hlasování byl také nizozemské vládě předložen protestní dopis včetně části původních podpisových archů.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 21.1. 2011