Jak malej kluk

20. 1. 2011 / Oldřich Průša

Motto: 1. expozice, 2. kolize, 3. krize, 4. peripetie, 5. katastrofa

tragédie podle Aristotela

Hudlař: kdo neuměle nebo nedbale provádí nějakou práci, břídil, packal, fušer.

Divadlo okolo pátrání po novém policejním prezidentovi není možná za všechny prachy, ale rozhodně není zadarmo. Nabízí koukačku za kačku. Trvá už dlouho a je tak blbá, až se nezúčastnění popadají za břicho. Dejme tomu, že smíchy.

Dramatickou stavbu díla nechme stranou. Zírající publikum se již proabsolvovalo až za krizi. Spektáklu zdaleka nepřihlíží užasle všichni. Je obvyklé, že na divadle se reprízy uvádějí v celku. V tomto kusu se možná dočkáme repeticí během probíhajícího představení. Pár peripetií a pak závěr, jak již uvedeno výše.

Poté, co bylo v úterý (18.1.2011) R. Johnem oznámeno, že neuspěl Bílek ani Čech (oba s předkupním právem), sdělil ministr vnitra, že by chtěl o vybraném novém policejním prezidentovi informovat ve středu do 15:00 hod., než odlétá na služební cestu do zahraničí. Podrobnost čistě nenáhodná. Řekněme návěští nebo avízo. Jak řekl, tak udělal. A co se nestalo. Nečase se v oznámeném čase (jako na potvoru), jak velela koaliční smlouva a minimální slušnost, nedotelefonoval. Pak frnk.

Elektronicky jsme propropojovaní až běda, proto máme projekt Galileo k zadministrování Pro telefony na stole není kam kafe postavit.. Ale nedovoláš se. Přitom z kachlíkárny do Strakovky že bys dopliv'.

Nechme stranou, že posílat SMSku není dvakrát slušné. O vybraném prezidentovi (byť jen policejním) ani nemluvě. Napsat dopis na hlavičkový papír, přičinit podpis a kulaté razítko a spustit obyciklovaného kurýra z Letné k Vltavě, by bylo i pro premiéra i archiváře jistě elegantnější a hodnotnější. Ale co naplat, doba pílí.

Nestalo se. Premiér se ohradil. Forma je forma. I v divadle. Obstrukce jen na oko. Je o víc, kdo bude v policii tahat za nitky. Proto nastane čas peripetií. Je to tak nějak nízké, dětské a hloupoučké. Nebrat (nenechat brát) telefon v předem definovaném čase je úroveň okresních ochotníků. Mít nos nahoru a vratká kolena k tomuto kusu už tak nějak patří. Kratší konec provazu k premiérovi taky.

Pane Nečasi, klidně se chovejte jako malej kluk, ale ne coby předseda vlády.

Předpověď počasí: můžeme se jít klouzat. Až přestane, trpělivost přeteče.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 20.1. 2011