Británie:

Maminka, které premiér Cameron přislíbil, že nebude rušit pomoc pro invalidní děti, posílá svou dceru do dětského domova

20. 1. 2011

Ve středu před polednem oznámila na internetu matka, žijící v Bristolu jménem Riven Vincent: "Požádala jsem sociální služby, aby odvezly mou milou dceru do dětského domova. Odmítli mi totiž pomoc v domácnosti a já už to nezvládám."

Zveřejnění zoufalé situace paní Vincentové se stalo okamžitě slavnou kauzou na internetu. Rychle na ně reagovalo více než tisíc lidí vyjádřeními šoku a sympatií. Zuřivost veřejnost silně vzrostla, když vyšlo najevo, že loni na jaře před volbami paní Vincentovou navštívil dnešní konzervativní premiér David Cameron a ujistil ji, že neučiní nic, co by poškodilo invalidní děti.

Paní Vincentová se stará čtyřiadvacet hodin denně o svou šestiletou dceru Celyn, která trpí vážnou mozkovou obrnou a epilepsií. Jak její dcera roste, péče o ni je stále namáhavější, a tak se její matka obrátila na sociální služby o částečnou pomoc. Ve středu od nich dostala dopis, že další pomoc od sociálních služeb už nebude k dispozici. Rozhodla se, že bude muset dceru umístit do dětského domova.

Vincentová je pekelně unavená a není nadšená, že se octla v ohnisku mediální kontroverze. Uvedla, že jí mrzí, že premiér Cameron svůj osobní příslib porušil. "Je to důsledkem škrtů," řekla. "Mohl ochránit rodiny s invalidními dětmi před touto situací. Zuřila bych, kdybych nebyla tak unavená."

Vicentová spí v posteli vedle postele své dcery, napojené na přístroj, který kontroluje její dýchání. Po sedmi letech neustále přerušovaného spánku je matka k smrti unavená.

"Bude to pro mne jako pro matku zdrcující. Já ji chci tady, v rodině," řekla. "Nechci, aby byla v dětském domově, to mě zničí. Ale bez sociální pomoci si s ní tady doma neporadíme.

Vincetová si uvědomuje moc internetu jako nástroje pro lobbování politiků.

Ve speciálním domově pro dětské invalidy to bude stát komunální úřad přibližně 2000 - 3000 liber (60 000 - 90 000 Kč) týdně starat se o dceru Vincentové. Pomoc v rodině by stála 15 liber (450 Kč) na hodinu.

Mluvčí premiéra Camerona ve středu večer oznámil, že David Cameron je si nyní vědom této situace a vyvine co největší nátlak na místní komunální úřad, aby ženě pomohl.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 20.1. 2011