Obama chce radikálně snížit jaderný arzenál USA

21. 9. 2009

Barack Obama požaduje, aby Pentagon provedl radikální revizi doktríny amerických jaderných zbraní a připravil se k velkým škrtům v americkém jaderném arzenálu. Americký prezident odmítl první verzi tohoto revizního dokumentu jako příliš chabou a požaduje daleko radikálnější verzi, která by byla slučitelná s jeho vizí odstranění všech jaderných zbraní z celého světa.

Obama požaduje:

  • Rekonfiguraci amerického jaderného arzenálu tak, aby čítal stovky strategických jaderných hlavic a ne tisíce
  • Přepracování jaderné doktríny s cílem snížit počet podmínek, za nichž by Spojené státy užily jaderných zbraní
  • Zkoumání způsobů jak zaručit budoucí spolehlivost jaderných zbraní bez jaderných testů a bez vyvíjení nové generace jaderných hlavic.

Revize americké jaderné doktríny má být dokončena do konce letošního roku a evropští činitelé konstatují, že výsledek není dosud jasný. Avšak jeden činitel uvedl: "Obama nyní stojí v čele tohoto procesu. Zdůrazňuje, že to jsou prezidentovy zbraně, a chce nově zkoumat jadernou doktrínu a jejich roli."

Obama se chystá mimořádně předseda ve čtvrtek zasedání Rady bezpečnosti OSN. Chce získat konsensus pro novou velkou dohodu: výměnou za radikálnější jaderné odzbrojení by mělo být intenzivnější globální úsilí zabránit dalšímu šíření jaderných zbraní.

Neočekává se však, že by ve čtvrtek Rada bezpečnosti OSN přijala požadavek USA a Británie na konečné zrušení všech jaderných zbraní. Především na nátlak Francie přijme Rada mlhavější formulaci, že se bude usilovat "o vytvoření podmínek pro svět bez jaderných zbraní".

Rusko má rozmístěno přibližně 2780 strategických jaderných hlavic, Spojené státy asi 2100. Rozhodnutí Spojených států zrušit projekt protiraketové obrany už vedlo k pokroku při rozhovorech o omezení zbraní, které nyní probíhají mezi Washingtonem a Moskvou. Ruský prezident Dmitrij Medveděv v neděli zdůraznil, že existuje "velká pravděpodobnost", že bude do konce roku dosaženo dohody o snížení jaderných arzenálů na 1500 hlavic na každé straně.

Cílem revize americké jaderné doktríny má být umožnit hned po podepsání této dohody další bezprostřední kolo podstatných škrtů v jaderných arzenálech.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 21.9. 2009