21. 3. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
21. 3. 2008

Zážitky a nové poznatky z cesty po USA

V pondělí jsem se vrátil z USA, další v řadě zemí, kam mě zavedl odpor proti vybudování radarové základny k trvalému umístění cizích vojsk na našem území. Tahle cesta byla zvláštní hned ve dvou ohledech: jednak jsem poprvé zavítal přímo do země, jejíž vláda chce u nás postavit svou základnu - tedy do tzv. jámy lvové -- a jednak tato cesta nebyla jen pouhou odpovědí na pozvání zahraničních přátel, ale částečně i důsledkem mého osobního zájmu.

Naskytla se totiž možnost navštívit amerického intelektuála a odvážného kritika stávající zahraniční politiky USA, profesora Noama Chomskyho.

V říjnu letošního roku se bude v italském Miláně konat druhé Evropské humanistické fórum, na které kolegové z kampaně Evropa pro mír pozvali mimo jiných také tohoto profesora. Jemu se myšlenka fóra velmi líbila a chtěl ji podpořit, ale protože z rodinných důvodů nemůže dlouhodobě cestovat, zbyla možnost poslat účastníkům fóra pozdrav ve formě videonahrávky. A protože jsme v kampani Evropa pro mír tady v Česku hodně aktivní, měl jsem příležitost uskutečnit tento rozhovor.

Současně naši severoameričtí přátelé-humanisté dostali možnost zorganizovat workshop v rámci mezinárodní konference Left Forum 2008. Tato konference se koná každoročně v New Yorku a účastní se jí řada především levicově orientovaných intelektuálů ze všech částí USA i zahraničí. Kolegové se obrátili na mne a tak vznikl nápad udělat tento workshop na téma chystaných nových vojenských základen ve střední Evropě, a především o boji proti nim.

Schůzka s profesorem Chomskym proběhla v úterý 11.3., workshop na Left Forum 2008 se pak konal v sobotu 15.3. Protože tyto aktivity realizuji ve svém volném čase a musím se také starat o rodinu, odletěl jsem do USA jen den před realizací schůzky a z USA jsem pak odletěl hned den po workshopu. Ale i tak zbývaly tři dny mezi těmito dvěma akcemi a mohli jsme se je společně s dalšími mírovými organizacemi z New Yorku nějak užitečně naplnit. A povedlo se.

Ve středu jsem se setkal k rozhovoru s členkou rady úvodníku New York Times Carol Giacomo, která je zodpovědná za zahraniční náplň úvodníku. Hned poté jsme měli debatu o plánované základně se členy redakce časopisu The Nation, která byla celá zaznamenána na záznamník a bude uveřejněna v některém z příštích podcastů The Nation. Kromě toho se dá samozřejmě předpokládat, že Nation dá tomuto tématu v budoucnu větší prostor. Mezi přítomnými byla i samotná editorka Katrina vanden Heuvel, kterou má návštěva podle emailu rozeslaného druhý den jejím účastníkům velmi nadchla. Časopis také podpoří a stane se mediálním partnerem mé příští přednášky v New Yorku, která proběhne v rámci přednáškové tour po východním pobřeží 16.dubna.

Ještě ten den jsem se sešel s Joanne Landy, ředitelkou Kampaně za mír a demokracii (Campaign for Peace and Democracy), Leslie Cagan, ředitelkou Jednotně za mír a spravedlnost (United for Peace and Justice), Cheryl Wertz, ředitelkou Mírové akce (Peace Action) pro stát New York a s Dennisem Redmondem a Nicole Mayers z Humanistického hnutí. Na programu společné schůzky byly přípravy mé příští návštěvy New Yorku v dubnu a její organizační zajištění. A samozřejmě také získání co největšího množství informací ohledně radaru tak, aby se i tyto organizace mohly zapojit do boje proti němu.

Večer jsem pak absolvoval besedu o radaru v Humanistickému centru ve čtvrti Queens, kde jsem se sešel s běžnými Američany. Ti (jak by se asi dalo předpokládat) neměli o expanzivním plánu jejich vlády sebemenší tušení. Jak typické pro dnešní mediální penězokracii.

Ve čtvrtek jsme se vydali s Dennisem Redmondem do Washingtonu, kde jsme se sešli s Johnem Fefferem z Institute for Policy Studies a kde jsme měli domluveny tři schůzky v kancelářích kongresmanů Roberta Wexlera, Williama Delahunta a Ellen Tauscher. S Williamem Delahuntem jsem se sešel osobně, poslanci Wexler i Tauscher za sebe vyslali na schůzku poradce. Kromě těchto poslaneckých kanceláří jsme navštívili také Billa Goolda, poradce progresivního klubu. Všechna setkání v kongresu, stejně tak jako setkání s profesorem Chomskym byla natolik zajímavá, že se jim budu věnovat ve zvláštním článku. Pro teď jen shrnu, že povědomí o chystaném plánu prezidenta Bushe v ČR je v kongresu minimální, téměř nulové. O to víc měla moje návštěva smysl. A to jsme teprve na začátku!

V pátek dopoledne jsem měl volno, protože z Washingtonu všichni odjížděli již ve čtvrtek na třítýdenní volno a tak nebyl nikdo ochotný se s námi v pátek již sejít. Nicméně všechno špatné je pro něco dobré, aspoň jsem měl možnost se sejít s mými přáteli z New Yorku, kde jsem před deseti lety chodil do školy.

Večer pak proběhlo zahájení levicového fóra, které letos neslo podtitul "Trhliny ve stavbě". Se svými příspěvky vystoupili spisovatelka a filmová producentka Naomi Klein, profesor z Columbia University Mahmood Mamdani, novinář a spisovatel Tariq Ali a profesor z Univerisy of California v Berkeley Adam Hochschild. Téměř všichni se shodli na tom, že se stávajícím společenském uspořádáním postaveném na neoliberálním ekonomickém modelu není něco v pořádku, proto ony "trhliny ve stavbě". Účastníci fóra se pak tomuto ústřednímu tématu věnovali ve více než stovce diskusních panelů během následujících dvou dnů.

Workshop o základnách proběhl v sobotu dopoledne a účast sice nebyla velká co do počtu, ale zato kvantitu nahradila kvalita účastníků. Téměř všichni byli zástupci nebo dokonce lídři organizací věnujících se boji za mír, proti válkám, za jaderné odzbrojení, za stažení vojsk z Iráku a podobným kauzám, přítomna byla například Alice Slater, ředitelka Nuclear Age Peace Foundation, Joseph Gerson, programový ředitel American Friends Service Committee, David Vine, profesor z American University ve Washingtonu a další. Někteří o stávajícím plánu na rozšíření systému raketové obrany USA do Evropy věděli, jiní ne. Předal jsem všem hlavní informace a vyzval je k podpisu elektronické petice, kterou jsme jako humanisté spustili v rámci kampaně Síla nenásilí v uplynulých dnech na adrese nonviolence.cz. Z workshopu tak vzešla malá protiradarová newyorská koalice, která dál pokračuje v činnosti i teď po mém návratu do ČR.

V sobotu večer jsme se sešli s kamarádem Jakubem, který se do USA před zhruba dvěma lety přestěhoval a pracuje ve Philadelphii a společně navštívili diskuzi v Queens na téma Security and Prosperity Partnership (Partnerství pro bezpečnost a prosperitu). Jde o velmi zásadní iniciativu prezidentů USA, Kanady a Mexika, která probíhá téměř bez vědomí lidí, přestože na jejich životy budou mít opatření přijatá v rámci této iniciativy velmi silný dopad. I tohle je ale tak široké téma, že se mu možná budu věnovat v některém z příštích článků.

Během mé cesty jsem také natočil rozhovory s téměř všemi představiteli amerických organizací, se kterými jsem se setkal. Ptal jsem se jich na názor na radar. Rozhovory v co nejbližší době sestříhám a vložím na web. Samozřejmě spolu s vyjádřením profesora Chomskyho o radaru. Nebo jste si mysleli, že jsem byl za ním a na tohle téma jsem se ho nezeptal? :-)

Samozřejmě mě cesta inspirovala k řadě nových nápadů a na některých z nich jsme již začali pracovat. Protože ale nepřítel je silný a téměř všudypřítomný, nebudu naše plány předem prozrazovat (kvůli jejich zdárnému realizování). Pokud se někdo chcete zapojit, kontakty jistě znáte ;-)

A na závěr ještě předběžný program druhého týdne mé příští cesty (první týden budu v Colorado Springs na protestech spojených se symposiem zbrojařských koncernů a na mezinárodní konferenci Global Netwok against Arms and Nuclear Power in Space v Omaze): 13.4. Boston, 14.4. Portland, Maine, 15.4. New Haven, CT, 16.4. New York City, 17.4. Philadelphia, 18.4. New Jersey, 19. a 20.4. Washington, DC.

                 
Obsah vydání       21. 3. 2008
23. 3. 2008 Amerika vydírala své spojence
22. 3. 2008 Velikonoce: Na co brát zřetel Boris  Cvek
22. 3. 2008 Topolánkův trapas ve Vietnamu
23. 3. 2008 S kým se (ne)baví Topolánek Milan  Daniel
23. 3. 2008 Česko-americké vztahy a výročí velikonočního "humanitárního" bombardování Jugoslávie Štěpán  Kotrba
23. 3. 2008 Topolánek ukončí návštěvu Vietnamu jednáním se šéfem komunistů
23. 3. 2008 Konsolidované znění Lisabonské smlouvy si zájemci mohou stáhnout z internetu
23. 3. 2008 Postscriptum velikonoční Karel  Dolejší
23. 3. 2008 Činitel OSN rezignoval kvůli Mitrovici
22. 3. 2008 Británie: první nevyléčitelný případ tuberkulózy
22. 3. 2008 "Zákaz" Komunistického svazu mládeže neznamená, že ti lidé přestanou existovat Štěpán  Kotrba
21. 3. 2008 Tibet: Jak zdemolovali Pekingskou třídu
24. 3. 2008 Smetí Beno  Trávníček
21. 3. 2008 Jak mě "analyzuje" Mladá fronta Dnes Jan  Kavan
5. 12. 2007 Chtělo by to nějakou zelenou stranu Jakub  Patočka
21. 3. 2008 Nepříliš skvělé vánoční Velikonoce Sandra  Wain
21. 3. 2008 Jak jsem málem ukřižoval děti na Velký pátek Wenzel  Lischka
21. 3. 2008 Purim aneb co dělat o 15. adaru 5768 Štěpán  Kotrba
21. 3. 2008 Mladá fronta Dnes si najala na diskreditaci hnutí Ne základnám specialisty z řad pravicových extremistů Štěpán  Kotrba
21. 3. 2008 Třikráte předpovězené utrpení a třikráte předpovězené vzkříšení aktivismu Štěpán  Kotrba
21. 3. 2008 Témata hnutí Ne základnám normální lidi skutečně nezajímají Pavel  Čámský
21. 3. 2008 Česká společnost se stane nehybnou Jan  Prokeš
21. 3. 2008 Odpůrci NATO nevpuštěni na území Rumunska
21. 3. 2008 Protiraketová základna v Polsku: Co chtějí Poláci? Karel  Dolejší
21. 3. 2008 Člen PNAC Zalmay Khalilzad o skutečných amerických cílech Lukáš  Kantor
21. 3. 2008 PNAC member Khalilzad on America's real ambitions Lukáš  Kantor
21. 3. 2008 Ponížená suplika důchodců - žádný vývoj
22. 3. 2008 Volné držení zbraní v USA: Lámání chleba práv a svobod Jan  Zeman
21. 3. 2008 Kosovo k rukám prezidenta Václava Klause
22. 3. 2008 Kosovské dilema premiéra Topolánka: nejsme radikálové ani nacionalisté, volíme ODS
22. 3. 2008 Iniciativa Ne základnám se účastní NATO Game Over
20. 3. 2008 Je cílem zviditelnit se, anebo zabránit výstavbě amerického radaru?
20. 3. 2008 Nejde o nepolitické jednání, ale o jednání koncentrované Uwe  Ladwig
20. 3. 2008 Část občanů je zastrašená
20. 3. 2008 Klíčovou roli má strana Zelených František  Řezáč
21. 3. 2008 Irák dnes zažívá boom cestovního ruchu
21. 3. 2008 Břetislav Tureček: Uvedl jsem, že americká invaze do Iráku přinesla mnoho negativ
21. 3. 2008 Deníku Pravda.sk vadí slovo "propaganda"
21. 3. 2008 iDnes tiskne články pravicových extremistů Lukáš  Lhoťan
21. 3. 2008 Zpravodajský server iDNES.cz lže o Iniciativě
20. 3. 2008 Manipulační hysterie v iDnes sílí
20. 3. 2008 ...avšak Májíček dokáže škodit hnutí Ne základnám sám, i bez iDnes Jan  Čulík
21. 3. 2008 Příčina smrti: nečistota, neboli Riskantní naděje, že vás v nemocnici uzdraví Uwe  Ladwig
21. 3. 2008 Antiislámská provokace Lukáš  Lhoťan
21. 3. 2008 Dozvuky diplomatovy dřímoty Petr  Hajn
20. 3. 2008 Radar: Klíčovou roli bude mít parlament
20. 3. 2008 Čína a budoucnost našeho světa Dominika  Švecová
20. 3. 2008 Cultural Difference and Study China Programme Dominika  Švecová
21. 3. 2008 Olympiáda pro tělesně postižené Jiří  Drašnar
21. 3. 2008 Násilí Tibeťanů je odůvodnitelné 50 lety čekání
21. 3. 2008 Tibet - Vytrženo ze souvislostí Petr  Ďásek
21. 3. 2008 Dalajlama teď prohrál jednu dílčí bitvu, nicméně svých cílů dosahuje
19. 3. 2008 ...až jak veliké kurvy si může tento malý národ dovolit
20. 3. 2008 Už se diskuse k něčemu dobrala? Jan  Čulík, Karel  Dolejší
20. 3. 2008 Rytíř z Bezdružic vznešenému pánu Tomáši Burgundskému, kterýžto vrchním náhončím královského hradu Řitka učiněn jest Karel  Dolejší
20. 3. 2008 'Mas rebelde': Návod k sebeobelhávání v sedmi tezích Karel  Dolejší
20. 3. 2008 Příští vystoupení Ne základnám už budou jen o radaru Lukáš  Kantor
20. 3. 2008 Ještě jednou, pro hluchý
21. 3. 2008 Pokání na Velký pátek kvůli perverznímu efektu Bushka  Bryndová
20. 3. 2008 Kdo zapálí svíčky za oběti tibetského násilí Štěpán  Kotrba
18. 3. 2008 Comparing Stalinist terror in East Germany and Czechoslovakia
21. 3. 2008 Jen aby těch nechráněných souloží nebylo málo, aneb propagace natality v českých médiích Pavel  Zoch
21. 3. 2008 Zážitky a nové poznatky z cesty po USA Jan  Tamáš
21. 3. 2008 Immanuel Wallerstein: Když Henry Kissinger vyjádří názor Immanuel  Wallerstein
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Ohebná rezoluce č. 1244 Tomáš  Kaláb
20. 3. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. března 2008
21. 3. 2008 "Zcela jistě chceme osvobodit Tchaj-wan" Petr  Fiala
21. 3. 2008 Jen láska ke sportu ... (?) Beno  Trávníček
21. 3. 2008 x x x Egon  Bondy
21. 3. 2008 Brumendo Pavel  Kopecký
21. 3. 2008 Zdravotnictví a pojištění Vladimíra  Bošková
21. 3. 2008 Hospodaření OSBL za únor 2008