4. 8. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
3. 8. 2003
Sir Richard Dearlove, šéf britské rozvědky MI6, se rozhodl odejít předčasně do důchodu, protože ho prý znechutil otevřený rozkol mezi jeho organizací a britskou vládou. Podle nedělního týdeníku Observer to je další ranou pověsti britské vlády ohledně její prezentace výzvědných informací o Iráku.
Sloupek

To je výstižné anglické slovo, označující stav mysli u člověka, který ze zlé vůle dělá naschvály. S takovými naschvály se v ČR setkávám skoro všude. Anebo, jak už jsme o tom v posledních dnech psali v Britských listech v souvislosti s nočním vyhráváním v pražských turistických hospodách či s rallye Pačejov, jehož organizátoři nedohlídli na to, aby jejich akcí nebyli znevýhodňováni a obtěžováni jiní občané, jde o sobecké akce, kdy si prostě určití lidé - zejména z komerčních důvodů - rozhodnou dělat, co se jim hodí, a je jim naprosto jedno, jak to odnášejí ostatní.

Soužití ve společnosti však musí být založeno na toleranci a kompromisu. Normální občan nebude přece dělat svým spoluobčanům iracionální naschvály. Víme, že se všichni od sebe navzájem trochu odlišujeme, těžko se tedy všichni budeme chovat jako jednotné stádo ovcí. Vzájemnými odlišnostmi si jdeme samozřejmě na nervy. Rozumní lidé však tyto odlišnosti nezvětšují, nehledají, co nás rozděluje, ale spíš co nás v našem lidství spojuje. Nejsou tvrdohlaví. Není ani rozumné dokazovat jiným, jaký jsem já velká autorita "a vy musíte poslouchat, protože komu dal Pánbůh úřad, dal mu i rozum".

Všichni musejí dodržovat zákony. Vyhrávat ryčnou hudbu z hospody každý den do jedné nebo do dvou v noci, takže lidé nemohou spát, je nepřijatelné, stejně jako uspořádat zábavnou akci, k níž potřebuju veřejnou silnici, ale jejím normálním uživatelům nedám předem informaci, že silnice uzavřena, je to také nepřijatelné.

Dost něco jiného je, zdá se mi po prostudování podrobností, uspořádat jednou za rok dobrovolnou, nevýdělečnou hudební akci, pokud předem řádně všechny, jichž se to týká, informuju. I taková však musí dodržovat veřejné předpisy a zákony, o tom nemůže být sporu. Je-li zákaz hluku v nočních hodinách, musejí to respektovat i takovéto akce, ať jde třeba o koncert Rolling Stones s Václavem Havlem.

Veřejné předpisy by však měly být rozumné a inkluzivní. Státní úřady by měly přijmout rozumný kompromis, nesnažit se různými opatřeními akci blokovat, ale požadovat dodržování zákonů a mít možnost jejich dodržování efektivně vynucovat.

Součástí kompromisu by mělo být, že v pozdních nočních hodinách nebude festival porušovat normy hlučnosti.

Snažit se nějak blokovat takovou akci a hrozit trestními oznámeními či je dokonce podávat, je asi nesmyslné. I když neznám samozřejmě přesmě konkrétní důvody, proč paní starostka požadovala vyklizení pozemku, kde se akce konala.

Je fakt, že mnozí mohou protestovat - a někdy právem - že taková veřejná akce může poškozovat jiné občany a že zákony po pádu komunismu nepostihují efektivně případné zneužívání svobody shromažďovací. V tomto případě by měla existovat možnost obrátit se na soudce, případně by se měla konat veřejná diskuse - záhodno by bylo taky studovat, jak jsou tyto problémy ošetřeny v jiných demokraciích.

Soudní vyšetřování údajné sebevraždy britského vládního poradce pro irácké zbraně hromadného ničení dr. Davida Kellyho se původně mělo vysílat celé živě v televizi. Vdova po dr. Kellym však nyní podala žádost o soudní příkaz, aby se tomu zamezilo. Nechce totiž, jak uvedla, aby se "její soukromý smutek" stal zdrojem pro "celostátní zábavu v televizi". Nezávislý soudce musí v tomto případě i ve všech obdobných komplikovaných případech rozhodnout, kde je veřejný zájem a do jaké míry má převážit nad zájmem individuálních občanů.

České zákony jsou nedokonalé. Kdyby předem nahlásil policii nějaký politický aktivista řekněme v Londýně, že bude pořádat protestní masové akce během nadcházejícího roku na pěti tisících nejrůznějších místech, a pak se ty akce nekonaly, zřejmě by byl obžalován z trestného činu plýtvání policejním časem...

V jiných zemích má policie možnost zasáhnout proti hromadné akci, pokud porušuje zákony či zásady civilizovaného jednání. V ČR, zdá se, je to ve všech případech těžké...

Zralá a rozumná demokratická společnost je však, právě, inkluzivní. Umožňuje realizaci nejrůznějším zájmovým a společenským proudům, pokud jsou jejich příslušníci ochotni dodržovat základní civilizační standardy.

CzechTek měl mít možnost se konat. Dovoluje to česká ústava.

Pokud společnost nedokáže inkluzivním způsobem v sebe včlenit i nejrůznější "samorostlé" proudy a skupiny, pod podmínkou, že se chovají civilizovaně a dodržují základní pravidla normálního soužití, vytvoří si proti sobě jen generaci rebelů a disidentů.

Bylo by to rozumné?

Demokratická společnost je tady totiž od toho, aby se v ní mohli realizovat všichni, pokud mají dostatek citlivosti a taktu k potřebám druhých.

Pokud nesouhlasíte, dejte nám vědět.

4. 8. 2003
Britská veřejnoprávní rozhlasová, televizní a internetová stanice BBC konstatuje, že z důvěrného transkriptu výslechu jejího reportéra Andrew Gilligana před britským parlamentním výborem pro zahraniční záležitosti vyjde při soudním vyšetřování smrti dr. Davida Kellyho najevo, že Gilligan nikdy nepozměnil svou výpověď a celou dobu trval na téže, jediné verzi událostí - navzdory pokusům od některých poslanců jeho verzi zpochybnit a zdiskreditovat ho.
4. 8. 2003
Zaměřme se dnes jen na několik dílčích aktualit, které proběhly nedávno sdělovacími prostředky.

Předně proskočily zprávy, že Husajnovi synové Udaj a Kusaj byli 22. července v Mosulu dopadeni a zabiti v důsledku udání, dokonce snad vlastníka domu, ve kterém se oba skrývali. Není asi třeba litovat jejich smrti, když šlo o významné činitele bývalé diktatury. Problém může být v budoucnu s tím, že tak jak se rozvíjí neoblíbenost okupační správy, mohou se nakonec stát po své smrti neprávem idealizovanými hrdiny a symboly boje proti okupantům. To se ovšem ještě uvidí.

4. 8. 2003
POLEMIKA

Nezavděčíš se lidem všem, praví jedno moudré přísloví. A nezavděčil jsem se ani já svými fotoreportážemi s komentářem o free festivalu CzechTek. Ochránci vdov a sirotků se ozvali, bráníce starostku i sluch dědečků ve vesnici. Což o to, mají pravdu, ale pravda je taková kulatá, že zatoulat se může kamkoliv...

Tam někde jste je mohli potkat. Nepoznali byste je... Jsou totiž úplně normální, i když to tak nevypadá.
4. 8. 2003

Chcete jim nadávat? Chcete je chválit? Chcete vědět, proč mladí poslouchají hudbu, která pro některé není hudbou? Co láká 40000 lidí, že se sjedou na jedno místo a jsou tam ochotní "vegetovat" v prachu a nepřetržitém hluku týden nebo ještě déle? Chcete se něco dozvědět o free technu či DIY aktivitách? Máte možnost. Hlavní pořadatelé CzechTeku 03, známí pod přezdívkami "Docent" a "Zak" budou hosty v online rozhovoru Britských listů

PRÁVĚ TEĎ - OD 14:00

Otázky můžete klást a odpovědi číst ZDE

4. 8. 2003
POLEMIKA

Tento komentář autorovi vydal deník Právo 21. května 1996. Změnilo se za tu dobu něco?

"Co vlastně chcete? Lidi na ulici našim klukům sami říkali, že ty pankáče mají ztřískat, až se poserou." Tak tohle, prosím, řekl mluvčí Policie ČR Aleš Svoboda na otázky novinářů ke "cause" pražského rockového klubu Propast. Inu zdá se, že stále platí jedna z myšlenek spisovatele Karla Michala o tom, že leccos, ač mrzké, nabývá cti službou veřejnou.

4. 8. 2003

Podle PR agentury Donath-Burson-Marsteller hodnotí česká novinářská obec práci PR agentur "spíše kriticky". Novináři v průzkumu, který provedla DBM, uvedli, že více než polovina tiskových zpráv od PR agentur obsahuje superlativy, nepoužitelné citace a že neobsahuje žádné zpravodajsky hodnotné informace. Podle respondentů obsahuje pětina tiskových zpráv také nepravdivá sdělení.

Kompletní závěry z průzkumu, včetně profilu typického píšícího novináře, jsou k dispozici ZDE.

Internetového průzkumu se zúčastnilo 158 (21 %) ze 751 oslovených novinářů.

4. 8. 2003
"Na Letní filmové škole v Uherském Hradišti se mi líbí to, že na filmy, na které jinak nikdo moc nechodí, tam chodí skutečně davy," řekl mi jeden její občasný účastník. Na většině filmových představení bylo skutečně obrovské množství mladých lidí, většinou zřejmě studentů, a o ničem to neplatilo víc než o promítání nejnovějších českých filmů. Stihl jsem ke konci týdne dva, které skutečně stojí za zhlédnutí: jde o Lesní chodce Ivana Vojnára a o Nevěrné hry Michaely Pavlátové.
1. 8. 2003
Mohu přidat v pozdní noční hodině ze čtvrtka na pátek k existujícímu vydání Britských listů jen několik slov o tom, co mě v Uherském Hradišti zaujalo. Ve čtvrtek dopoledne v 11 hodin byl velmi dobrému filmu Andrzeje Wajdy Březový háj z roku 1970 mimo program neočekávaně předsazen zřejmě absolventský dokumentární film studenta FAMU (?) D. Čálka Jak je miluji, tak mne serou o pražském katolickém faráři Jiřím Reinsbergovi, který dlouhá léta působil v pražském kostele Matky Boží před Týnem na Staroměstském náměstí. Nalézám v něm v některých rysech podobnost s jiným českým dokumentárním filmem, promítáným také ve čtvrtek v Hradišti, totiž s filmem Tomáše Vorla Z města cesta. Co mají oba filmy společného?
31. 7. 2003
Měl jsem letos možnost přijet na každoroční Letní filmovou školu v Uherském Hradišti, desetidenní filmový festival, až včera, ve středu 30.7. 2003. Jako první jsem tu ve středu v podvečer shlédl absolventský film z FAMU od Theodory Remundové, jedné z dcer Ivy Janžurové. Předvedla se velmi dobrým, dvoudílným dokumentárním filmem Ničeho nelituji (ČR 2003, 83 min.). Remundová jím dokázala, že je velmi nadaná dokumentaristka, a mimo jiné i to (jak kdesi napsala spisovatelka Zdena Salivarová, a musím to ocitovat, i když to možná někomu bude znít diskriminačně) že "ženská" pronikne při analýze mezilidských vztahů a při tvorbě díla "o životě" často daleko jemněji mnohem dál, než to dokáže jakýkoliv režisér - chlap.
4. 8. 2003
...a jeho úspěchy v cestovním ruchu byly nepsaným synonymem úspěchu, superparádním výstavním exponátem našich politiků a alespoň nějakým hmatatelným důkazem ekonomické stability či naší slavné východoevropské české tygří dravosti :-)
4. 8. 2003
Jan Gregor
NEWTON ITkomentář k mediální analýze kauzy Kinský

Ve středu 25. června se v médiích poprvé objevila informace, že knížeti Františkovi Oldřichovi Kinskému má být na základě květnového rozsudku Okresního soudu v Ústí nad Orlicích vrácen majetek ve čtyřech obcích na Choceňsku. Nenápadná zpráva vyvolala rozsáhlou veřejnou debatu, do níž se zapojila celá česká politická scéna. Obnažila totiž několik citlivých bodů české veřejné sféry, jako je otázka Benešových dekretů nebo vzájemný vztah mezi exekutivou a legislativou.

4. 8. 2003
(období 1. 6. 2003 -- 14. 7. 2003)
NEWTON ITmediální analýza Newton I.T.

Ze sledovaných publicistických a zpravodajských pořadů televizních stanic se kauze nejvíce věnovala ČT1. Zpravodajství České televize bylo vyvážené, prosté jakýchkoli hodnotících soudů. Zajímavý je ale fakt, že kauze - až na jednu výjimku - nevěnovala žádný prostor ve svých publicistických pořadech... TV Nova naproti tomu referovala o kauze Kinský převážně negativně, na čemž mají velký podíl publicistické pořady.

4. 8. 2003
V Reflexu z 10. července se Ivan Brezina v souvislosti s Radou ČT znovu vrací ke Straně zelených. Petr Uhl patřil k organizátorům tmavozeleného "puče", kterým bylo odstraněno staré "demokratické vedení", píše. U kolegy Breziny si cením toho, že alespoň neobrací kabát a celé roky jede ve stylu "co zeleného jest, jest od ďábla".
4. 8. 2003

Monitor Jana Paula

V posledním Monitoru jsem se zmiňoval o strachu, který mají slušní lidé, protože nemají jistotu opory v zákonech a jejich vymahatelnosti.. Zákony by dle mého soudu měly být inteligentně konstruovány tak, aby v každém okamžiku nabízely občanu jak maximální míru svobody, tak i dostatek možností jeho pohnání k odpovědnosti v případě, že zákon poruší.
4. 8. 2003

Reaguji na článek doktora Plesníka ve vašich Britských listech, ve kterém napadá rodiče, kteří odmítají očkování. Nedostali jsme se na váš e-mail, kterým bychom mohli zaslat v příloze Výroční zprávu našeho sdružení. Chcete-li objektivně informovat své čtenáře, je možno si ji stahnout na int. stránkach sdružení Paracelsus.

4. 8. 2003
Z vašeho článku čiší představa, že učitelé jsou darmožrouti, kteří mohou být rádi, že je někdo vůbec zaměstná a ať se spokojí s prázdninami a neotravují reálné hodnoty plodící společnost. Ještě na závěr poznámka:Tak hloupý článek jsem již dlouho nečetl, gratuluji vám k němu,
napsal autorovi článku o učitelích Ladislavu Žákovi čtenář Jan Pacovský z Kladna.
4. 8. 2003
Zatímco národem se šíří legrácka na téma, že čeština bude obohacena o osmý pád zvaný latinsky špidliv, jehož otázka zní "kudy kam", protagonista tohoto vtípku ukazuje, že to rozhodně není jeho problém.
4. 8. 2003
Finanční reforma hýbe naší politickou scénou. ČSSD se rozhodla vytáhnout chudým z kapes i to málo, co zatím mají. Podle ODS patnáctiprocentní rovná daň rozpoutá v Česku neslýchanou konjukturu se sedmiprocentním růstem HDP. Růst HDP - bůh všech našich ekonomů a politiků.
24. 7. 2003
Valná hromada OSBL se uskuteční v úterý 5. 8. 2003 v 18:00 v suterénním salónku restaurace Hybernia, Hybernská 7a, Praha 1.
4. 8. 2003

Finanční příspěvek na provoz Britských listů vás nic nemusí stát - Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

V červenci 2003 obdrželo Občanské sdružení Britské listy od čtenářských sponzorů celkem 7260,00 Kč. Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary.

Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
4. 8. 2003 Disidenti jako tmavozelení pučisté? Pavel  Pečínka
4. 8. 2003 Jméno Václava Fischera... Martin  Gřeš
4. 8. 2003 CzechTek, rozhořčení měšťáci a spravedlnost pro všechny Štěpán  Kotrba
4. 8. 2003 Propastná hysterie davu Karel  Mašita
4. 8. 2003 Poučné detaily irácké války a okupace Petr  Kužvart
4. 8. 2003 Letní filmová škola: Lesní chodci a Nevěrné hry Jan  Čulík
1. 8. 2003 Francis Fukuyama - konec dějin a poslední člověk Stanislav  Heczko
1. 8. 2003 Letní filmová škola: natáčejí teď čeští dokumentaristé hlavně filmy "o samorostech"? Jan  Čulík
31. 7. 2003 Nos upravit lze, vyměnit mozek nikoliv Jan  Paul
31. 7. 2003 Konečná reakce k Rally Pačejov: Nezajímají nás věci veřejného zájmu Ondřej  Hausenblas

Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
4. 8. 2003 Letní filmová škola: Lesní chodci a Nevěrné hry Jan  Čulík
1. 8. 2003 Letní filmová škola: natáčejí teď čeští dokumentaristé hlavně filmy "o samorostech"? Jan  Čulík
31. 7. 2003 Letní filmová škola: Remundová velmi příjemně překvapila Jan  Čulík
25. 7. 2003 ČT "mediálním partnerem" Letní filmové školy v Uherském Hradišti   
5. 8. 2002 Naposledy z Uherského Hradiště: zamyšlení nad českými filmy Jan  Čulík
2. 8. 2002 Z Uherského Hradiště: Formanův Amadeus - stále je to výjimečné, vynikající dílo Jan  Čulík
1. 8. 2002 Uherské Hradiště: Liehmovy Ostře sledované filmy a diskuse kolem nich Jan  Čulík
31. 7. 2002 Organizace Letní filmové školy v Uherském Hradišti se stává chaotičtější Jan  Čulík
29. 7. 2002 Letní filmová škola: většinou vynikající filmy, trochu chaotická organizace Jan  Čulík

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
4. 8. 2003 CzechTek, rozhořčení měšťáci a spravedlnost pro všechny Štěpán  Kotrba
4. 8. 2003 "Bloodymindedness"? Jan  Čulík
4. 8. 2003 Propastná hysterie davu Karel  Mašita
4. 8. 2003 Pořadatelé CzechTeku v on-line rozhovoru Britských listů   
31. 7. 2003 CzechTek 03: One Tribe, One Vibe Jan "RaveBoy" Němec
31. 7. 2003 CzechTek 03: válka papírů a razítek, hysterická starostka, soudkyně v klidu Štěpán  Kotrba
25. 7. 2003 CzechTek 2003 je v Ledkově u Kopidlna na Jičínsku   
24. 7. 2003 V pátek začíná největší technoparty - CzechTek Štěpán  Kotrba
7. 7. 2003 My, gnostici kybernetického věku
aneb jak masmédia zplošťují kulturu, aniž to víme
Jaroslav  Peregrin
21. 8. 2002 Ohlédnutí: Tenhle CzechTek byl jiný než ty minulé. Proč?   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
11. 7. 2003 Jungmannovy Hudlice 230 let od narození slavného rodáka Jaroslava  Čajová
7. 7. 2003 Prague Spring - Kunderova Nesnesitelná lehkost bytí Petr  Fiala
27. 6. 2003 Wow, Viewegh! Petr  Fiala
18. 6. 2003 Dousková je červená knihovna Jiří  Škuba
17. 6. 2003 Maminka Irena  Dousková
17. 6. 2003 Mother Irena  Dousková
17. 6. 2003 Ještě jednou Irena Dousková Jan  Čulík
16. 6. 2003 O tom, jak život uplývá mezi prsty Jan  Čulík
16. 6. 2003 Doktor Kott přemítá Irena  Dousková
13. 6. 2003 Šlendrián v BL je snad horší než SARS Petr  Fiala

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
3. 8. 2003 Šéf britské rozvědky odchází po rozkolu kvůli Iráku   
30. 7. 2003 Spojené státy jsou nyní náboženství   
29. 7. 2003 Saddám Husajn "truchlí po svých synech"   
24. 7. 2003 Amnesty International obvinila americkou armádu, že v Iráku porušuje lidská práva   
24. 7. 2003 USA vydaly fotografie mrtvých synů Saddáma Husajna   
22. 7. 2003 Británie: kontroverze o Iráku vedly k poklesu popularity labouristů i Tonyho Blaira   
15. 7. 2003 Saddám Husajn se "skrývá u Bagdádu"   
14. 7. 2003 Co dál v Iráku a po Iráku? Petr  Kužvart
12. 7. 2003 Vinu za falešnou zprávu o irácké koupi uranu na sebe vzal šéf CIA   
11. 7. 2003 Bílý dům "lhal ohledně hrozby od Saddáma Husajna"   

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
4. 8. 2003 Andrew Gilligan: "Nikdy jsem svou verzi události nepozměnil"   
3. 8. 2003 Šéf britské rozvědky odchází po rozkolu kvůli Iráku   
31. 7. 2003 CIA varovala britskou vládu, aby neužívala tvrzení o 45 minutách   
30. 7. 2003 Konec novinářství v Čechách? Jan  Čulík
30. 7. 2003 Tony Blair se vyhnul otázkám ohledně Davida Kellyho   
29. 7. 2003 Britská vláda bere zpět hrozby proti BBC   
28. 7. 2003 Gavyn Davies: "Blairovo zastrašování zničí BBC"   
24. 7. 2003 BBC má nahrávku rozhovoru s dr. Davidem Kellym   
23. 7. 2003 Gilligan si nechal od Kellyho autorizovat, jaké jeho výroky smí použít   
23. 7. 2003 Blair: "Nedal jsem příkaz, aby bylo Kellyho jméno zveřejněno"   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
29. 7. 2003 Memento 18
O čem to svědčí?
Miloš  Dokulil
21. 7. 2003 Jak se státi pro některé novináře "renomovaným" "expertem" Štěpán  Kotrba
17. 7. 2003 Jak chci rozvíjet Českou televizi Jiří  Janeček
17. 7. 2003 Pro vedení ČT inspirace z Tolkiena Jiří  Janeček
16. 7. 2003 Stane se ČRo 6 stejně promarněnou šancí, jakou bylo "Rádio Svobodná Evropa"? Jan  Čulík
11. 7. 2003 Reportéři ČT a bezradnost nad jazykem Jan  Čulík
9. 7. 2003 Jiří Janeček zpřesňuje svůj životopis Jiří  Janeček
7. 7. 2003 O nevyjasněných místech v životopise Jiřího Janečka Jaroslav  Sever
3. 7. 2003 Dotaz do České televize Jan  Čulík
3. 7. 2003 Odpověď z ČT