Švýcarsko hlasovalo proti minaretům u mešit

29. 11. 2009

Švýcarsko je často líčeno jako neutrální a snášenlivá země, kde lidé mají právo dělat si, co chtějí, píše editor zpravodajství britské televize Channel Four News v pravidelném emailu informujícím o dnešních večerních televizních zprávách. Avšak dnes - pokud mají pravdu průzkumy provedené u východů z volebních místností - se Švýcarsko stalo první zemí v Evropě, které oficiálně rozhodlo referendem diskriminovat muslimy a zakázat stavbu minaretů.

V celém Švýcarsku jsou pouze čtyři minarety - zdá se ale, že Švýcaři je považují za hrozbu a chtějí zastavit rostoucí vliv islámu. Vláda se proti zákazu minaretů staví a různé veřejné osobnosti varovaly, že zákaz povede ke zvýšení napětí v zemi. Ve zpravodajství televize Channel Four vystoupí řada britských muslimů, kteří zastávají názor, že zákaz stavby minaretů je nesprávný, je deprimující a diskriminuje muslimy, ale není tak provokativní jako dánské karikatury proroka Mohammeda.

Zákaz stavby minaretů schválilo 57 procent voličů ve 22 z 26 kantonů. Referendum navrhla nacionalistická Švýcarská lidová strana, nejsilnější strana v parlamentě. Vláda byla proti zákazu a varovala, že poškodí obraz Švýcarska ve světě.

"Vyvolá to podstatné problémy, protože během předvolební kampaně před referendem za posledních čtrnáct dní se staly terčem útoků různé mešity, což se předtím po dobu 40 let ve Švýcarsku nikdy nedělo," uvedl Tamir Hadjipolu z curyšské Asociace muslimských organizací.

Ze 7,5 milionů Švýcarů žije v zemi asi 6 procent muslimů. Mnoho z nich jsou uprchlíci z jugoslávských válek v devadesátých letech. Méně než 13 procent muslimů ve Švýcarsku praktikuje své náboženství a švýcarské mešity nevyvolávají do prostoru výzvy k modlitbě.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 27.11. 2009