Rusko tvrdí, že železniční neštěstí bylo činem teroristů

29. 11. 2009

Rusko se stalo obětí nejvážnějšího teroristického útoku za mnoho let. Vyšetřovatelé potvrdili, že páteční velké železniční neštěstí způsobila silná po domácku vyrobená bomba. Při neštěstí zahynulo 26 osob, včetně několika ruských vládních činitelů. Bomba podle ruských činitelů obsahovala ekvivalent 7 kg TNT. Vyšetřovatelé prý našli "části výbušného zařízení".

18 osob je stále ještě nezvěstných. Téměř 100 lidí, zraněných při nehodě, je ošetřováno v nemocnicích. Ruský prezident Dmitrij Medveděv apeloval v televizi, aby obyvatelstvo zachovalo klid. "Nepotřebujeme chaos, protože situace je už tak napjatá," uvedl. Vládnou obavy, že neštěstí by mohlo být počátkem nové teroristické kampaně čečenských extremistů.

V luxusním Něvském expresu cestovalo 682 osob a 29 členů posádky. Vlak jel z Moskvy do Petrohradu. Vykolejil v pátek v 21.34 u vesnice Uglovka, 400 km severozápadně od Moskvy.

Ve 21.30 uslyšeli cestující ránu a vlak pak zuřivě brzdil. Cestující si půl hodiny neuvědeomili, že poslední tři vagóny vlaku se utrhly a vykolejily. První vagón byl asi 2 kilometry od vlaku. Druhý se úplně převrátil. Třetí vykolejil, ale zůstal stát.

V sobotu vyšetřovatelé konstatovali, že nalezli asi metrový kráter pod kolejemi, kde bomba vybuchla. Avšak tisková kancelář Reuter uvedla, že její reportéři na scéně kráter nemohli najít. Předtím ruské tiskové kanceláře citovaly činitele ruské dopravy, že příčinou nehody byl elektrický zkrat. V Rusku dochází často k nehodám, způsobeným nekvalitní sovětskou infrastrukturou.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 27.11. 2009