Krize v Dubaji oslabila finanční trhy

27. 11. 2009

Evropské akcie byly postiženy obavami ohledně finančního zdraví Dubaje na Blízkém východě,jednoho z arabských emirátů, luxusního hřiště pro multimilionáře. Tamější vládní firma Dubai World totiž požádala o prodloužení lhůty pro splácení svých dluhů.

Britský ekonomický index 100 nejvýznamnějších firem poklesl o 3,2 procenta, což je největší pád od letošního března, poté, co firma Dubai World požádala věřitele, aby jí dovolili odložit splátky až do května 2010.

Zvlášť silně byly postiženy banky obavami, že Dubaj nedokáže splatit své dluhy. Akcie britské banky Barclays poklesly o 8 procent, akcie Royal Bank of Scotland o 7,8 procent.

Francouzské a německé akcie také oslabily. Francouzský index CAC poklesl o 3,2 procent, německý Dax o 3,4 procenta.

Dubajský vládní činitel šejk Ahmed bin Saeed al-Maktoum, předseda nejvyššího vládního dubajského finančního výboru, uvedl, že chápe znepokojení na trzích a že je zapotřebí "rozhodné akce" na vyřešení zadluženosti podniku Dubai World.

Cena ropy poklesla o skoro 2 dolary za barel a spekulanti se začali vyhýbat investicím na vznikajících trzích.

"Krize v Dubai zvýšila spekulace o tom, kolik ještě kostlivců zůstává ve skříni," řekl Richard McGuire, stratég u Royal Bank of Canada v Londýně.

Jaroslav Polák k tomu dodává: A česká média opět spí spánkem "spravedlivých" - cítím, že tohle bude problém: ty fantasmagorické projekty typu 900 m vysoký Burdž-Al Dubaj, umělé ostrovy, realitní monstrprojekty a klesající zásoby ropy v kombinavci s nestabilitou v regionu a koncem imperiální éry USA.

Zdroj: ZDE ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 27.11. 2009