Ať žije generální stávka!

27. 11. 2009 / František Řezáč

Dnes, 27.listopadu, si připomeneme výročí generální stávky z pondělí 27.11.1989. Tato událost měla pro nás, kteří jsme se v Plzni účastnili aktivně na organizování akcí po 17.11.1989, velký význam. Za svou osobu mohu říct, že teprve po příchodu průvodu stávkujících Škodováků na Náměstí Republiky jsem si oddechl a zbavil se strachu z represe, která, jak je dnes zřejmé, hrozila stále od zastánců tvrdé linie režimu KSČ.

Na ten pocit já a ani další plzeňští aktivisté protirežimních akcí nikdy nezapomeneme. Připomněli jsme si to poslední úterý při besedě k filmu o listopadových událostech v Plzni, který pro letošní výročí připravil pan Miroslav Anton. Podkladem filmu, který má prý také uvést ČT, je jeho kniha Listopad 1989 v Plzni, vyšlá v nakladatelství NAVA v Plzni v roce 1999:

"...Naprostá většina účastníků listopadových událostí v Plzni se shodla na tom, že generální stávka byla definitivním zlomem. Masovou účastí dělníků ze Škodovky (ale i dalších podniků) na náměstí ztratili komunisté argument, kterého se tak dlouho houževnatě drželi - protestní akce jsou organizovány nepřáteli socialismu a studenti a někteří pracující jsou jimi manipulováni. Není důležité, že tomu řada z nich stejně nevěřila. Generální stávka znamenala pro plzeňské komunisty jedno: Museli začít s opozicí jednat. Nedělali jsme si však iluze o tom, že by přestali vývoj brzdit. Šlo jen o změnu taktiky. A nevyzpatetelná StB se samozřejmě taky nepropadla do země..."

Tolik citát z knihy Miroslava Antona. Až (možná) uvidíte jeho film v televizi, poznáte z výpovědí pamětníků tehdejších událostí, na jak tenkém ledě se pohybovala skupinka organizátorů stávky v ohrazeném a střeženém prostoru plzeňské Škodovky, kde tehdy pracovalo přibližně dvacet tisíc lidí. Je důležité to, kdo, jak a kdy se ke stávce připojil? Důležité bylo, že se přidal a brány závodu se otevřely průvodu, který Plzeň zažila naposled v roce 1953.

Ani proorganizovaná struktura KSČ s ozbrojenou složkou Lidových milicí, ani zmatené funkcionářské dušičky ROH se neodvážily bránit režim, na jehož věčnost přísahaly. Ze dne na den a z hodiny na hodinu se ukázalo, jak na tom doopravdy jsou. To bychom si měli v den výročí generální stávky připomenout a důkladně zapamatovat...

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 27.11. 2009