Většina lidí by kouření v restauracích zakázala

28. 11. 2009

Pro úplný zákaz kouření se v průzkumu mediků pátého ročníku první lékařské fakulty Univerzity Karlovy v rámci stáže z hygieny a epidemiologie vyslovila nadpoloviční většina respondentů. Průzkum, který zveřejnil server iDnes, sledoval i vliv pasivního kouření. Ukázalo se, že většina personálu kuřáckých restaurací vydechuje vzduch s vysokou hladinou oxidu uhelnatého. Jejich organismus má nedostatek kyslíku a je přidušený.

V zemích, kde se zakáže kouření v restauracích, okamžitě klesá počet akutních srdečních infarktů.

K poškození cév úplně stačí zakouřená restaurace. Po hodině pobytu v ní lze nejenom naměřit vyšší hodnoty oxidu uhelnatého ve výdechu, ale prokazatelné jsou i změny na výstelce tepen a další vlivy.

Zdroj: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 27.11. 2009