Obama Rusům: Nezasahujte v sousedních zemích

8. 7. 2009

Vzhledem k tomu, že je dnes všechno provázané, každý světový pořádek, který se bude snažit vyvyšovat jeden národ či skupinu lidí nad druhé, nutně selže, řekl Obama.

Obama potvrdil, že Spojené státy postaví systém protiraketové obrany ve střední Evropě pouze tehdy, pokud bude existovat íránská jaderná "hrozba". Zdůraznil, že ani Spojené státy, ani Rusko by neměly prospéch z jaderných závodů ve zbrojení ve východní Asii či na Blízkém východě.

Americký prezident Barack Obama včera předložil v Moskvě svou vizi nového světa po ukončení studené války a naléhal na Rusko, aby nezasahovalo v sousedních zemích a aby opustilo "staré myšlení".

Obama také požadoval, aby Rusko přestalo pohlížet na USA jako na nepřítele. Představa, že Rusko a Spojené státy jsou věční nepřátelé, je názor "z dvacátého století", který má kořeny v minulosti, zdůraznil.

Dodal: "Jak jsem řekl v Káhiře, vzhledem k tomu, že je dnes všechno provázané, každý světový pořádek, který se bude snažit vyvyšovat jeden národ či skupinu lidí nad druhé, nutně selže.

Obama přednesl tvrdou, i když nepřímou kritiku zahraniční politiky Kremlu. Odmítl názor, že Rusko má "výsadní zájmy" v postsovětských zemích. Podle jeho názoru doktrína sfér vlivu z 19. století a "soupeřící bloky velmocí" už přestaly existovat.

V roce 2009 neprojevuje velmoc sílu tím, že dominuje jiným zemím, anebo jiné země démonizuje, řekl Obama. Dny, kdy mohly impéria zacházet se suverénními státy jako s figurkami na šachovnici, už skončily," řekl Obama v přednášce před absolventy moskevské Nové hospodářské školy. Proto jsem požadoval, aby došlo ve vztazích mezi Spojenými státy a Ruskem k novému začátku."

"Amerika si přeje silné, mírové a prosperující Rusko," řekl Obama.

Obama přiznal, že Spojené státy musejí hrát aktivní roli, má-li mezi Amerikou a Ruskem dojít k novému začátku. Obama ale naznačil, že Washington nebude tolerovat další ruskou invazi do Gruzie. Hrozí nebezpečí, že by v létě mohlo dojít na Kavkaze k novému konfliktu.

V pondělí Obama zdůraznil, že Gruzie je suverénní země. V úterý v Moskvě Obama hájil "státní suverenitu" a charakterizoval ji jako "základní kámen mezinárodního pořádku".

Dodal také, že Gruzie a Ukrajina mají právo si zvolit vlastní zahraniční politiku i své vedoucí představitele a mohou vstoupit do NATO, pokud to budou chtít. Rusko si přeje, aby Bílý dům vyloučíl budoucí členství Gruzie a Ukrajiny v NATO. Obama na to reagoval zdůrazněním, že NATO chce s Ruskem spolupracovat a nevyhledává s ním konfrontaci.

Před přednáškou se Obama setkal s Vladimírem Putinem a hovořil s ním déle, než bylo plánováno - dvě a půl hodiny. Schůzku, která byla jejich první, označil za "vynikající".

Během svého projevu však Obama ostře kritizoval "putinismus". Aniž by se zmínil o Rusku jménem, zdůraznil, že Spojené státy prosazují "univerzální hodnoty". Těmi jsou právo a zákonnost, rovné uplatňování spravedlnosti a svobodné volby, jichž se volně může účastnit opozice - všechno to jsou principy, které v Putinové vertikálně řízeném autoritativním státě chybějí.

Obama také zdůraznil význam "nezávislých médií při odhalování korupce na všech úrovních podnikání i vlády". Ruská státem ovládaná televize se Obamovou návštěvou v Rusku buď vůbec nezabývala, anebo až v méně významných částech zpravodajských bulletinů.

Obama také potvrdil, že Spojené státy postaví systém protiraketové obrany ve střední Evropě pouze tehdy, pokud bude existovat íránská jaderná "hrozba". Zdůraznil, že ani Spojené státy, ani Rusko by neměly prospéch z jaderných závodů ve zbrojení ve východní Asii či na Blízkém východě.

"Za krátké období od ukončení studené války jsme už byli svědky toho, že jaderné zkoušky provedly Indie, Pákistán a Severní Korea. Pokud nedojde k podstatným změnám, může někdo z nás skutečně věřit, že další dvě desetiletí nepřinesou další rozšíření jaderných zbraní?" zeptal se a dodal: "Proto chce Amerika zastavit šíření jaderných zbraní a usiluje o svět bez jaderných zbraní.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 8.7. 2009