Pentagon zřejmě hodlá podpořit protiamerické paranoiky po celém světě

15. 12. 2005 / Karel Dolejší

Tři sta milionů dolarů na tajnou pětiletou propagaci proamerických postojů

Existuje spousta lidí, kteří se kvůli nedostatku vzdělání, nedostatku času na hlubší zkoumání globální situace či prostě jen z přirozené náchylnosti přiklánějí na stranu různých teorií spiknutí. Nejedná se zdaleka jen o výsledek činnosti některých islámsky orientovaných médií, ale i o plody propagandy autoritativních režimů v postsovětském prostoru - a také o pomalou, ale o to důkladnější  otravu některými quasiteoretickými pamflety, jako například Duginovou Konspirologií (kompletní text rusky ZDE) hojně čtenou i v Jugoslávii (srbský překlad vyšel v roce 2001). Kromě toho je nutno říci, že činnost CIA a Pentagonu v posledních letech podpořila vyznavače konspiračních teorií nejméně stejně silně jako intenzivní aktivita nepřátel Spojených států.

K tomu: "Los Angeles Times: Americká armáda platí irácký tisk, aby pro ni publikoval propagandu" ZDE

List USA Today přinesl 14. prosince článek Matta Kelleyho informující o novém počinu Velitelství speciálních operací, zaměřeném na skryté šíření proamerických postojů ve světě v příštích pěti letech. Propagandistickými aktivitami, které mají zahrnovat i umisťování proamerických zpráv do médií v různých zemích, včetně spojenců USA, byly pověřeny firmy  SYColeman a Lincoln Group z Washingtonu a Science Applications International Corp., sídlící v San Diegu. Dotyčné společnosti se odmítly ke kontraktu jakkoliv vyjádřit.

Zato se velmi rozhodně vyjádřila řada žurnalistů, kteří upozorňují na logický důsledek publikace informací o této propagandistické operaci. Každé veřejné vyjádření stanoviska, které může být chápáno jako proamerické, bude teď totiž automaticky vystaveno podezření, že je výsledkem probíhající propagandistické operace.  Pentagon tedy svou "geniální" operací, kterou se mu ještě ke všemu nepodařilo utajit, vrazil všem potenciálním zastáncům nůž do zad. S jistou nadsázkou lze dokonce tvrdit, že Bushova administrativa vynaložila 300 miliónů dolarů na reklamu Konspirologie Alexandra Dugina.

Co už k tomu dodat. Kdysi se říkávalo, že koho chce Bůh zničit, toho nejprve připraví o rozum.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 16.12. 2005