Bush "nechal odposlouchávat americké občany"

16. 12. 2005

Obvinění, že prezident George Bush schválil, aby americké bezpečnostní úřady odposlouchávaly občany žijící v Spojených státech, vyvolaly bouři protestů, informuje mj. společnost BBC.

Americký deník New York Times napsal, že americký státní Úřad pro státní bezpečnost (National Security Agency) dostal od vlády svolení, aby odposlouchával stovky amerických občanů bez soudních příkazů.

NSA normálně nesmí odposlouchávat americké občany žijící na území USA.

List New York Times uvedl, že Bush podepsal po útocích z 11. září prezidentský příkaz, který dovolil tomuto úřadu odposlouchávat mezinárodní telefonní rozhovory a emaily stovek lidí bez předchozího souhlasu soudu.

Kritikové poukazují na to, že toto odposlouchávání možná porušilo ústavní hranice, omezující právo státu sledovat občany.

Americké právo normálně vyžaduje, aby tajný soud poskytl svolení, než začnou výzvědné agentury sledovat občany na americké půdě.

Američtí činitelé odmítil popřít či potvrdit údaje, obsažené ve zprávě listu New York Times, avšak veřejně energicky obhajovali protiteroristické operace. Poukázali na to, že to zabránilo několika útokům - včetně jednoho útoku na Británii.

Oponenti Bushovy vlády poukazují na to, že údajné odposlouchávání stovek občanů přiomíná široké zneužívání moci bezpečnostními službami během vietnamské války, kdy byli protiváleční aktivisté protizákonně sledováni.

V pátek odmítl americký Senát znovu potvrdit ustanovení Vlasteneckého zákona a rozšířit tak odposlouchávací práva vlády.

Vzniklá kontroverze je známkou vzrůstajícího znepokojení týkajícího se porušování občanských práv jménem bezpečnosti, konstatují internetové stránky BBC. Bílý dům s potížemi nyní dokáže přesvědčovat i své republikánské stoupence, že jsou akce v rámci "boje proti terorismu" vždy ospravedlnitelné.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 16.12. 2005