Britští konzervativci jsou v koncích

15. 12. 2005

Levicová elita se snaží podporovat Davida Camerona, nového šéfa britské Konzervativní strany, jenže ani labouristé, ani konzervativci už vůbec nenaslouchají veřejnému mínění, napsal v deníku Guardian Peter Hitchens, známý komentátor pravicového nedělníku Mail on Sunday.

Konzervativní strana Davida Camerona nemá žádné nápady a organizačně je prohnilá. Smrt každoročně jemně odstraňuje z volebních seznamů mnoho tisíc konzervativních voličů a noví skoro vůbec nevznikají. Mladých konzervativců je málo a jsou výstředníky. V Británii nyní už existuje jen 450 místních organizací Konzervativní strany a téměř polovina z nich má méně než 100 členů.

Kdyby byl mladý David Cameron skutečně tak chytrý, jak se to o něm tvrdí, býval by se stal liberálním demokratem nebo labouristou, a tak se mohl stát ministrem, než mu bude padesát.

Je pozoruhodné, jak se levicová elita snaží veřejnost přesvědčit, že s příchodem Davida Camerona se Konzervativní strana znovu stala realistickou opozicí. Pročpak BBC a Guardian Camerona nyní tak podporují a najednou zacházejí s konzervativní opozicí s takovým respektem?

Hlavním důvodem je, že Cameron opustil poslední významnější rozdíly mezi svou stranou a zavedenou britskou levicí a udělal to, co Labouristická strana otevřeně požaduje od doby, kdy Tony Blair řekl v roce 2001: "Žádáme při těchto volbách britský lid, aby potvrdil, že veřejné služby jsou pro Británii prioritou, aby jednoznačně dal najevo, že už žádná politická strana se nikdy nebude pokoušet rušit v Británii školy, nemocnice a veřejné služby. Nikdy se už nevrátíme k agendě z osmdesátých let."

Jiným důvodem je, že se Labouristická strana a její přátelé v médiích silně obávají, že by se Konzervativní strana mohla úplně rozložit, což se téměř zcela stalo, když byl nedávno jejím šéfem Ian Duncan Smith. Blairova poslední zbraň ve věci disciplíny proti labouristickým rebelům v parlamentě je hrozba, že pokud se vzbouří, umožní tím návrat thatcheristického teroru. Je to strašná věc, jak zjistili konzervativci na Západě ve dnech Michaila Gorbačova, přijít o svého nepřítele.

Labouristé i konzervativci už jsou jako dvojice mrtvol, které se navzájem podpírají. Už nepředstavují skutečné rozdělení britské společnosti. Proto dokáže Labouristická strana získat podporu jen 22 procent voličů a Konzervativní strana jen 20 procent. Je překvapující si uvědomit, že ani jedna z obou hlavních britských politických stran se nepostavila proti válce v Iráku, že ani jedna strana neprotestuje proti zavádění občanských partnerství, decentralizaci vlády či severoirskému mírovému procesu, ani jedna strana neusiluje o odchod Británie z Evropské unie, o návrat k selektivnímu vzdělání či o znovuzavedení trestu smrti.

Nikdo vůbec už nediskutuje o nejdůležitějších politických otázkách, nikdo je nezkoumá. Poslanci v parlamentě se dohadují o pitomosti. Kdyby nebylo nátlaku a zesměšňování od konzervativních novinářů, Konzervativní strana by dokonce podpořila vládní návrh zavést v Británii občanské průkazy i doprovodná represivní opatření, zavádění jménem tzv. "války proti terorismu".

Kompletní článek v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 16.12. 2005