Reklama, korupce, prodejní novináři a PR agentury v České republice

15. 12. 2005

Zcela upřímně píši, že na diskusi o etice médií se teď necítím. Musel bych totiž "udat" řadu novinářů, kteří dodnes chodí na akce mého zaměstnavatele a píší o jeho klientech, a tím bych tu agenturu de facto pohřbil.

Pane Čulíku, kdyby se jakákoliv P.R. agentura v České republice distancovala od všech zkorumpovaných novinářů, může rovnou zavřít krám. Ze všech médií působících v ČR, která znám, jsem nikdy nezažil ani náznak korupčního chování jen v případě BBC a Respektu (nepočítám rozhlas a televize, s nimi jsem přicházel do styku málokdy). To ale neznamená, že na takové chování musí agentura přistoupit.

Pokud stát na boj proti korupci pomocí agentů provokatérů, kteří by zaznamenávali konkrétní případy korupce, nevyčlení podstatné finanční prostředky, nic se v českém prostředí nezmění. Vyplývá to ze svědectví pracovníka jedné velké české PR agentury, které publikujeme, z dobrých důvodů bez uvedení totožnosti autora. Totožnost autora je redakci Britských listů známa. (Pozn. red.) Autor pokračuje:

Jediné, o co jsem se snažil, je tohle nepodporovat, tj. neměnit "redakční" články za inzerci a nedávat novinářům drahé dárky, natož peníze. V tomhle mám svědomí čisté a můžu klidně prohlásit, že i v ČR se public relations dá dělat eticky - nebyli jsme koneckonců zdaleka jedinou agenturou, která to tak dělala. Je to jen trochu méně efektivní a náročnější.

Kdybych ovšem zveřejnil, kdo po mě kdy co chtěl, jak mnohé redakce přistupovaly k inzerentům a jak k neinzerentům, kteří novináři si bez mrknutí oka chtěli ponechat "testovací" vzorky přístrojů v hodnotě mnoha tisíc korun...

Kdybych to udělal bez důkazů, které nemám, prohraji dvacet soudů kvůli nactiutrhačství, budu třicet let platit odškodné a na žádnou tiskovku mé firmy by už z pomsty nikdy nepřišla ani noha.

Smutné? Jistě. Když mi někdo dá 300 tisíc na úplatky a skrytou kameru, tak začnu pracovat na důkazech. Do té doby mi nezbývá než mlčet.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 16.12. 2005