Původně byli lidé černí:

Vědci nalezli změnu v DNA, v jejímž důsledku vznikli běloši

16. 12. 2005

Vědci konstatovali tento týden, že objevili drobnou genetickou mutaci, která v podstatě vysvětluje, jak se stalo, že se u lidí před desetitisíci lety poprvé objevila bílá kůže.

Z práce vědců vyplývá, že k této minimální genetické mutaci došlo náhodou u jediného člověka poté, co lidé poprvé opustili Afriku, kde měli všichni hnědou kůži. Potomstvo tohoto člověka silně prosperovalo a všeobecně se rozšířilo po Evropě.

Jde o skutečně minimální změnu: je to změna jediného písmene v kódu DNA. Lidský genom - kompletní instrukce, jak vytvořit lidského člověka - obsahuje 3,1 miliard písmen.

Otázkou je, proč se tato genetická mutace tak rychle ujala. Někteří vědci argumentují, že lidé se světlejší kůží měli lepší možnost přežít v důsledku toho, že měli v kostech vyšší hladinu vitamínu D; jiní argumentují, že dosud nezvyklí běloši byli v jinak černošské populaci atraktivní, a tak měli větší množství sexuálních partnerů, což vedlo k rozšíření bílé rasy.

Genetika za posledních deset let zjistila, že že rozdíly v genetickém kódu jsou naprosto minimální, ve srovnání s genetickou rozrůzněností, jaká existuje v každé jednotlivé rasové skupině.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 16.12. 2005