Británie:

Kuřáci přišli o svá zákonná práva

17. 12. 2005

Kuřáci jsou z právního hlediska odpovědní za své vlastní nemoci a za svou předčasnou smrt, protože tím, že nepřestali kouřit, se dopustili hrubé nedbalosti v péči o své zdraví. Rozhodl o tom v pátek britský Nejvyšší soud.

V rámci tohoto významného, precedenčního rozsudku konstatoval soudce Nejvyššího soudu, že kuřáci, kteří nepřestali kouřit, jsou vinni ohrožováním vlastního zdraví. Od roku 1971 jsou totiž k dispozici jasné důkazy, že kouření je životu nebezpečné.

Právní odborníci varovali, že toto soudní rozhodnuti zřejmě také postihne odškodné za špatný zdravotní stav u jiných lidí, jako jsou alkoholici či obézní osoby.

V Anglii byla tento týden publikována nová studie, z níž vyplývá, že poprvé v historii kouří v této zemi více žen než mužů. V Anglii v současnosti kouří 22 procent mužů a 23 procent žen.

Celkový počet kuřáků u obou pohlaví v Británii stále klesá, ale počet mužů, kteří přestávají kouřit, je v porovnání s počtem žen dvojnásobný.

Soudce Stanley Burnton označil kouření za hrubou nedbalost, když rozhodoval o odškodném pro vdovu po oběti, která zemřela na rakovinu, způsobenou asbestem. Soudce rozhodl, že vdova po mrtvém muži, Reginaldu Badgerovi, má právo na odškodné od britského ministerstva obrany, avšak snížil ho o dvacet procent. Soudce argumentoval, že vzhledem k tomu, že byl Badger silný kuřák, je vinen vlastní nedbalostí, která přispěla k vzniku jeho nemoci.

Soudce Burton konstatoval, že nikdo nemůže obviňovat Reginalda Badgera, který zemřel ve věku 63 let, že začal kouřit v roce 1955, kdy nebylo široce známo, že je kouření životu nebezpečné. Avšak od roku 1971 jsou na balíčcích cigaret oficiální varování. Z toho mohl usoudit, že je kouření nebezpečné, a měl dávno přestat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 16.12. 2005