3. 10. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
2. 10. 2005

Václav Klaus a jeho boj proti intelektuálům

Tohle je reportáž ze zajímavého zápasu, který se odehrál nedávno mezi českým panem prezidentem a světovým sdružením elitářů a intelektuálů. Neintelektuál prof. ing. V.K., CSc., se rozhodl, že s tou bandou příživníků z akademií a univerzit celého světa jednou provždy zatočí. Vytáhl do boje sám proti všem, vyzbrojen jen silou svého přesvědčení, spisy mistra Hayeka a ostrým perem. Prozradím předem, že Klaus utrpěl drtivou porážku 0 : 7 a všechny góly byly vlastní.

Prezident konečně zveřejnil českou verzi měsíc starýho projevu v Rejkjaviku. Donedávna visel na jeho webu ten článek jen anglicky. Nic proti tomu, jen ať se fandové a fanynky učí jazyky. Jen bych prosil trošku víc ohledu k té početné skupině národně uvědomělých příznivců, kteří odmítají luštit klikyháky v cizozemštině z ideologickejch důvodů.

O tom že projev obsahuje i tuze zajímavý výčet nepřátel, z kterého vyplývá - když se to veme kolem a kolem - že největším nepřítelem lidstva je lidstvo samo (samozřemě s čestnou výjimkou pana profesora) jsem už psal jinde. . Dneska bych se chtěl věnovat další části toho nerovného zápasu

Prezident sepsal seznam sedmi dědičných hříchů intelektuálů všech dob a podob. To je jistě chvályhodná snaha. Jen se nejspíš zapomněl při tom sepisování podívat do zrcadla. Pokaždé když se pan Klaus napřáhl k ráně na bránu protivníka, vstřelil si vlastní gól. Na každou jeho invektivu se dá s úspěchem použít finta kterou známe všichni dobře už od dětství: "Kdo to říká, ten to je, tomu se to rýmuje". Případně klasická věta Karla Poláčka - "Kdo o mě říká, že sem ženich, je sám ženich ze všech ženichů ten největší". Posuďte sami. Tady je seznam intelektuálských provinění doplněný o životopisná data a autentické výroky pana Klause.

1. ...(intelektuálové jsou) "professional second-hand dealers in ideas”“, kteří jsou hrdí především na to, že nemají „žádné speciální znalosti“, kteří nejsou ochotni převzít „přímou odpovědnost za praktické záležitosti“

Speciální znalosti: ekonomie se stala jeho oborem na celý život (oficiální životopis)

Přímá zodpovědnost: 

Já si už nic nepamatuji a nic o té věci nevím, jenom to, že mi o ní v žádném případě nikdy neřekl pan Zieleniec, prohlásil předseda českého sněmu a předseda ODS Václav Klaus před soudem, kde jako svědek vypovídal o úplatcích, daňových únicích a jiných problémech financování své strany; bývalý místopředseda ODS Josef Zieleniec předtím vypověděl, že Klause informoval o svém podezření, že stranickou pokladnu plní špinavé peníze. (zdroj Respekt 2.5. 2000)

2. …kteří dokonce ani nemusí být „příliš inteligentní“ na to, aby vykonávali své „poslání“

Přehnaná inteligence: S inteligenci je to jako s "uměleckým dojmem" nebo s oblíbeností. Je to věc vkusu a do značné míry subjektivní záležitost. Je otázka jestli "příliš inteligentní" člověk by byl schopen opakovaně podepisovat knihy v kterých tvrdí například následující:

“Kniha je lidské dílo které má nějakou hodnotu a proto ma tržní cenu podle které se lidé orientují, často i rozhodují, jestli si tu knihu koupí. To je nesporný fakt. Jestliže i tuto banalitu, tuto trivialitu, někdo nechce přijmout, musí počítat s tím že s ním budu zásadně polemizovat. Tak bych charakterizoval spor o kulturu.”

3. …intelektuálové spokojují se „zprostředkováním šíření myšlenek“ originálních myslitelů obyčejným lidem, které nepovažují za sobě rovné.

Šíření originálních myšlenek:

Václav Klaus publikoval od roku 1965 práce zaměřené na problematiku makroekonomie, ekonomické rovnováhy, monetární politiky, inflace, komparace ekonomických systémů a dějin ekonomických teorií. (oficiální životopis).

K tomu je třeba dodat, že na webu V.K. je k dnešnímu dni seznam celkem 35 knih rozhovorů, úvah a rozličných statí pana prezidenta. Jestli se v nich pan Klaus projevuje spíš jako originální myslitel nebo jako "zprostředkovatel myšlenek originálních myslitelů" to je opět věc subjektivního hodnocení. Každopádně si dovolím tvrdit, že ani jedna z těch knih se nestala  ve vědeckých kruzích bestsellerem.

Obyčejní lidé a rovnost: Obhajobou obyčejných lidí proti elitářům se pan Klaus zabývá celkem často. Skoro stejně často - a možná že i častěji - pokládá za důležité zdůraznit jak on sám je neobyčejný. Nemůžu se ubránit dojmu, že ani on často nepovažuje obyčejné smrtelníky za sobě rovné. Pár příkladů:

Žádný z politických novinářů, od dnešních elévů až po slovutné šéfredaktory, nezapomíná na významný mezník své profesionální kariéry - první setkání s Václavem Klausem tváří v tvář. Scénáře těchto příběhů se v mnohém podobají: pečlivě připravená otázka, snad i nanečisto přeříkaná, přeskakující hlas, údiv dotázaného, první reakce “A vy jste kdo?”, rozbor nedostatků v položené otázce, obecné poučení o nevhodnosti hloupých otázek (případně doplněné výzvou “Styďte se!”) - Miroslav Korecký v publikaci "Václavu Klausovi".

Nedávno jsem byl ve Washingtonu, kde jsem se při soukromých rozhovorech setkal se třemi z klíčových hráčů světové ekonomiky. Byl to šéf americké centrální banky Alan Greenspan, šéf Mezinárodního měnového fondu Horst Köhler a prezident Světové banky James Wolfensohn. Mohu každého ubezpečit, že se znám se všemi na úrovni křestních jmen.

Jedu lyžovat a stoupnu si do fronty u vleku, co bych dělal také jiného. Na té kotvě pak jedu s člověkem, který to vůbec netuší a začneme si povídat. Ten je z toho často vyplašen a překvapen. Já to skutečně nedělám jako divadélko, jdu prostě lyžovat.

4.  Dávají přednost idejím, které jim zajišťují zaměstnání a výdělek a které zvyšují jejich moc a prestiž.

Zaměstnání, výdělek, moc a prestiž

1963 - ukončil studia na VŠE
1963-1970 - Československá akademie věd - vědecký pracovník Ekonomického ústavu
1970-1987 - Československá státní banka - úředník a "neoficiální poradce" prezidenta banky
1987-1990 - Prognostický ústav ČSAV
1990-1991 - Předseda Občanského fóra
1992-2002 - Předseda ODS, doživotně - čestný předseda ODS
1989-1992 - ministr financí ČSFR
1992-1997 - předseda vlády ČR
1998-2002 - předseda poslanecké sněmovny ČR
od r. 2002 - prezident ČR

5. Hledají ideje, které posilují roli státu, protože stát je obvykle jejich hlavním zaměstnavatelem, sponzorem nebo donátorem. Podle Hayeka navíc „roste síla idejí úměrně jejich obecnosti, abstraktnosti a vágnosti“.

Stát jako zaměstnavatel, sponzor a donátor.

Viz.předchozí

Obecné, abstraktní a vágní ideje:

Pan Klaus je autorem mnoha myšlenek, které se nedaří uchopit a uspokojivě objasnit ani nejhorlivějším z jeho vykladačů.

Mám na mysli různé projevy NGOismu (NGO = anglická zkratka pro nevládní organizace - pozn. red.), politické korektnosti, umělého multikulturalismu, radikálního humanrightismu, agresivního ekologismu atd.…

O tom kdo přesně je NGOista, humanrightista, ekologista a umělý multikulturalista mlčí většinou i pan Klaus. A když se někdy vyjímečně snaží tyto pojmy vysvětlit, zvrtne se jeho snaha jen do přidávání nových ismů:

Proto hlásám nutnost dialogu a otevřené výměny názorů, ale obávám se všeobjímajícího tolerantismu, který v sobě skrývá mnohé totalitní prvky.

6. …intelektuálové zajímají převážně o abstraktní, ne přímo aplikovatelné ideje.

Abstraktní, ne přímo aplikovatelné ideje:

Viz předchozí

7. Nebyli „hodnoceni“ (nebo oceňováni) neviditelnou rukou trhu, nýbrž velmi viditelnou rukou vládců tehdejší společnosti.

Oceňování viditelnou rukou vládců:

Viz životopis V.K.

                 
Obsah vydání       3. 10. 2005
2. 10. 2005 Vladko dělá pro gaye v ČR víc než Jiří Hromada Fabiano  Golgo
3. 10. 2005 Bolest Antonín  Sova
3. 10. 2005 Na slepé víře program spravedlivé společnosti budovat nelze Michael  Kroh
3. 10. 2005 Smutný konec samce Alfa Ladislav  Žák
3. 10. 2005 Zvyšování platů ve zdravotnictví - problém nesystému Ivan  David
3. 10. 2005 Účelem zdravotnictví nikdy nebylo vydělávat peníze Petr  Wagner
3. 10. 2005 Czech judiciary seen as corrupt from abroad Jan  Čulík
3. 10. 2005 Sir David Frost bude pracovat v televizi Al Džazíra
3. 10. 2005 Internetové stránky BBC Action Network dostaly cenu za demokracii
3. 10. 2005 Michael  Marčák
3. 10. 2005 Soumrak individuální automobilové dopravy Jiří  Jírovec
31. 10. 2005
3. 10. 2005 Pár slov o obsahu a formě Evropské unie Egon T. Lánský
30. 9. 2005 Ptačí chřipka "usmrtí až 150 milionů lidí"
3. 10. 2005 Den troubení, den soudu Štěpán  Kotrba
3. 10. 2005 Sin City je nadsázka
3. 10. 2005 Sin City je nadsázka ničeho Jan  Paul
3. 10. 2005 Proč o nás nikdo neví - a nestojí Jan  Čulík
3. 10. 2005 Proč "o nás nikdo nic neví"? Jiřina  Fuchsová
3. 10. 2005 Eurohodina sem, česká hodina tam Michal  Vimmer
3. 10. 2005 Je lepší výstavbu mešit podpořit, než jí bránit. Ale co odluka státu od církví? Lucie  Doleželová
3. 10. 2005 "Šátkový zákon": rok poté Simone  Radačičová
3. 10. 2005 Chvála braku II aneb Definice braku Milan  Černý
2. 10. 2005 Václav Klaus a jeho boj proti intelektuálům Jiří  Staněk
30. 9. 2005 Zelení zvolení a VyVolení Milan  Daniel
30. 9. 2005 O nesmrtelné duši? Alex  Koenigsmark
29. 9. 2005 Sin City: alibistická oslava zvrácenosti Ján  Simkanič
3. 9. 2005 Hospodaření OSBL za srpen 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce