3. 10. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Mirek Grebeníček při setkání se předsedou SEL Faustem Bertinnottim
3. 10. 2005

Smutný konec samce Alfa

Za Mirkem Grebeníčkem, který představoval KSČM v tom nejlepším i nejhorším...

< Mirek Grebeníček při setkání s předsedou SEL Faustem Bertinnottim

Obvykle se pod podobným titulkem rýsuje černý rámeček nebo alespoň křížek. Prostě jde o nekrolog. Když jsem si v sobotu odpoledne vyposlechl v autorádiu to, jak proběhl odchod jednoho z nejdéle sloužících předsedů čehokoliv v "demokratických" dějinách naší země, bylo mi smutno a musel jsem mu věnovat tichou vzpomínku.

Mirka Grebeníčka jsem poprvé uviděl v prosinci 1989. Byl zvolen do výkonného výboru ÚV KSČ. Stal se i poslancem Federálního shromáždění. Byl docentem historie na tehdejším UJEP v Brně a byl zpravodajem k zákonu, kterým se UJEP změnila na Masarykovu universitu tamtéž. Když vystupoval, měla jeho slova zvláštní dikci i obsah, což jsem tenkrát komentoval slovy, že když Mirek mluví, tak mu přes rameno vykukuje malinkej milicionář. Přes svou obvyklou prostořekost jsem přesvědčen o tom, že náš vztah byl a zůstal dobrý. Tak dobrý, jak může být vztah dvou lidí, kteří sice vidí svět trochu jinak, ale spojuje je dosažení společného cíle. Naše cesty se rozešly na konci roku 1991 a od té doby jsme se viděli zřídka - občas jsme si volali. Je pochopitelné, že jsem sledoval cestu KSČM novou politickou situací. Možná i více než jiných "dětí" a "pohrobků" KSČ. KSČM po celé období, kdy ji Mirek vedl, byla tím, čím byla její členská základna. Mirek ji ztělesňoval a představoval v tom nejlepším i nejhorším.

Byl takový, jaká byla KSČM a to ho drželo na její špici a to také diskvalifikovalo jeho protivníky i soupeře ve straně i mimo ni. Byl jistotou, tolik důležitou pro lidi, kterým se vyčítala minulost osobní i společenská. Nikdy bychom neměli zapomenout na to, že právě to, jaká byla KSČM a Mirek Grebeníček, právě to umožnilo mnohým ostatním, aby byli jiní a byli přitom úspěšní. Je trpkou realitou, že se za to ani KSČM ani Mirek nedočkají žádného vděku, ale podstatné je to, co vykonali pro společenskou stabilitu této země a toho není málo.

Nést tento kříž je velice trpké a žádné ovace z toho nikdy nekoukají...

Je jenom přirozené, že být pouze jakoby trpěným, zmrzačeným sourozencem nebaví nikoho navěky, zvláště, když se zdá, že se zlomenina už zahojila a demenci sourozenec jen předstíral. Je pouze otázkou, zda do nové role, na kterou se chystá, má tento sourozenec dost obratnosti, fyzických a mentálních sil. Na počátku bude sice na KSČM, straně emancipující se po tolika letech Grebeníčkovy vlády, stát tak trochu moment překvapení. Ale ten se může obratem proměnit ve zběsilou reakci okolí, která může učinit velmi rychle z mladého lva mrtvého lva. Pro příliš mnoho stranických vůdců a kritiků se KSČM stala jakýmsi politickým "eseróčkem." Kampak na ně s novými riziky. Musím prostě říci, že novou funkci Vojtěchu Filipovi vůbec nezávidím. Manévr, který musí v následujícím roce provést, musí být opravdovým "majstrštykem pro fajnšmekry". Iluze, kterou je občas slyšet, že "stačí, aby odešel Grebeníček a všechno půjde tak nějak samo", je skutečně nebezpečná. Nejen pro KSČM, ale pro křehkou českou politickou rovnováhu vůbec. Pokud aktéři této hry seznali, že přišel čas posunout se dál na novou úroveň hry - tím, že odstraní kámen s iniciálami MG. ze hry, pak si musejí přiznat, že je sice zřejmé, že se nová hra rozeběhne, ale málokdo ví, jak skončí. Je nepochybné, že Mirek Grebeníček u tohoto rozhodnutí byl a že jeho odchod byl jeho aktivním krokem - i když se nevyhnul trpkosti. Samec Alfa odchází do ústraní.

A právě způsob jeho sobotního odchodu, tedy trpce, tiše, bez poct a zadním vchodem jako by dával tušit, že kromě nových ambicí svých spolustraníků bude muset nový předseda zápasit i s jejich starým, strnulým myšlením. Mojžíš sice zůstal před Jordánem, ale na čtyřicet let pouštní turistiky unavené nohy mu andělé oblékli nové sandály a vzali ho na nebesa. Mirek Grebeníček je po 15 letech rvačky o osudy těch neprivilegovaných a často zavržených unavený neméně. Nevím, mám-li mandát mluvit jménem kohokoliv, nové sandály nemám a s nebesy na tom nejsem nejlépe. Takže musím říci za sebe to, co se nejen sluší a patří říci, ale co mi jde i od srdce: "Díky a šťastnou cestu, Mirku!"

Autor byl po roce 1989 vedoucím oddělení ÚV KSČ a tajemníkem federální rady KSČ, byl i spoluzakladatelem Demokratické strany práce

                 
Obsah vydání       3. 10. 2005
2. 10. 2005 Vladko dělá pro gaye v ČR víc než Jiří Hromada Fabiano  Golgo
3. 10. 2005 Bolest Antonín  Sova
3. 10. 2005 Na slepé víře program spravedlivé společnosti budovat nelze Michael  Kroh
3. 10. 2005 Smutný konec samce Alfa Ladislav  Žák
3. 10. 2005 Zvyšování platů ve zdravotnictví - problém nesystému Ivan  David
3. 10. 2005 Účelem zdravotnictví nikdy nebylo vydělávat peníze Petr  Wagner
3. 10. 2005 Czech judiciary seen as corrupt from abroad Jan  Čulík
3. 10. 2005 Sir David Frost bude pracovat v televizi Al Džazíra
3. 10. 2005 Internetové stránky BBC Action Network dostaly cenu za demokracii
3. 10. 2005 Michael  Marčák
3. 10. 2005 Soumrak individuální automobilové dopravy Jiří  Jírovec
31. 10. 2005
3. 10. 2005 Pár slov o obsahu a formě Evropské unie Egon T. Lánský
30. 9. 2005 Ptačí chřipka "usmrtí až 150 milionů lidí"
3. 10. 2005 Den troubení, den soudu Štěpán  Kotrba
3. 10. 2005 Sin City je nadsázka
3. 10. 2005 Sin City je nadsázka ničeho Jan  Paul
3. 10. 2005 Proč o nás nikdo neví - a nestojí Jan  Čulík
3. 10. 2005 Proč "o nás nikdo nic neví"? Jiřina  Fuchsová
3. 10. 2005 Eurohodina sem, česká hodina tam Michal  Vimmer
3. 10. 2005 Je lepší výstavbu mešit podpořit, než jí bránit. Ale co odluka státu od církví? Lucie  Doleželová
3. 10. 2005 "Šátkový zákon": rok poté Simone  Radačičová
3. 10. 2005 Chvála braku II aneb Definice braku Milan  Černý
2. 10. 2005 Václav Klaus a jeho boj proti intelektuálům Jiří  Staněk
30. 9. 2005 Zelení zvolení a VyVolení Milan  Daniel
30. 9. 2005 O nesmrtelné duši? Alex  Koenigsmark
29. 9. 2005 Sin City: alibistická oslava zvrácenosti Ján  Simkanič
3. 9. 2005 Hospodaření OSBL za srpen 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce