26. 7. 2005
Dioxiny jsou všude
Petr Novotný, Neratovice polemika s článkem Ivana Breziny "Černobílé příběhy vždy něco podstatného zatajují a manipulují realitu" Nevím, z jakého důvodu Ivan Brezina už po léta vede propagandistickou válku proti organizaci Greenpeace. Můžu ale snadno doložit, že to rozhodně dělá velice hloupě. Jako příklad Brezinovy zaslepené demagogie jsem se rozhodl analyzovat jeho absurdní nařčení, že David Mc Taggart (jedna z vedoucích osobností v historie Greenpeace) údajně nálepkou "bio panenský olivový olej" klamal zákazníky, když v jím prodávaném oleji byly nalezeny nepatrné stopy dioxinů. |
Ivan Brezina asi není solidní novinář a zřejmě se neobtěžoval ověřit si fakta. Jinak by věděl, že dioxiny se do potravin běžně dostávají, a to v důsledku průmyslového znečištění. Na vině je zejména rozvoj průmyslové výroby chlóru a jeho organických sloučenin. Zdrojem dioxinů je kromě výroby chlóru a PVC i energetika, metalurgický a cementárenský průmysl, ale i bělení papíru, spalování odpadů či krematoria. Dioxiny jsou vinou průmyslu bohužel všudypřítomné, mají schopnost dlouhodobě přetrvávat v prostředí a hromadí se hlavně v živočišných tkáních bohatých na tuk. Proto jsou pro člověka hlavním zdrojem dioxinů živočišné potraviny - mléko, máslo, vejce a tučné maso, které tvoří asi 90% příjmu dioxinů. Už od konce 80. let je dobře známo, že v potravinách rostlinného původu se sice dioxiny vyskytují také, ale v koncentracích o několik řádu nižších - asi 1000 - 10 000-krát nižších. (Pavel Kalač: Polychlorované dibenzo-p-dioxiny a dibenzofurany v životním prostředí, Český ekologický ústav a Ministerstvo životního prostředí, Praha 1995) V praxi to znamená, že pokud Ivan Brezina v restauraci povečeří běžnou porci tresky, sledě či lososa, musel by vypít několik lahví rostlinného olivového oleje, aby do těla dostal stejné množství dioxinů. Pokud by Ivan Brezina poobědval porci kachny z Libiše u neratovické Spolany, vyčerpal by tzv. tolerovanou dávku dioxinů na několik měsíců . Chtěl bych připomenout, že nebýt aktivity českých Greenpeace a Dr. Šuty v letech 2002-3, jedli by tu moji sousedi dodnes vejce a drůbež zamořené dioxiny. Byli to právě lidé z Greenpeace, kteří svými analýzami prokázali zamoření okolí Spolany dioxinovými látkami, donutili stát k vybagrování zamořené libišské strouhy a k začátku čištění zamořených baráků a pozemků . Dálkový přenos dioxinů, kterému se říká globální destilace, jejich přetrvávání v prostředí a hromadění v tělech živočichů vedou k tomu, že nezanedbatelné koncentrace dioxinů byly naměřeny i v tělech polárních medvědů, tuleňů a ryb z moří Arktidy či z okolí Antarktidy. A dokonce i v tělech velryb vybíjených bezohledně (prý z vědeckých důvodů) Japonci a Nory. Nedávno zažilo Japonsko skandál, když se v obchodech prodávaly konzervy masa velryb, které jsou ohrožené vyhubením. Při kontrole konzerv se zjistilo, že jsou zdraví nebezpečné pro vysoký obsah dioxinových látek a těžkých kovů. Není tedy rozhodně vina Davida McTaggarta, pokud v jím prodávaném olivovém oleji byly nalezeny dioxiny. Ačkoli to Ivan Brezina patrně neví, nalezne dioxiny bohužel v každém oleji, který doma používá, nebo ve vzduchu, který v Praze dýchá. Rozhodně není vina McTaggerta ani Greenpeace, že hned několik pražských spaloven odpadů vypouští víc dioxinů než je limit EU. Greenpeace se naopak svými aktivitami zasloužili o zákaz shazovaní toxických a radioaktivních odpadů na dno moří, o zavedení dioxinových limitů a filtrů pro spalovny odpadů, o náhradu chlóru při bělení papíru atd. Úspěšná kampaň Greenpeace významně přispěla i k podpisu mezinárodní Stockholmské úmluvy o zákazu 12 toxických látek, která se týká i dioxinů . Další povážlivou neznalost Ivan Brezina prokazuje ve věci ekologického zemědělství (organic agriculture). Oprávnění uživatelé značky �bio-potravina� se totiž zavazují k tomu, že nebudou používat umělá, průmyslová hnojiva, chemické pesticidy a geneticky modifikované organismy (GMO). Průniku chemických látek z okolního prostředí, které jsou schopny putovat i tisíce kilometrů jako dioxiny, žádný biofarmář zabránit nemůže. K tomu potřebujeme přísnou ekologickou politiku. Pro její prosazení ale Ivan Brezina nijak nepřispívá, spíš naopak. Shrnuto a podtrženo. Nález stopy dioxinu v olivovém oleji není žádný skandál a jediným kdo tu klamal zákazníky byl Ivan Brezina, který oklamal čtenáře Britských listů. Bohužel to není poprvé a obávam se, že to není ani naposledy... |