18. 10. 2004
Prof. Jelínek: Ke genetické manipulaci je používán virus podobný původci hepatitidy BRedaktor časopisu Maxim Ivan Brezina obvinil nedávno v Britských listech v článku "Jan Kopeček o údajné škodlivosti geneticky modifikovaných potravin jen blufuje" Jana Kopečka, který ve svém příspěvku "Vliv geneticky modifikovaných potravin na lidské zdraví - propaganda a skutečnost" upozornil na potřebu opatrného přístupu k hodnocení možného rizika spojeného s geneticky modifikovanými organismy. Považuji za zajímavé a důležité upozornit na to, že rizika GMO pro zdraví a přírodu si uvědomuje mnoho seriózních vědců. Málokdo je však bohužel ochoten polemikou s Brezinou vystavit svou osobu skandalizaci a mediální manipulaci, které pan Brezina používá k zastrašení svých oponentů, zejména z řad ekologických aktivistů jako např. Jaroslavy Brožové (Reflex č.22/2002) nebo pana Jakuba Patočky (výčet titulů by přesáhl rozsah mého článku). |
Abych panu Brezinovi ztížil možnost skandalizace mé osoby, dovolím si jako jako příklad rizik spojených s GMO si ocitovat autoritu u nás nad jiné povolanou, Richarda Jelínka z Centra biomedicínských oborů 3. lékařské fakulty University Karlovy: "Riziko geneticky modifikovaných organismů představují jednak geny samotné, které mohou být mezidruhově přenášeny, jednak jejich vedlejší produkty, jež mohou být toxické. Známý je případ alergogenního L-tryptofanu, který vyvolává epidemický syndrom eosinofilie-myalgie (EMS) s možnými letálním účinky. Bylo prokázáno, že alergen může být vnesen do sojových bobů genovou manipulací."
Jako rizikovou však profesor Jelínek považuje nejen samotný produkt v podobě GMO, ale i vlastní proces přípravy genetické manipulace: "Další nebezpečí představují viry, kterých se používá jako vektoru pro transgenní manipulace. Jejich užívání může vést k destabilizaci genomu a vzniku vysoce virulentních kmenů. Například pararetrovirus CaMV, užívaný jako vektor u velkého množství transgenních rostlin je velmi podobný viru hepatitidy B a v případě mutace se může cestou potravinového řetězce rozšířit a inzerovat v buňkách lidských tkání." Citované dva odstavce pocházejí z Jelínkova textu "Rizikové faktory znečištěného životního prostředí", konkrétně z podkapitolky "Vliv rekombinatních organimů na zdraví lidské populace". Pan Brezina i další zajemci celý text naleznou v obsáhlé monografii K udržitelnému rozvoji České republiky: vytváření podmínek, Svazek 1; Zdroje a prostředí, kterou v květnu 2002 vydala Univerzita Karlova, Centrum pro otázky životního prostředí v rácmi projektu podporovaného Programem OSN pro rozvoj (UNDP) a Ministerstvem zahraničních věcí. Editorem publikace byl i Bedřich Moldan. Jsem velice zvědav, jak se s těmito argumenty a s těmito autoritami popasuje pan Brezina, který se jal v článku "Proč začínám kupovat výrobky SETUZY?" poučovat veřejnost o problematice GMO a jejich rizik v potravinách, aniž by věděl od kdy jsou potraviny se složkami z GMO na trhu . |