27. 10. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
26. 10. 2004

Zpravodajství iráckého odboje za dny 13. - 15. října 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Více útoků zažila také Zelená zóna. V 7:45 zasáhla jedna kaťuša hotel Rašíd, kde sídlí američtí agenti a zničila první a druhé patro budovy. V 8:45 vypálil odpor dvě kaťuše na Republikánský palác. Silná exploze otřásla zónou, když ji zasáhla raketa Taríq. Zdá se, že raketa dopadla přímo do centra zóny v těsné blízkosti Republikánského paláce, odkud bylo slyšet zvuk sirén a vidět mraky kouře. V 19:30 zasáhla zónu raketa Grad a ve 21:45 další, po níž se znovu rozhoukaly sirény. K poslednímu středečnímu útoku na zónu došlo ve 23:50, kdy sem přiletěly dvě kaťuše a zasáhly sídlo loutkové vlády.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Středa 13. října 2004

Odpor vytlačil loutkové síly z části Qá'imu a okolí

Síly odporu ve středu vyhnaly loutkovou policii a loutkovou tzv. národní gardu z oblasti Ubajdí 30 km východně od Qá'imu a ze hřbitova v okrsku Rabta. Loutková policie musela opustit také stanice přímo ve městě, stejně jako stanici Karábíla 2 km východně od města.

Tím odpor převzal faktickou kontrolu nad Qá'imem a jeho policejními okrsky. Síly odporu se pak pohnuly směrem k 'Aná a Rawě s cílem otevřít další fronty proti okupantům.

Silná bomba explodovala v 16:00 pod americkou hlídkou v qá'imském okrsku Tanáf a zničila tank Abrams. Korespondentovi Mafkarat al-Islam se nepodařilo zjistit podrobnosti, neboť v té době probíhala ve městě řada srážek.

Boje v Hítu

Odpor nadále kontroloval město Hít a jeho okolí v provincii Ramádí navzdory neustálým leteckým útokům Američanů. Odpoledne shodily americké letouny kontejnerové bomby s celkem 10 000 tříštivými bombami v nich na město a okolí. V bojích s Američany zničili bojovníci dvě obrněná vozidla Bradley, jedno obrněné vozidlo na přepravu vojáků a dvě Humvee.

Korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že v oblasti bylo zabito nejméně 31 amerických mariňáků a deset bojovníků odporu.

Ramádí, Karma, Fallúdža

V Ramádí propukly prudké boje. Bojovalo se v okrscích Mal'ab a Qattán a v průmyslové zóně města. Místní obyvatelé nemohli opouštět své domy v mnoha částech města, protože na střechách budov se rozmístili američtí ostřelovači, kteří stříleli po všem, co se na ulicích hnulo a paralyzovali tak život ve městě. Zastřelili pět místních civilistů, většinu z nich ranou do hlavy nebo zad.

Bomba explodovala ve středu ráno u ramene Eufratu Džadwal at-Tamímí v Karmě. Výbuch zničil Humvee americké námořní pěchoty, zabil tři a zranil dva její příslušníky.

V 8:00 byl v Karmě popraven Šawkat Abbás Taláb al-Džawmilí, jeden z nejdůležitějších agentů okupačních sil.

Z Fallúdže bylo v úterý hlášeno, že okupanti hanobí těla Iráčanů. Pět lidí bylo zastřeleno americkou kulometnou palbou a čtyři další byli zraněni. Obyvatelé okrsků, jimž Američané mrtvoly donesli, oznámili, že dvě těla byla těžce znetvořena, jejich tváře a ruce byly uřezány nožem a bylo vidět, že byla vláčena po zemi.

 

 

Bagdádská fronta

 

V 7:20 byla ostřelována 60mm minometnými střelami americká letecká základna Muthanna. V 10:05 na základnu dopadlo devět minometných střel ráže 82 mm. Kolem 20:20 na základnu dopadlo pět 82mm minometných střel. Ve 23:40 na zdejší štáb tzv. národní gardy dopadlo šest minometných střel ráže 82 mm.

Více útoků zažila také Zelená zóna. V 7:45 zasáhla jedna kaťuša hotel Rašíd, kde sídlí američtí agenti a zničila první a druhé patro budovy. V 8:45 vypálil odpor dvě kaťuše na Republikánský palác. Silná exploze otřásla zónou, když ji zasáhla raketa Taríq. Zdá se, že raketa dopadla přímo do centra zóny v těsné blízkosti Republikánského paláce, odkud bylo slyšet zvuk sirén a vidět mraky kouře. V 19:30 zasáhla zónu raketa Grad a ve 21:45 další, po níž se znovu rozhoukaly sirény. K poslednímu středečnímu útoku na zónu došlo ve 23:50, kdy sem přiletěly dvě kaťuše a zasáhly sídlo loutkové vlády.

Kolem 15:00 zasáhlo 7 minometných střel ráže 120 mm vojenskou akademii v Rustamíji v jihovýchodním Bagdádu.

Americká základna Rašídíja v severním Bagdádu byla kolem 16:00 zasažena dvěma raketami Grad.

Ve 21:00 byl čtyřmi kaťušemi zasažen jeden ze štábů tzv. Irácké národní gardy.

Bývalé mezinárodní letiště v Bagdádu ostřeloval odpor kolem 18:50 dvěma raketami Taríq. Kolem 22:50 na dálnici vedoucí k bývalému mezinárodnímu letišti zaútočili Iráčané RPG7, automaty BKC a kalašnikovy na americkou hlídku ve dvou Humvee a jednom obrněném vozidle Bradley. Dvě Humvee byla zničena a šest Američanů v nich zahynulo.

Ve 20:40 síly odporu zaútočily v Novém Bagdádu na společnou americko-iráckou hlídku dvou pickupů Nissan a dvou Humvee. Oba pickupy byly zničeny, jedno Humvee bylo zneškodněno. Špatné počasí (prašná bouře) zabránilo ve zjištění přesných údajů o ztrátách.

Dvě bomby naplněné silnou rakouskou trhavinou explodovaly kolem půlnoci ze středy na čtvrtek pod americkou hlídkou obrněnce Bradley a dvou Humvee blízko mešity Ibn Tajmíja. Silné exploze úplně zničily jedno Humvee. Prašná bouře znemožnila zjištění dalších podrobností.

Minimálně čtyři američtí vojáci byli ve 21:20 zabiti při bombovém útoku na hlídku tří Humvee a obrněného vozidla v bagdádské čtvrti 'Ámiríja. Jedno Humvee bylo zničeno. V bombách byla patrně rakouská trhavina, protože Humvee bylo roztrháno na kusy zkrouceného kovu.

Tři kaťuše zasáhly ve 21:00 dům Abd al-Azíze al-Hákima, vůdce kolaborantské Nejvyšší rady islámské revoluce v Iráku (SCIRI), jehož Brigády Badr vstoupily do Iráku zároveň s americkými okupanty na jaře 2003. Hákim však ve chvíli útoku nebyl doma.

Ve 23:30 vypálily síly odporu šest střel na sídlo loutkové městské rady v bagdádské čtvrti Sajjidíja.

Ve 22:25 explodovala bomba pod americkou hlídkou v okrsku Aqr Qaws v Abú Ghurajb a vyřadila z provozu obrněné vozidlo.

K prudké srážce došlo u vesnice Dhahab al-Abjád v oblasti Abú Ghurajb poté, co bojovníci odporu využili špatného počasí, kdy byla viditelnost menší než 20 metrů, a zaútočili na americkou hlídku, zničili jedno a zneškodnili druhé obrněné vozidlo Bradley. Podle očitých svědků přitom zajali jednoho Američana. Na místo útoku pak zaútočily vrtulníky Apache, ale mizely, jakmile bojovníci zahájili ve tmě raketovou palbu.

Další bomba naplněná rakouskou trhavinou explodovala v noci pod kolonou dvou pickupů Nissan a dvou automobilů Kia tzv. národní gardy v Tádží. Kia a oba Nissany byly zničeny.

Americkou hlídku čtyř Humvee přepadl odpor v Ghazálíji ve 20:40. Jedno Humvee bylo zničeno, další zneškodněno a nejméně tři vojáci zabiti. Hlídka irácké loutkové policie ve třech Landcruiserech se stala ve 23:40 terčem útoku odporu v Ghazálíji. Intenzívní palba zničila jedno vozidlo, které shořelo, a ostatní zneškodnila. I tady prašná bouře znemožnila přesné zjištění ztrát.

Tři bomby s rakouskou výbušninou vybuchly v 9:15 pod kolonou čtyř pickupů Nissan, dvou Patrolů Safari a dvou automobilů Kia tzv. národní gardy v oblasti Suwajrá jižně od Bagdádu. Jeden Nissan byl zničen a sedm loutkových vojáků zabito.

Ba'qúbská fronta

Ve středu večer vybuchla bomba pod spojenou americko-iráckou hlídkou tří Humvee a tří pickupů Nissan. Zničila úplně jedno Humvee, načež došlo k patnáctiminutové přestřelce, v níž byli zabiti tři američtí vojáci a čtyři příslušníci tzv. národní gardy včetně jednoho kapitána a vyřazeny z provozu dva Nissany.

Bajdží, Tikrít, provincie Saláh ad-Dín

Nad okrskem Hudždžádž v Bajdží sestřelily síly odporu v 16:30 pomocí průzkumný letoun bez posádky. Letoun byl sestřelen RPK ruské výroby, což je upravená verze Kalašnikova s větší ráží a delším dostřelem.

Při útoku mudžáhidů na americkou kolonu dvou vozidel na přepravu vojáků, naložených lidmi a zásobami, a tří Humvee v Tikrítu byli v 19:15 zabiti tři američtí vojáci.

V Tárimíji zaútočil odpor ve 22:15 na americkou hlídku a zapálil tři tanky Abrams.

Kirkúcká fronta

Při kulometném útoku na kolonu automobilů GMC patřících CIA doprovázených pešmergy v Landcruiserech byli v 8:00 v Kirkúku zabiti tři pešmergové a zničen jeden jejich automobil.

V kirkúckém okrsku Túz sestřelil odpor automaty BKC průzkumný letoun bez posádky, který Američané vyslali před chystaným útokem.

V Tal' Afáru zneškodněno obrněné vozidlo

Bombový výbuch pod kolonou šesti obrněnců vyřadil v 6:00 v Tal' Afáru z provozu jedno obrněné vozidlo.

Latífíja -- Júsúfíja

Americký štáb v Júsúfíji zasáhla v 5:45 silná raketa Taríq, dvě další stejné rakety tam dopadly v 8:25. V 10:20 následoval další útok čtyřmi minometnými střelami ráže 120 mm.

V 17:45 zaútočily síly odporu na mezinárodní dálnici mezi Júsúfíjí a Ridwáníjí na americký konvoj. Z místa útoky bylo slyšet zvuky explozí RPG. Zapálena byla tři americká vojenská vozidla, informace o ztrátách se však nepodařilo získat.

V oblasti Džabál as-Sachr u Latífíje sestřelil odpor v 10:00 další americký bezpilotní průzkumný letoun. Tato malá letadla vysílají Američané na průzkum předtím, než zahájí útok.

Síly odporu ostřelovaly kolem 6:00 v Latífíji minometnými střelami ráže 82 a 120 mm americkou vojenskou kolonu, složenou nejméně z dvaceti kamionů, zapálily tři kamiony a zabily dva řidiče, pravděpodobně cizince.

U latífíjského tržiště zneškodnil odpor ve středu ráno jeden tank Abrams. Američané jako vždy pak začali střílet kolem sebe a zabili tři civilisty, kteří byli právě na tržišti.

Zabiti dva japonští vojáci

V 5:30 zabil v jihoiráckém městě Samáwa bombový útok na vojenskou hlídkou dva japonské okupační vojáky a zničil jejich džíp.  

Další útoky 

Základnu Simúk v Nadžafu zasáhl útok odporu ve 4:30.

Kolem 18:20 zasáhly síly odporu Američany okupované letiště Dijála silnou raketou Taríq.

Ve 20:30 vypálil odpor dvě kaťuše na americkou základnu v Američany obsazeném bývalém prezidentském paláci v Tikrítu.

Ve 21:00 vypálil odpor tři rakety Grad na americkou základnu v Baládu.

Základna amerických vojáků a tzv. národní gardy v Samarrá' se ve 21:45 stala terčem 11 minometných střel.

Útok na ropnou rafinérii

Povstalci zaútočili na ropnou rafinérii jižně od Bagdádu, zabili pět strážců a zapálili ji čtyřmi raketami Grad. Oheň byl zlikvidován příští den, nejsou však zprávy o tom, zda do rafinérie opět proudí ropa.

Čtvrtek 14. října 2004

Američané bombardovali Fallúdžu 

Během čtvrtka Američané ostřelovali několik fallúdžských čtvrtí, mezi nimi Džawlan, 'Askarí a Džurajfi. Korespondent Mafkarat al-Islam uvedl, že ostřelování prováděla americká letadla C 131 kulomety ráže 57. Zahynuli tři iráčtí civilisté a osm bylo zraněno. Čtyři muži a dítě vracející se ze školy byli zraněni na ulici při zásahu domu ve čtvrti Džawlan. Poškozeny byly také okolní domy. Ve čtvrti Džubajl v jihozápadní Fallúdže ostřelovali Američané okolí Mu'áwijovy mešity, zabili dva muže a jednu ženu a zranili pět dalších osob, z toho tři ženy.

Kolem poledne srovnalo bombardování se zemí dům devítičlenné rodiny ve čtvrti Džawlan. Z trosek byla vytažena těla tří dětí. Otec, jeho žena a čtyři děti tedy stále zůstávali v troskách.

Ve zprávě odeslané v pátek v 0:45 oznámil fallúdžský korespondent, že americké tanky, minomety a letectvo začaly ve 23:00 ostřelovat a bombardovat čtvrti Džurajfi, 'Askarí, Šuhadá' a Džawlan a jejich útoky ve chvíli odesílání zprávy stále pokračovaly. Mělo jít pravděpodobně o výhrůžku Fallúdžanům poté, co jednání, probíhající ve čtvrtek večer za účelem odvrácení dalšího útoku proti městu zkrachovala.

Síly odporu sestřelily ve čtvrtek kolem 8:15 raketou C5K vrtulník Apache.

Bagdád

V západobagdádské čtvrti Chadra kolem 10:30 explodovala silná bomba, naplněná vysoce výbušnou rakouskou trhavinou, a zničila jedno Humvee a zabila v něm čtyři americké vojáky. Druhé Humvee bylo vyřazeno z provozu a tři vojáci v něm zraněni.

Bomba nainstalovaná ve vodovodním potrubí pod cestou explodovala v 7:20 v okrsku Húr al-Bašá pod Humvee. Vozidlo bylo zničeno a tři vojáci v něm zabiti.

Síly odporu přepadly kolem 8:15 americkou hlídku tří Humvee na dálnici blízko okrsku Bajjá v centru Bagdádu. Zničena byla dvě Humvee a zabiti dva vojáci.

V 15:15 odpor zaútočil na štáb druhé jízdní divize americké armády čtyřmi minometnými střelami ráže 82 mm.

Při útoku na společnou americkou-iráckou hlídku v Palestinské ulici v centru Bagdádu byl kolem 14:45 zabit jeden americký a šest iráckých loutkových vojáků. Zároveň byl zničen jeden Nissan loutkových sil, druhý spolu s americkým Humvee byl zneškodněn.

Ve 13:40 házeli bojovníci odporu ruční granáty z mostu 'Álawí ve čtvrti Karak na dvě Humvee, která projížděla pod nimi. Jedno zničili a jednoho vojáka v něm zabili, zbytek posádky byl zraněn. Druhé Humvee bylo vyřazeno z provozu.

Síly odporu zablokovaly kolem 14:00 přístup americkým sílám a iráckým vojákům do ulice Hajfa a zaútočily na ně ručními granáty, automaty a RPG a zničily pickup Nissan se třemi loutkovými vojáky. Další dvě vozidla byla vyřazena z provozu. Podle očitých svědků byla v obou řada mrtvých a raněných, ale přesné číslo nebylo možno zjistit.

V 7:30 zastřelili bojovníci odporu ve čtvrti Džihád jednoho z nejprominentnějších iráckých udavačů.

Při razii ve čtvrti 'Ámil zatkli Američané a jejich iráčtí sluhové 36 osob. Povstalci na útočníky s BKC, RPG7 a RPG zaútočili, zničili jedno naložené transportní vozidlo a zneškodnili obrněné vozidlo. Přitom bylo zabito nejméně pět iráckých loutkových vojáků.

Kolem 10:45 odpálil irácký odpor bombu pod americkou kolonou tří Humvee a dvou obrněných vozidel Bradley, projíždějící Sajjidíjí. Jedno z obrněných vozidel bylo zneškodněno.

V 7:30 zasáhly dvě rakety Grad bagdádskou tzv. Zelenou zónu.

V 9:15 vypálil odpor pět minometných střel ráže 82 mm a v 19:00 dvě kaťuše na americkou leteckou základnu Muthanna.

Okolí Bagdádu

Třikrát za den byli ostřelováni okupanti na základně Suqúr jižně od Bagdádu: v 6:00 dvěma kaťušemi, ve 14:00 třemi raketami Grad a v 18:00 šesti kaťušemi.

V 9:20 zahájily síly odporu v Tádží jižně od Bagdádu palbu BKC a RPG7 na americkou kolonu tří tanků Abrams a dvou Humvee, při níž byl jeden z tanků vyřazen z provozu.

Bomba explodovala v 16:00 pod americkou kolonou cisteren doprovázených Humvee ve městě Balád severně od Bagdádu. Výbuch zničil jednu cisternu a zabil dva americké vojáky.

Americké vozidlo na přepravu vojáků bylo v 11:30 zničeno explozí další bomby pod americkou kolonou v Duwajlíji jižně od Bagdádu.

Jeden americký voják byl zabit a dva zraněni při bombovém útoku v 9:00 v Júsúfíji jižně od Bagdádu. Tady bylo zneškodněno jedno Humvee.

V 9:10 vybuchla v Latífíji jižně od hlavního města silná bomba pod kolonou tří Mitsubishi pařících CIA. Zničila jedno z doprovodných Humvee a zabila tři Američany, patrně agenty CIA.

Na kolonu dvou obrněných vozidel Bradley a dvou Humvee zaútočily kolem 17:15 síly odporu mezi Latífíjí, Abú Ghurajbem a Fallúdžou. Pomocí RPG7 a automatů BKC zničily jedno Humvee a druhé vyřadily z provozu. Zabiti byli dva američtí vojáci. 

Qá'im a okolí 

Povstalci vypálili sedm minometných střel ráže 82 mm na americkou základnu v prostoru celnice na syrské hranici. Šest minometných střel vypálili i na místní štáb "národní gardy" .

Atentát na generála loutkové národní gardy

Brigádní generál tzv. národní gardy byl zastřelen v Basře, když opouštěl v bílém voze Toyota Corolla tamní stanici loutkové policie.

Pátek 15. října 2004

 Fallúdža: okupanti se připravují k útoku, další bombardování

 Stále více znamení v pátek naznačovalo, že američtí okupanti připravují zahájení mohutného útoku na město. Uzavřeli všechny cesty vedoucí do a z města kromě severní cesty směřující do oblasti Šukr. Na jižním okraji města se soustředilo množství amerických vojáků a před průmyslovou zónu byly staženy tanky a obrněná vozidla a nad nimi létalo přes sedm amerických letadel.

Ráno americký letoun C 130 a dělostřelectvo bombardovaly město, ve čtvrti Nazal bylo zničeno pět domů, deset civilistů bylo zabito a devět zraněno. Přestože byl pátek, řada obyvatel se neodvážila vyjít do mešity na slavnostní páteční modlitbu spojenou s kázáním a modlila se doma. To se ukázalo jako moudré, neboť odpoledne okupanti ostřelovali z tanku mešitu Ma'adíd a zničili její čelní část. K obětem nedošlo, neboť mešita byla ve chvíli znesvěcujícího útoku prázdná.

Mešity však nebyly prázdné zcela; v mešitě Hadra se sešlo mnoho obyvatel města a ti přísahali, že budou pokračovat v boji proti okupantům do poslední kapky krve.

Američané zatkli fallúdžské vyjednávače

Poté, co vyjednávání mezi Fallúdžany a Američany ve čtvrtek v noci ztroskotala, Američané zatkli vůdce fallúdžských vyjednávačů šajchy Chálida Hammúda al-Džumajlího a Ahmada al-Džannabího. Oba šajchové byli zatčeni na dálnici v oblasti Hasy 10 km od města, když cestovali do Bagdádu. Šajch Džannabí byl záhy propuštěn, ale šajch al-Džumajlí zůstal v zajetí.

Fallúdža důvěřuje v Boha

Lidé ve Fallúdži stále hovoří o tom, co se přihodilo ve středu 13. října, když hlavní americký slouha, tzv. premiér Ijjád 'Álawí pohrozil, že Američané a jednotky kolaborantů zaútočí na město, pokud se odmítne podřídit jeho "autoritě". Korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že deset minut po 'Álawího řeči přišla silná prašná bouře, která změnila den v noc a viditelnost omezila na pouhých 15 metrů. Fallúdžanům bouře dodala odvahy a jeden z nich napsal na zeď: "Tohle je pomoc od Boha, 'Álawí, a Bůh dokáže mnohem větší věci!"

Loutkoví vojáci "Irácké národní gardy" povolaní k Fallúdže masově dezertují

Aby světu dokázali, že bojují na žádost "suverénní irácké vlády" a ne jako uchvatitelé, Američané si povolali k Fallúdže prapor tzv. Irácké národní gardy. Ta je však infiltrována příslušníky iráckého hnutí odporu a ti gardistům pohrozili, že s těmi, kdo se opováží vztáhnout ruce na své krajany, nebudou mít slitování. Loutkoví vojáci také ví, že Američané je vůbec nepovažují za sobě rovné a nehodlají kvůli jejich ochraně nějak zvlášť riskovat. Takže když požadovaný prapor "národní gardy" ve středu k obleženému městu dorazil, většina jeho členů odhodila uniformy a rozutekla se domů, takže okupantům nakonec zůstalo jen 25 uvědomělých kolaborantů, ochotných za cizí žold zabíjet své krajany.

Americké velení pak nařídilo bagdádskému štábu "národní gardy", aby poslal náhradní prapor.

Ramádí

Kolem 21:30 propukly prudké boje na ulici Revoluce 1920 v Ramádí. Ve zprávě odesílané krátce po půlnoci tamní korespondent Mafkarat al-Islam oznamoval, že Američané se snaží sevřít povstalce do kleští pohyby z okolních ulic.

Hillá

V 8:30 došlo v oblasti Hillá blízkou ruin starého Bybylónu k bombovému útoku na bílý obrněný Mitsubishi, patřící sionistickému Mossadu. Všechny tři osoby, které v autě byly, zahynuly. 

Bagdádská fronta 

Odpor oslavil začátek ramadánu ostřelováním šesti okupačních základen kolem hlavního města. Šlo o základnu v "Zelené zóně", základnu Muthanna, palác as-Salam na náměstí Nusúr, štáb v 'Ámiríji, základnu na bývalém mezinárodním letišti a štáb ústředního amerického velitelství v Tallá. Nad těmito komplexy bylo vidět plameny a stoupající kouř ještě po půlnoci.

Při mohutném útoku auta naloženého výbušninou na tzv. Zelenou zónu bylo podle sdělení pomocných zaměstnanců pracujících uvnitř zóny zabito 23 amerických vojáků. Odporu se nejen podařilo dostat se s autem dovnitř střežené zóny, ale i načasovat útok na chvíli, kdy se američtí generálové a další důstojníci a agenti CIA scházeli k jednání.

Bojovníci odporu v Sajjidíji zahájili prudkou palbu raketami C5K na sídlo loutkové místní rady. Zásah byl přesný, takže exploze způsobila škody uvnitř budovy. Zabit byl jeden americký voják, zabiti byli ještě další tři lidé a tři zraněni.

Autokolona nejmenovaného člena bývalé prozatímní vládní rady se stala v 16:00 v bagdádském okrsku Karradá Cháridž terčem útoku. Dvě vozidla z kolony byla zničena a v nich zabito šest osob. Politikův vůz byl vyřazen, ale přesný rozsah škod a ztrát nebyl znám.

Kolem 9:30 zaútočily síly odporu RPG7 na americkou hlídku na silnici k bývalému mezinárodnímu letišti, zničily jedno Humvee a v něm zabily tři vojáky.

V 7:45 unesli bojovníci odporu na ulici Mudajif v 'Ámiríji tři důstojníky iráckých loutkových sil včetně jednoho kapitána.

K prudkému boji s Američany a kolaboranty došlo kolem 13:00 v ulici Hajfa. Odpor na okupanty zaútočil SBG9, raketami RPG7 a automaty BKC, zneškodnil jedno obrněné vozidlo Bradley a zničil pickup Nissan loutkových sil. Zabit byl jeden gardista a druhý zraněn, zraněni byli rovněž tři američtí vojáci. V průběhu boje byla však také zabita jedna irácká žena a dvě děti.

V noci ve 21:30 explodovaly bomby pod hlídkou loutkové policie v bagdádské oblasti Í'lam, zničily jeden Landcruiser a zabily dva členy loutkové policie. Další tři policisté byli vážně zraněni.

Kolem 8:00 vybuchla bomba pod třemi tanky Abrams blízko Abú Hanífovy mešity v centru Bagdádu, zničila jeden a vyřadila z provozu druhý tank.

Američany ustavené loutkové ministerstvo vnitra v pátek ráno oznámilo, že auto s výbušninou explodovalo před stanicí loutkové policie v Bagdádu a zranilo pět policistů a pět civilistů. Agentura Reuters oznámila, že po výbuchu zůstal na ulici blízko policejní stanice kráter a že byla zničena dvě policejní auta.

Tři členové ší'itských kolaborantských Brigád Badr byli v 7:00 zabiti při útoku odporu na jejich bílý automobil v Mašahadu v bagdádské čtvrti Karak.

V 5:00 zasáhlo šest silných raket Taríq americkou základnu Suqúr, z níž bylo vidět šlehat plameny. V 9:00 na základnu dopadly dvě rakety Grad a stoupal z ní hustý černý kouř. V 11:30 na ni dopadly tři rakety Kaťuša a v 15:30 ještě dvě silné rakety Taríq.

V Ghazálíji zaútočil odpor časně ráno na kolonu tří amerických Humvee, zabil tři vojáky a jednoho zranil. Zničeno bylo jedno Humvee a druhé vyřazeno z provozu. Ve 14:00 tu bombový útok zničil americké vozidlo na přepravu vojáků naložené zásobami. Jeden voják zemřel.

Čtyři bomby explodovaly pod americkou kolonou kolem 19:00 v oblasti Za'faráníja jižně od Bagdádu. Silný výbuch docela zničil Abrams a dvě vozidla a přepravu vojáků, jejichž části se rozletěly po okolí. Menší známky poškození létajícími kusy byly patrné i na domech vzdálených od exploze 800 metrů. Následkem poškození generátoru byla v celé oblasti na hodinu přerušena dodávka elektřiny.

V Durá zaútočil odpor na americkou kolonu z RPG a vyřadil z provozu dvě obrněná vozidla na přepravu vojáků a jedno Humvee, přičemž zabil tři americké vojáky. V 15:40 zaútočili bojovníci odporu v oblasti Durá Mikánik na americkou hlídku. Zničena byla dvě Humvee; padli též dva členové odporu a tři další byli zraněni.

Kolem 9:30 explodovala silná bomba v oblasti Húr Radžab u Durá a úplně zničila Humvee, jehož části rozmetala po okolí. Další vozidlo bylo vyřazeno z provozu a tři příslušníci americké námořní pěchoty byli zabiti.

Kolem 10:00 vybuchla v Baládu bomba pod americkou kolonou. Zničeno bylo jedno vozidlo na přepravu vojáků a tři vojáci v něm zabiti. Američané pak zběsilou střelbou připravili o život řidiče kolem projíždějícího osobního auta Toyota Corolla.

Silná bomba explodovala pod vozidlem na přepravu vojáků ve čtvrti Zajtún v Abú Ghurajb. Korespondent Mafkarat al-Islam byl svědkem toho, jak byly mrtvoly čtyř amerických vojáků ukládány do černých pytlů, ale vojáci kteří to prováděli, stříleli přitom všemi směry, aby lidem zabránili se přiblížit, takže celkový počet mrtvých mohl být vyšší, protože do obrněných vozidel určených pro přepravu vojáků se obvykle vejde 15 osob.

Kolem 8:00 explodovala bomba na dálnici v Dhahab al-Abjád u Abú Ghurajb, kudy právě projížděl americký konvoj. Mudžáhidové pak začali konvoj ostřelovat raketami RPG7 a automaty BKC, zničili jeden tank Abrams a druhý zneškodnili. Kromě toho byla zničena dvě Humvee a vojenská cisterna. Zabito bylo deset amerických vojáků; padli též tři bojovníci odporu.

Kolona tří civilních cisteren sloužících okupantům se kolem 7:00 stala terčem útoku odporu v okrsku Mušáhada v Tárimíji severně od Bagdádu. Při toku byla zničena jedna cisterna a její řidič usmrcen. V tomtéž okrsku byla v 9:00 přepadena hlídka americké námořní pěchoty, zabito šest vojáků a dva zraněni a jedno Humvee vyřazeno z provozu. Američané na útok odpověděli po svém způsobu střelbou všemi směry a jako obvykle při ní zasáhli a usmrtili čtyři náhodné chodce včetně jedné starší osoby a jedenáctiletého chlapce.

Latífíja -- Júsúfíja

Černé BMV naložené trhavinou explodovalo -- patrně odpáleno na dálku - v pátek časně ráno na dálnici blízko Latífíje pod americkou hlídkou několika Humvee a vozidel na přepravu vojáků. Výbuch zničil jedno vozidlo pro přepravu a jedno Humvee a zabil sedm vojáků.

Bomba explodovala pod vozem irácké loutkové policie v Júsúfíji jižně od Bagdádu ve 14:25, zabila jednoho policistu a vůz úplně zničila.

Basra

Jižně od Basry na dálnici Abú Fulús blízko Abú al-Chásib explodovaly ve 22:02 bomby pod dánskou okupační hlídkou, přičemž byli dva dánští vojáci zabiti a tři zraněni. Výbuch také zničil jeden Landcruiser.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       27. 10. 2004
28. 10. 2004 Podivný svět fantazie, lhaní, násilí a strachu, v němž dnes žijeme
27. 10. 2004 Jak najít bez rizika v Británii zaměstnání Jan  Čulík
28. 10. 2004 Jásir Arafat vážně nemocen
27. 10. 2004 Al Jazeera odvysílala další video s unesenou Margaret Hassanovou
27. 10. 2004 Evropský parlament donutil předsedu EK k ústupu
27. 10. 2004 Za nich bude líp? Ondřej  Hausenblas
27. 10. 2004 S jakou vizí půjdeme do blížících se voleb? Miloš  Dokulil
28. 10. 2004 Michael  Marčák
27. 10. 2004 Generálové a frajtři Václav  Dušek
27. 10. 2004 Kolik bude hlavních nádraží v Brně? Antonín  Žiška
27. 10. 2004 Švehla a Gross: Teprve politika je ta pravá krása Jan  Bohata
27. 10. 2004 Připravují se Republikáni bránit černochům na Floridě v hlasování?
27. 10. 2004 Nejvyší státní zástupkyně dělá zároveň dvě protikladné věci
27. 10. 2004 Michael  Marčák
27. 10. 2004 Ariel Šaron zvítězil při historickém hlasování v Izraeli
27. 10. 2004 Zemřel John Peel, britská rozhlasová legenda pop music Jan  Čulík
27. 10. 2004 Chcete studovat na Tchajwanu? Petr  Fiala
26. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 13. - 15. října 2004
27. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 18. října 2004
27. 10. 2004 Je myslivectví citlivý způsob hospodaření?
27. 10. 2004 Ještě jednou: jsou tedy myslivci zabijáci? Luděk  Králíček
27. 10. 2004 Češi přispějí finančně na sbírku na pomník bitvy o Británii
27. 10. 2004 Poprava květinky Jaroslav  Hutka
27. 10. 2004 Cesta do noci Jaroslav  Hutka
27. 10. 2004 O Hutkově knize Požár v bazaru Jan  Čulík
27. 10. 2004 Komunisté proti "fašismu"
27. 10. 2004 "Národní strana" zve na "pietní akt"
26. 10. 2004 Bílý dům na prodej
26. 10. 2004 Spojené státy nabídly vrátit Brity v Guantánamu domů; Británie to však odmítla
25. 10. 2004 Poslanci jako prostitutky u E 55 Václav  Žák
25. 10. 2004 S kýmpak se to pan prezident kamarádí? Jan  Čulík
25. 10. 2004 Prezidenti v ČR a totalitní myšlení Bohumil  Kartous
23. 10. 2004 Telefonujte zdarma přes internet a zlikvidujte Český Telecom
27. 10. 2004 Provolání Národního výboru ke vzniku Československa
27. 10. 2004 Manifest císaře Karla I. ze 16. října 1918
27. 10. 2004 Zahajovací řeč prvního dne Národního shromáždění československého
27. 10. 2004 Události října 1918
27. 10. 2004 Washingtonská deklarace z 18. října 1918
27. 10. 2004 První zákon Československé republiky
27. 10. 2004 Projev T. G. Masaryka k 28. říjnu 1919
27. 10. 2004 Martinská deklarácia
27. 10. 2004 Československá Amerika ve zbrani
27. 10. 2004 Švabinský: umělec musí býti neúnavným dělníkem
27. 10. 2004 Nasrat! Jo, nasrat! Zdeněk  Bárta
27. 10. 2004 Mládež na křižovatce
23. 10. 2004 Kdo je dokumentarista Adam Curtis?
21. 10. 2004 Jak neokonzervativci a islamisté vytvořili nový "svět globálního terorismu"
10. 10. 2004 Hospodaření OSBL za září 2004
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
22. 11. 2003 Adresy redakce
17. 6. 2004 Provizorní umístění starých archivů

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
27. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 18. října 2004   
26. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 13. - 15. října 2004   
25. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 12. října 2004   
22. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8. - 11. října 2004   
20. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 5. - 7. října 2004   
19. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 2. - 4. října 2004   
18. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 30. září -- 1. října 2004   
8. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 28. - 29. září 2004   
5. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 26. a 27. září 2004   
4. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 24. a 25. září 2004   
30. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 18. - 21. září 2004   
28. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 13. - 17. září 2004   
23. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 8. - 12. září 2004   
14. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 4. - 7. září 2004   
13. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 3. září 2004