8. 10. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
8. 10. 2004

Zpravodajství iráckého odboje za dny 28. - 29. září 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Ve 2:00 ostřelovaly síly odporu bývalý palác Saddáma Husajna v Ramádí šesti 120mm minometnými střelami. Kolem 4:00 zaútočil odpor na jižní část tohoto paláce čtyřmi raketami Kaťuša. V 8:30 explodovala bomba pod americkou hlídkou čtyř Humvee a obrněného vozidla Bradley na dálnici Ramádí -- Rabta. Výbuch zničil jedno z Humvee a zabil dva vojáky. Další tři Američané byli zraněni.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Úterý 28. září 2004

Qá'im

Za svítání zničil odpor s použitím C5K americké Humvee u budovy guvernérského úřadu ve městě. Tři vojáci v něm byli zabiti a dva zraněni. Bezprostředně po útoku začal vrtulník Black Hawk střílet po všem, co se v okolí hnulo a zranil tři civilisty.

Američané obsadili v Qá'imu obytný dům v čtvrti Makr adh-Dhíb a zřídily z něj ubytovnu. V úterý v 5:30 ostřelovaly síly odporu dům 14 minometnými střelami ráže 82 mm a pak na něj zahájily palbu RPG a automaty BKC. Dům byl úplně zničen. Uvnitř bylo zabito sedm amerických vojáků a vedle domu zničena dvě Humvee. Bojovníci se stačili zmocnit vší americké výzbroje dřív, než trosky domu shořely.

Ráno síly odporu zaútočily ve městě na americkou kolonu šesti obrněných vozidel Bradley, spěchající na pomoc vojákům, kteří se 25 km odtud střetli s bojovníky odporu, a zničily tři z vozidel a usmrtily jejich posádky (obvykle bývají čtyřčlenné). Ostatním vozidlům se podařilo uniknout.

V 7:00 bylo ostřelováno americké transportní letadlo C-130. Na levé straně začalo hořet a muselo nouzově přistát na okupovaném letišti v Qá'imu.

V 17:00 ostřelovaly síly odporu z RPG americkou vojenskou cisternu a Humvee na silnici mezi Qá'imem a Haná a zabily nejméně čtyři americké vojáky.

Bagdád: boje na ulici Hajfa

V noci Iráčané ostřelovali v ulici Hajfa dvě americká vozidla patřící důstojníkům CIA. Jedno z nich, bílý Landcruiser 2000, bylo zničeno. Podle zprávy korespondenta Mafkarat al-Islam se Američané vydali důstojníkům na pomoc v šesti obrněných vozidlech Bradley. Ty pak odpor ostřeloval RPG a BKC a došlo k delší potyčce.

Ve zprávě odeslané ve 14:40 oznamoval korespondent Mafkarat al-Islam, že v ulici stále probíhají boje. Americké tanky a obrněná vozidla se do nich zapojila na zemi, vrtulníky je ze vzduchu podporovaly střelbou po všem, co se hýbalo. Přesto se ostřelovačům odporu podařilo přinejmenším jednoho amerického vojáka zabít.

Během úterý byli v ulici Hajfa zastřeleni při bojích dva korespondenti Mafkarat al-Islam. Tahsína al-Džanabího v 15:30 na náměstí Talá'í vrtulník Apache zasáhl do hrudi a břicha, takže byl na místě mrtev. O dvacet minut později zastřelil americký ostřelovač Udaje at-Tamímího na severním konci ulice ranou do hlavy. Ve chvíli odesílání zprávy o jejich smrti v 18:40 ležela těla obou mučedníků pravdy ještě na ulici a jejich krev se mísila s krví tří mrtvých dětí a jedné ženy, které ostřelovač rovněž zasáhl. Pro jeho zběsilou palbu se nikdo nemohl dosud k mrtvým přiblížit.

Tahsín al-Džanabí (24) patřil k nejlepším studentům fakulty politických věd bagdádské univerzity. Udaj at-Tamímí (26) absolvoval stejnou fakultu přede dvěma lety. Ani jeden z nich nebyl ženatý. Mafkarat al-Islam uvedl, že měl jen v Bagdádu 12 korespondentů. S těmito dva mrtvými stoupl počet korespondentů zabitých v bojích s okupanty od počátku americké invaze na devět. Webová stránka současně oznámila, že editoři opakovaně žádali zbývajícího korespondenta v ulici Hajfa, aby se vzdálil z místa boje a zachránil si život, ale on to odmítl učinit.

Free Arab Voice vzdává čest mučedníkům za Pravdu a osvobození arabské vlasti a vyjadřuje soustrast těm, které milovali.

Třetí korespondent z ulice oznámil, že bojovníci odporu bojují s velkou zuřivostí. Zabili nejméně 13 amerických vojáků a několik dalších zranili. Zastřelili v boji také tři irácké loutkové policisty, zničili americký tank Abrams a zneškodnili obrněné vozidlo Bradley. Jak oznámil třetí korespondent v 18:40, byli zabiti tři bojovníci odporu, ale boj stále pokračoval.

Ve 21:00 se deset obrněných vozidel Bradley pokusilo dostat do ulice, ale bojovníci odporu jejich pokus odrazili bombami. Dvě exploze vyřadily americká vozidla z provozu.

Bagdád: další boje

Hned po půlnoci v 0:10 ostřeloval odpor americký štáb v Zelené zóně dvěma silnými raketami Taríq a o deset minut později dopadly stejné dvě rakety na mezinárodní letiště. Na akademii loutkové policie u ministerstva vnitra dopadlo v prvních středečních hodinách sedm 120mm minometných střel.

V 0:20 se dalším terčem odporu stala na cestě u Qanát al-Džajš blízko Nového Bagdádu (Baghdád al-Džadída) americká kolona. Zničeno bylo jedno Humvee, zabiti dva vojáci a další dva zraněni.

Automatickými zbraněmi zaútočil odpor v Sajjídíji v 7:00 na hlídku loutkové policie. Z jejích dvou vozidel vyřadil z provozu Landcruiser a zabil tři policisty.

Policejní akademie v blízkosti tzv. ministerstva vnitra se stala terčem pěti minometných střel ráže 120 mm v 9:00.

Čtyři rakety Kaťuša dopadly na budovu tzv. ministerstva ropného průmyslu.

Dvě silné rakety, pravděpodobně Grad, zasáhly dopoledne americký štáb v tzv. Zelené zóně.

Terčem odporu se stalo také sídlo amerického ústředního velitelství, na něž dopadla jedna raketa Taríq.

Očití svědkové vylíčili korespondentovi Mafkarat al-Islam boj v Madínat as-Sadr, který utichl kolem 13:00 a v němž bylo zabito šest amerických vojáků a zničena dvě Humvee a dvě vozidla na přepravu vojáků.

Na americkou hlídka čtyř Humvee v okrsku Sa'díja podnikly síly odporu útok kolem 18:00. Ve zničeném Humvee byli dva vojáci zabiti a dva zraněni.

V 19:00 odpor znovu zaútočil na Zelenou zónu, tentokrát čtyřmi raketami, pravděpodobně kaťušemi. Ve stejnou dobu dopadly dvě silné rakety Grad a vojenskou akademii v Rustamíji.

V okrsku Húr Radžab ve čtvrti Durá přepadl odpor americkou hlídku tří Humvee, jedno z nich vyřadil z provozu a zabil dva vojáky.

Ve 20:00 ostřeloval odpor dvěma raketami základnu na letišti Muthanna.

Na bývalé mezinárodní letiště dopadly ve 22:00 dvě silné rakety Taríq.

Ve 22:30 otřásla silná zřejmě bombová exploze okrskem Bú 'Isá u rafinérie Durá. Korespondent Mafkarat al-Islam dorazil na místo chvíli po útoku a zjistil, že hoří vůz GMC.

Kirkúk

V oblasti Huwajdžá u Kirkúku zaútočily síly odporu ve 14:00 na americkou hlídku šesti Humvee. Dvě z vozidel byla při útoku zničena a pět Američanů v nich zabito.

Bombový útok na hlídku pešmergské milice v 15:00 zničil bílý Landcruiser 2000 a zabil dva pešmergské kulometčíky. Ostatní pešmergové oblast po útoku uzavřeli.

Ve stejnou dobu podnikl odpor překvapivý útok na dvě hlídky irácké loutkové policie ve městě a tři policisty zabil.

Americký zásobovací konvoj se stal v kirkúckém okrsku Túz v 19:00 terčem útoku. Podařilo se zničit jednu cisternu s naftou a dva civilní kamiony s proviantem pro americké síly. Zničeno bylo také vozidlo pro přepravu vojáků, tentokrát však bylo místo posádky naloženo zásobami. Přesto byli při útoku zabiti čtyři vojáci a dva řidiči pešmergové, pracující pro okupanty.

Balád

Kolem 7:30 dopadly dvě silné rakety Taríq na americkou základnu v Baládu, známou dříve jako základna Bakr, následovaly další dvě v 15:00 a ve 20:00 vystřelil odpor na základnu ještě sedm kaťuší.

Jižně od Baládu zpozoroval odpor pohyb americké zásobovací kolony s proviantem a zaútočil na ni C5K a RPG. Obyvatelé okrsku Didždžíl sdělili korespondentovi Mafkarat al-Islam, že na dálnici 15 km od města viděli tři zničené kamiony s potravinami a tři mrtvé. Kamiony byly opatřeny poznávacími značkami provincie Anbar.

Ve 21:30 u Baládu napadly síly odporu americkou kolonu 22 kamionů vezoucích součástky a munici pro tanky Abrams ze základny Bikr do Bagdádu. Za každým třetím kamionem jelo jedno Humvee nebo obrněné vozidlo Bradley. Byly zničeny čtyři kamiony a jedno Humvee a zabito sedm amerických vojáků.

Boje na jiných místech země

V 0:45 zaútočil odpor na společnou hlídku amerických vojáků a irácké loutkové policie v Ghazálíji na okraji Bagdádu. Střelbou z RPG zničil bílý Nissan a jedno Humvee. Zabiti byli dva američtí vojáci a tři iráčtí policisté.

Ve 2:00 ostřelovaly síly odporu bývalý palác Saddáma Husajna v Ramádí šesti 120mm minometnými střelami. Kolem 4:00 zaútočil odpor na jižní část tohoto paláce čtyřmi raketami Kaťuša. V 8:30 explodovala bomba pod americkou hlídkou čtyř Humvee a obrněného vozidla Bradley na dálnici Ramádí -- Rabta. Výbuch zničil jedno z Humvee a zabil dva vojáky. Další tři Američané byli zraněni.

V Latífíji jižně od Bagdádu se terčem útoku z C5K a RPG stala v 5:00 kolona amerických vojáků, složená z osobních aut GMC a náklaďáků, patřících zřejmě CIA. Podle svědků bylo zabito 11 osob, patrně lidí z CIA. Zničena byla čtyři osobní auta a tři nákladní s kuvajtskou poznávací značkou. V 19:30 přepadl odpor v Latífíji americkou hlídku čtyř obrněných vozidel Bradley a dvě z vozidel vyřadil z provozu.

Odpor vypálil sedm Kaťuší na bývalý prezidentský palác u Tikrítu. Sídlo guvernérského úřadu v Tikrítu zasáhlo v 19:00 šest minometných střel ráže 82 mm.

Na společnou hlídku amerických vojáků a iráckých loutkových sil zaútočil odpor v Tádží v 9:00. Střelbou z RPG byl zničen zelený pickup Mitsubishi a zabiti tři loutkoví iráčtí vojáci. Americká část hlídky přišla o jedno Humvee a čtyři vojáky. Ve 20:00 podnikl odpor čtyřmi Kaťušemi útok na místní štáb amerických sil a iráckých loutkových sil rychlého nasazení.

V Abú Ghurajb vybuchla v 10:00 pod společnou americko-iráckou hlídkou bomba položená odporem. Výbuch zničil americké obrněné vozidlo Bradley a bílý pickup Nissan, patřící loutkovým silám.

V Júsúfíji explodovala ve 13:00 bomba pod hlídkou americké námořní pěchoty složené ze šesti Humvee, projíždějících po silnici vedoucí do Bagdádu. Výbuch podle svědectví lidí, kteří se právě pohybovali po silnici a byli zastaveni Američany, vyřadil z provozu dvě vozidla a zabil tří příslušníky námořní pěchoty. V oblasti Sadr al-Júsúfíja se stala terčem útoku společná hlídka námořní pěchoty a iráckých loutkových sil. Odporu se podařilo zničit dvě z obojživelných vozidel pěchoty a zabít jejich posádky, které obvykle tvoří čtyři muži.

Americké síly spolu s iráckými sluhy se v úterý pokusili obsadit okrsek Bahraz v Ba'qúbě s úmyslem pozatýkat bojovníky odporu. Síly odporu však kolem 15:00 zahájily překvapivý útok RPG a C5K. Podle očitých svědků při něm zničili tři zelené pickupy Mitsubishi loutkových sil a jedno americké Humvee, zabili čtyři americké a pět iráckých vojáků. V Ba'qúbě odpoledne explodovala bomba pod bílým vozem tamní loutkové policie Patrol Safari, zničila je a zabila tři policisty v něm.

V 16:00 zaútočili bojovníci odporu na dálnici v 'Ámiríji západně od Bagdádu na americkou kolonu čtyř obrněných GMC Suburbanů, patřících pravděpodobně CIA, a čtyř Humvee. Při útoku byla zničena dvě osobní auta a v nich zabito šest osob.

Společná americko-irácká hlídka se stala v 16:15 předmětem útoku ve městě Uwajnat v provincii Saláh ad-Dín. Zabiti byli čtyři iráčtí vojáci a zničen jejich bílý pickup Nissan. Americká část hlídky přišla o Humvee, které bylo vyřazeno z provozu; zda byl některý z jejich vojáků zabit či zraněn, se nepodařilo zjistit.

Základna amerických sil Suqúr jižně od Bagdádu se stala terčem šesti 120mm minometných střel v 17:00.

Kolem 18:00 zaútočil odpor pěti minometnými střelami ráže 120 mm na ropnou rafinérii v Bajdží v provincii Saláh ad-Dín.

Odpor zaútočil na pět amerických tanků Abrams u Samarrá'. Bojovníci nejprve pod nimi odpálili bomby a pak je ostřelovali RPG, zničili jeden tank a celou jeho posádku zabili, další tank vyřadili z provozu. Bomby měly obzvlášť ničivý účinek, protože podle očitých svědků zvedla síla výbuchu tank téměř 1,25 metru nad zem.

Ve 22:00 ostřeloval odpor letiště v Dijále šesti těžkými 120mm minometnými střelami. O deset minut později se tamní americká základna znovu otřásla explozemi, které tentokrát způsobily dvě rakety Kaťuša.

Situace na jihu země

Korespondent Mafkarat al-Islam ve městě 'Amará oznámil, že britští a dánští okupační vojáci v 5:00 částečně obklíčili město Qal'at Sálih u Amará. Začali také kontrolovat sinici vedoucí k úřadu guvernéra v Basře. Vzhledem k těmto náznakům připravovaného útoku na město se mahdisté rozmístili ve značném počtu po oblasti, aby útoku zabránili.

Východně od Zubajru v jižním Iráku ve 20:30 explodovala pod autem britských vojáků bomba nastražená pravděpodobně Brigádami Farúq. Čtyři Britové byli zabiti.

Zabiti další polští okupační vojáci

V Suwajrá zaútočil odpor v 18:00 na polské síly, zničil jejich obrněné vozidlo a vozidlo na přepravu vojáků, v němž zahynulo pět polských vojáků.

Středa 29. září 2004

Američané donuceni opustit základnu v Ridwáníji

Poprvé od americké invaze donutily síly odporu ostřelováním a neustálými útoky americké vojáky opustit základnu v Ridwáníji jižně od Bagdádu. Na základnu dopadlo v 8:30 pět silných raket Grad a nad komplexem se objevil hustý černý kouř. Americká obrněná vozidla uzavřela všechny přístupové cesty k základně a na obloze hlídkovaly čtyři vrtulníky Cobra. Místní lidé sdělili korespondentovi, že poté, co rakety přestaly vybuchovat, bylo ze základny slyšet silný řev.

Situace pro okupanty byla na základně tak zlá, že byli nuceni ji úplně opustit. Zanechali tam řadu mrtvých a zničených aut a obrněných vozidel. Korespondent Mafkarat al-Islam navštívil dobytou základnu spolu s první vlnou místních lidí přesně v 18:45, jen 15 minut poté, co ji opustil poslední Američan, a spatřil 14 shořelých Humvee, z nichž zůstaly pouhé kostry. Úplně spálená byla také čtyři obojživelná vozidla, z amerických stanů zůstal jen popel. Ve své zprávě poznamenal, že se zdá, jakoby základna byla zasažena nějakým druhem chemických zbraní, protože země v táboře byla zbarvená do zelena. To znamená, že byla použita raketa s chemickou hlavicí, stejně jako při útocích odporu na tábor Hadba, v Mósulu a Ramádí před několika měsíci.

Později se mezi prchajícími Američany odpálil sebevražedný útočník v automobilu a způsobil jim další škody. Najel do tří obojživelných vozidel odvážejících množství amerických vojáků a nejméně 15 z nich zabil.

Úspěchy odporu v Qá'imu

Bojovníci odporu v Qá'imu sestřelili ráno kolem 7:00 americký vrtulník Black Hawk.

O hodinu později zaútočilo asi 50 bojovníků odporu na dálnici vedoucí ke komplexu Walíd na společnou hlídku námořní pěchoty a iráckých tzv. sil rychlého nasazení, složenou ze tří Humvee a dvou vozů loutkové policie. Explozemi nastražených bomb a poté palbou zničili všechna vozidla a zabili 12 příslušníků námořní pěchoty a 14 iráckých loutkových vojáků. Podle svědectví místních lidí pak bojovníci sebrali mrtvým zbraně a zmizeli.

Večer svedly síly iráckého odporu ve městě prudký boj s okupanty, který dosáhl svého vrcholu mezi 18:45 a 19:20. Tamní korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že námořní pěchota nasadila do boje 20 tanků Abrams. V průběhu boje byli zabiti tři bojovníci odporu a zničeny dva jejich pickupy. Odpor naopak zničil tři tanky a jeden vyřadil z provozu a v krvavém boji zabil 15 příslušníků námořní pěchoty.

Okupanti zpustošili bagdádský okrsek Karak

Ve zprávě odeslané v 1:38 mekkánského času bagdádský korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že američtí vojáci a jejich iráčtí sluhové podnikají neobvyklé kroky. Okupační vojáci začali rozbíjet výklady obchodů v bagdádském okrsku Karak a vyvracet dveře bytů, v nichž pak kradli všechno cenné, co našli. Znovu zatkli řadu dětí, které byly už jednou zatčeny a propuštěny (kromě dětí, propuštěných předchozího dne). Zatčena bylo také řada vrátných v obytných domech, zvláště ti, kteří jsou občany Egypta nebo Súdánu. Mladíci ze syrských rodin, kteří za časů Saddáma Husajna uprchli ze Sýrie do Iráku z politických důvodů, byli také zatčeni.

Americké buldozery rozmačkaly na zemi na náměstí pytle s květinami, protože v nich mohly být ukryté zbraně. Vzali také útokem telefonní budky a skříňky elektrického vedení a ničili je s prohlášením, že za nimi mohou být ukryty tajné místnosti.

Spolu s iráckými sluhy začali ničit také soukromá osobní auta, zaparkovaná v ulicích a před domy, protože by v nich mohly být zbraně. Nakonec vtrhli na hřbitov Šajch Ma'rúf, kde také hledali zbraně.

Bagdád: boje na ulici Hajfa

V 6:00 se americké síly s podporou Brigád Badr pokusily vpadnout do ulice Hajfa, aby mohly provést razii a pozavírat mladé muže zde žijící, aby se nemohli přidat se k bojovníkům odporu. Odpor na ně zaútočil zezadu a zabil čtyři americké vojáky, zničil dvě Humvee a vyřadil z provozu jedno obrněné vozidlo.

Kolem poledne pak v ulici došlo k boji, po němž se americké síly pokusily utajit své ztráty totální blokádou celého okrsku. Odpor v tomto boji zničil obrněné vozidlo Bradley a poté, co dorazily posily bojovníků, bylo kolem 13:30 slyšet silné exploze za americkou linií způsobené minometnými střelami ráže 60 a 120 mm.

Ve 22:30 korespondent Mafkarat al-Islam z ulice Hajfa oznámil, že skupina loutkových důstojníků tzv. národní gardy a výzvědné služby se pokusila na bojovníky v ulici zaútočit, takže došlo k dalšímu boji, jenž trval od 19:30 do 20:10. V té bylo zabito nejméně osm příslušníků iráckých loutkových sil a zničena dvě auta -- Opel 1991 a Mercedes 2001.

Bagdád: další útoky

Hlas sirén se ozval v 5:30 z amerického štábu v tzv. Zelené zóně, jejž zasáhla raketa Grad.

Kolem 7:00 vypálil odpor čtyři rakety Kaťuša na základnu loutkových tzv. sil rychlého nasazení severně od Bagdádu.

Pět minometných střel ráže 120 mm dopadlo v 8:30 na budovu tzv. ministerstva vnitra. Ve stejnou dobu odpálil odpor tři rakety Kaťuša na tzv. ministerstvo ropného průmyslu a tzv. ministerstvo životního prostředí. O půl hodiny poději zasáhly čtyři rakety Kaťuša akademii loutkové policie v Bagdádu. V 8:30 zasáhly dvě rakety Taríq také bývalé mezinárodní letiště.

Na dálnici ve čtvrti Šu'la zaútočil odpor v 9:00 na kolonu pěti Humvee a vozidla přepravujícího irácké vojáky (ale s americkým řidičem). Dvě exploze bomb pod vozidly zničily přepravní vozidlo a zabily deset loutkových vojáků i Američana a jejich těla odhodily přes 12 metrů daleko.

V 11:00 zasáhlo sem minometných střel ráže 120 mm americkou základnu ve vojenské akademii v Rustamíji.

Kolem poledne dopadly tři rakety Congress do tzv. Zelené zóny. Jde o 290 cm dlouhé rakety známé svou účinností při ničení budov a obrněných cílů. Irácká vláda získala tyto zbraně šest měsíců před americkou invazí na jaře 2003.

Na dálnici u Durá na jihu Bagdádu přepadl odpor společnou hlídku amerických vojáků a kurdských pešmergů. Bomba explodovala pod zlatými obrněnými auty GMC americké CIA a dvěma žlutými GMC (neobrněnými), pařícími výzvědné službě pešmergů. Po výbuchu ostřeloval odpor kolonu RPG a zničil jedno vozidlo CIA a usmrtil dva agenty. Podobně bylo zničeno jedno vozidlo pešmergů a pět z nich zabito.

Bývalé sídlo irácké výzvědné služby v bagdádské Kázimíji, okupované nyní americkými vojáky a tzv. iráckou rozvědkou, bylo v 18:00 ostřelováno deseti 82mm minometnými střelami.

V 19:00 dopadlo sedm minometných střel ráže 82 mm na americkou leteckou základnu Muthanna.

Na tzv. Zelenou zónu zaútočil odpor znovu v 19:00 deseti minometnými střelami ráže 82 mm. Kolem 21:00 sem pak dopadla raketa Taríq.

Tři minometné střely ráže 120 mm dopadly ve 23:15 na americkou základnu v bagdádské části Rusafá.

Ve 23:50 byla znovu ostřelována základna na letišti Muthanna třemi raketami Kaťuša.

Ve čtvrti 'Ámil na silnici vedoucí k bývalému mezinárodnímu letišti zaútočil odpor ve 23:50 na americkou hlídku a úplně zničil její Humvee, zabil dva vojáky a tři zranil.

Do Zelené zóny dopadla v 0:10 další silná raketa Taríq.

Chálidíja a okolí

V 11:30 explodovala v Sádiqíji západně od města bomba, která zabila jednoho amerického vojáka, tři zranila a vyřadila z provozu jejich Humvee.

Kolem 13:00 explodovala další bomba v blízkosti chálidíjské velké mešity a vyřadila z provozu americký tank.

K dalšímu útoku došlo v 15:00, kdy byla v Mádiqu u Chálídíje zničena dvě Humvee, dva vojáci zabiti a čtyři zraněni..

O půl hodiny později se příslušníci odporu ve městě pokusili položit bombu do cesty americkým vojákům. Explodovala však předčasně a tři bojovníky usmrtila.

V 16:00 podnikli bojovníci další útok na Američany v oblasti Hásiba al-Šarqíja u Chálídíje. Zabili dva vojáky, čtyři zranili a jejich Humvee zničili.

Soustřeďování Američanů u Fallúdže

Američtí okupanti začali ve středu po poledni shromažďovat své síly na severní a jihovýchodní straně města. Před čtvrtěmi Džurajfi a Šukr na severu a na jihu proti okrsku Ma'arid se objevilo velké množství obrněných vozidel Bradley, tanků Abrams a Humvee

Latífíja

Kolem 6:30 se odpálil sebevražedný útočník na dálnici u Latífíje vedle americké kolony pěti obrněných vozidel Bradley. Exploze úplně zničila tři vozidla, která jela na pomoc americkým vojákům, bojujícím jižně od Latífíje.

Kolem poledne došlo ve městě k boji, který trval do 13:30. Americké síly podporované iráckými loutkovými vojáky zaútočily s tanky Abrams na domy v okrsku kmene Džanábat, ale bojovníci odporu přešli do protiútoku s RPG, C5K a kulomety Dimitrov. Zabiti byli čtyři příslušníci námořní pěchoty a z provozu bylo vyřazeno jedno vozidlo. Zapálena byla dvě zelená Mitsubishi loutkových sil a bílé vozidlo Kia na přepravu vojáků.

Kolem 17:00 zaútočil odpor v Latífíji na další americkou kolonu Humvee a obrněných vozidel Bradley, zničil jedno Humvee a vyřadil z provozu jednoho obrněnce.

Ba'qúba

V Ba'qúbě explodovalo ve 13:30 auto s výbušninou. Další podrobnosti korespondent Mafkarat al-Islam neměl.

Ve 21:00 vybuchlo auto s výbušninou u americké kolony šesti Humvee a šesti vozidel na přepravu vojáků. Exploze zničila čtyři Humvee a jedno přepravní vozidlo, zabito bylo nejméně 30 amerických vojáků.

Ve 22.00 zaútočil odpor v Chán Bání Sa'd u Ba'qúby na kolonu tří obrněných vozidel Bradley a dvě vyřadil z provozu. Vzápětí po útoku se objevily dva americké vrtulníky - Chinook a Black Hawk. Chinook měl odvézt zraněné a vozidla z bojiště, Black Hawk ho kryl. Bojovníci zahájili palbu na první vrtulník, zasáhli ho a zapálili, takže byl přinucen nouzově přistát.

Další útoky

V 5:00 ostřeloval odpor americkou základnu v prezidentském paláci a zemědělskou komoru v Ramádí. Američané pak uzavřeli dálnici v oblasti. Ve 21:00 zasáhly palác tři silné rakety Taríq a z komplexu pak vyšlehly plameny. Dva příslušníci americké námořní pěchoty byli v 8:00 zabiti při útoku ostřelovačů odporu na velitelské stanoviště v Ramádí na mostě vedoucím k prezidentskému paláci, v němž mají nyní americké síly svůj štáb.

Bývalá budova státní bezpečnosti u Qanát al-Džajš, vojenského kanálu, vybudovaného armádou v roce 1967, se stala terčem několika útoků. Poprvé ji odpor ostřeloval v 6:00, další rakety následovaly v 7:00 a do 8:30 na ni dopadlo 18 minometných střel ráže 120 mm.

Dvě silné rakety Taríq dopadly v 6:00 na americkou základnu na letišti v Baládu. Ve 20:00 byla základna zasažena raketami CET, která tam způsobily mohutné exploze.

Společná základna amerických a iráckých sil Suqúr jižně od hlavního města se stala terčem dvou silných raket Grad v 11:00, kolem 13:00 sedmi minometných střel ráže 120 mm, kolem 21:00 byla zasažena sedmi raketami Kaťuša a v 0:05 dalšími třemi kaťušemi.

V Tikrítu byla krátce po půlnoci ostřelována tři místa, používaná Američany jako základny. První dvě jsou v bývalém prezidentském paláci na severní a jižní straně Tigridu, třetí je bývalé soukromé letiště Saddáma Husajna východně od vesnice Huwajdžá blízko okrsků Džazíra a Dubbajdža. Ostřelování trvalo od 0:10 do 0:20. Čtyři silné rakety Taríq zasáhly letiště, severní část paláce byla zasažena 20 minometnými střelami ráže 120 mm.

Na konvoj přivážející zásoby americkým vojákům zaútočil odpor v 7:30 na dálnici mezí Júsúfíjí a Ridwáníjí. Zničen byl nákladní automobil Mercedes a v něm zabiti dva muži, zřejmě cizí dělníci pracující pro okupanty. V oblasti Sadr al-Júsúfíja zaútočil odpor na dvě obrněná vozidla námořní pěchoty a jedno z nich vyřadil z provozu.

V Samarrá' zaútočil odpor ráno na tři tanky Abrams a zasáhl je.

Silná exploze otřásla ve středu ráno Násiríjí. Řada amerických letounů pak přelétávala nízko nad průmyslovou částí na severu města. Korespondent Mafkarat al-Islam ve zprávě o útoku současně poznamenal, že zprávy západních médií o nalezení skrýše se zbraněmi nebyly přesné. Zbraně byly nalezeny mimo město a patřily kmenům Sajjid Dakhíl, známým loupežným přepadáváním na dálnici. K odhalení došlo během jejich boje s loutkovou policií a tzv. národní gardou.

V Mósulu zaútočily síly odporu v 8:00 na vozy GMC CIA a dvě Mitsubishi kurdské pešmergské milice. Obě auta pešmergů byla vyřazena z provozu.

Útok odporu na americké velitelské stanoviště u Tallá jižně od Bagdádu zničil v 10:00 úplně celou budovu a zabil čtyři vojáky.

V Tádží severně od Bagdádu zpozoroval odpor v poledne auto GMC, doprovázené čtyřmi Humvee. Nastražil nejprve do jejich cesty bombu a po její explozi zaútočil RPG, zapálil GMC, zničil jedno Humvee a druhé vyřadil z provozu.

Na silnici do Qurny severně od Basry přepadl odpor ve 13:00 pickup Nissan irácké výzvědné služby a zabil pět členů posádky. K odpovědnosti za útok se přihlásily Brigády Farúq.

S RPG zaútočili bojovníci odporu v Ghazálíji západně od Bagdádu v 16:45 na americký konvoj s proviantem a pohonnými hmotami. Zničena byla jedna cisterna a zabiti dva vojáci.

V Abú Ghurajb podnikly síly odporu v 17:00 útok na společnou americko-iráckou hlídku, zabily čtyři loutkové vojáky a zničily jejich dvě vozidla - bílý Nissan a zelené Mitsubishi.

Síly odporu položily nedaleko Rabty dvě bomby do cesty koloně námořní pěchoty, sestavené z šesti Humvee. Dva výbuchy pak ve 20:10 zničily dvě Humvee, každé opatřené dělem ráže 140 mm a laserem. Dva vojáci byli přitom zabiti a tři další zraněni.

Korespondent v Tádží oznámil, že silná bomba vybuchla ve 20:30 pod americkou hlídkou obrněného vozidla a čtyř Humvee. Obrněné vozidlo bylo úplně zničeno.

Blízko starého mostu Dijála v oblasti Za'faráníja u Bagdádu explodovala ve 20:45 bomba pod společnou hlídkou amerických vojáků a příslušníků tzv. národní gardy. Exploze zničila jedno americké Humvee a maskovaný pickup Nissan a zabila tři americké vojáky.

Ve 21:10 podnikl odpor útok na americký zásobovací konvoj, který směřoval do Kútu. Jeden vojenský kamion, jedno Humvee a jedno vozidlo pro přepravu vojáků, naložené výstrojí se podařilo zničit. Zabito bylo pět amerických vojáků.

Ve městě Salmán Bák explodovala ve 23:30 bomba pod obrněným vozidlem Bradley. Bojovníci po výbuchu zaútočili s C5K a obrněnec dokonale zničili.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       8. 10. 2004
10. 10. 2004 Bezesné noci: Studium postojů, nikoliv fakta Jan  Čulík
9. 10. 2004 ČTK k referendu v Brně: Účast asi nebyla dostatečná, výsledek nebude závazný
10. 10. 2004 Zemřel Jacques Derrida
9. 10. 2004 Úřady se pokusily umlčet server Indymedia
7. 10. 2004 Poděbrady: Vladimír Mlynář v dohledné době nepodpoří digitální vysílání Českého rozhlasu Jan  Čulík
8. 10. 2004 Budoucnost zpravodajství ve vysílání rádií a digitalizace s otazníkem
8. 10. 2004 Rukojmí Kenneth Bigley byl usmrcen poté, co se pokusil o útěk
9. 10. 2004 Proč se píše jen o muslimských vraždách?
9. 10. 2004 Michael  Marčák
8. 10. 2004 O tom, že premiér Gross vlastně zlikvidoval instituci referenda Radek  Batelka
8. 10. 2004 Špidla nepřesvědčil Igor  Záruba, Jan  Stuchlík
8. 10. 2004 Saddám měl jen zbraně hromadné korupce
8. 10. 2004 Evropa by měla přivítat rozhodnutí přijmout Turecko do EU
9. 10. 2004 Když je tato doba nakloněná tej blbší polovině člověka, tož ja, ale bezo mňa... Olga  Tydlitátová
8. 10. 2004 Al Džazíra nesmí nazývat americkou přítomnost v Iráku "okupací"
8. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 28. - 29. září 2004
8. 10. 2004 I americká levice je silně ovlivněna puritánstvím
7. 10. 2004 Pastor Bush
8. 10. 2004 Aktivisté požadují veřejně přístupný proces s Vladimírem Hučínem
8. 10. 2004 Myslí to Gross upřímně?
9. 10. 2004 Jsem svině, náboženský fanatik či nedemokratický idiot?
8. 10. 2004 Slačálkův proticírkevní výlev
8. 10. 2004 Karel I. schválil užití jedovatého plynu
7. 10. 2004 Sdělovací prostředky, internet a digitalizace Jan  Čulík
8. 10. 2004 Nádraží v Brně -- snaha o informaci před referendem
7. 10. 2004 Několik občanských dojmů z Curychu, včetně jeho nepřesouvaného nádraží Karel  Skoupý
6. 10. 2004 Referendum --- tak, a nikdy jinak! Miloš  Dokulil
6. 10. 2004 Odpůrci přesunování nádraží se také snaží manipulovat veřejnost
7. 10. 2004 Moderní politika je založena na decentralizovaném, lokálním rozhodování
7. 10. 2004 Čí je Brno? Milan  Valach
7. 10. 2004 Zkušenost z Dánska - aneb nádraží v centru Jan  Lipšanský
7. 10. 2004 Pohledy odjinud Martin  Škabraha
7. 10. 2004 Vstup Turecka do EU ho hospodářsky zruinuje
7. 10. 2004 Inspektoři: Irák neměl žádné zbraně hromadného ničení
6. 10. 2004 Američtí vojáci: "V Iráku je to blbé..."
10. 10. 2004 Hospodaření OSBL za září 2004
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
22. 11. 2003 Adresy redakce
17. 6. 2004 Provizorní umístění starých archivů

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
8. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 28. - 29. září 2004   
5. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 26. a 27. září 2004   
4. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 24. a 25. září 2004   
30. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 18. - 21. září 2004   
28. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 13. - 17. září 2004   
23. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 8. - 12. září 2004   
14. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 4. - 7. září 2004   
13. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 3. září 2004   
5. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 26. - 29. srpna 2004   
27. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 22. srpna 2004   
24. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 18. srpna 2004   
23. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 14. a 15. srpna 2004   
20. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 12. a 13. srpna 2004   
18. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 9. - 11. srpna 2004   
16. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 6. - 8. srpna 2004